Ολυμπιακός: Στον δρόμο για το Final-Four

Ο Ολυμπιακός παίζει μπάσκετ υψηλού επιπέδου, κρατά την τύχη στα χέρια του για το πλεονέκτημα στα playoffs και έχει το βλέμμα του στραμμένο στο Κάουνας - Γράφει ο Ν. Ψιλόπουλος.

Ολυμπιακός: Στον δρόμο για το Final-Four

Καμία αντίρρηση πως δεν χρειάζεται να λέμε μεγάλα λόγια, αλλά δεν είναι κακό να αποτυπώνεις και την πραγματικότητα. Ο Ολυμπιακός διαθέτει την πιο φορμαρισμένη ομάδα στην Ευρώπη και το σύνολο που παίζει το πιο θελκτικό μπάσκετ στην Ευρωλίγκα. Έγινε η πρώτη ομάδα που έφτασε τις 20 νίκες στη διοργάνωση, συνεχίζει να βρίσκεται πανάξια στην κορυφή της κατάταξης και κρατά την τύχη στα χέρια της για το πλεονέκτημα έδρας. Είτε βγει πρώτος είτε τέταρτος μικρή σημασία έχει, αλλά αναμφίβολα αν κόψει πρώτος το νήμα στο τέλος της κανονικής περιόδου θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το πρεστίζ των «ερυθρολεύκων».

Το ΣΕΦ έχει εξελιχθεί σε απόρθητο «κάστρο» του μέσα στο 2023 και όταν το γήπεδο είναι κατάμεστο δημιουργείται μία εντυπωσιακή ατμόσφαιρα από την οποία κανείς αντίπαλος δεν μπορεί να φύγει αλώβητος. Τελευταία ήττα του στο Φάληρο ήταν στις 22 Δεκεμβρίου απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα (86-90). Από τότε αριθμεί ένα εντυπωσιακό 6-0 σερί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, έχοντας επικρατήσει μάλιστα κόντρα σε ισχυρούς αντιπάλους. Διέλυσε την Αρμάνι Μιλάνο (82-66), «έπνιξε» τη Ρεάλ Μαδρίτης (73-60), νίκησε τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (95-89), επικράτησε της κατόχου του τίτλου Αναντολού Εφές (76-70), υπέταξε στον Πειραιά τόσο την Μπαρτσελόνα (77-70) σε ένα κρίσιμο ματς όσο και την Μπάγερν Μονάχου (102-74). Oι Πειραιώτες, όμως, δεν είναι καθαρά ομάδα έδρας.

Στην καλή τους μέρα μπορούν να κερδίσουν τον οποιονδήποτε αντίπαλο σε κάθε έδρα. Μαζί με τη Ρεάλ είναι οι ομάδες με τα περισσότερα διπλά (σύνολο 9) φέτος, με τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα να έχουν κάνει το «4 στα 4» επί ισπανικού εδάφους.

Από τις καλύτερες σεζόν της Ιστορίας του

O Oλυμπιακός αγωνιστικά βιώνει μία από τις καλύτερες σεζόν της Ιστορίας του. Τουλάχιστον από θέμα νικών, κυριαρχίας, διάρκειας αλλά και αγωνιστικού προφίλ. Καμία αντίρρηση πως το ταμείο γίνεται στο τέλος, αλλά μέχρι στιγμής η ομάδα συνδυάζει την ουσία με το θέαμα, έχοντας την καθολική αναγνώριση από φίλους και εχθρούς. Δεν είναι μικρό πράγμα οι αντίπαλοι παίκτες και προπονητές να σχολιάζουν πως τα παιδιά του Πειραιά έχουν την καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη φέτος. Ευχή όλων στο μεγάλο λιμάνι η εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει να επιβραβευτεί και στο τέλος, αλλά μέχρι στιγμής τα πηγαίνουν περίφημα.

Οι «ερυθρόλευκοι» διαθέτουν τη δεύτερη καλύτερη επίθεση στην Ευρωλίγκα (85 πόντοι κατά μέσον όρο), είναι πρώτοι σε ασίστ (21,9), δείγμα της εκπληκτικής κυκλοφορίας της μπάλας που παρουσιάζουν, ενώ παράλληλα έχουν και το τρίτο καλύτερο σύνολο σε τρίποντα. Μετρούν 10,6 εύστοχα σουτ σε κάθε ματς πίσω από τα 6,75 μέτρα. Από τις ομάδες που απειλούν περισσότερο από κάθε άλλη από την περιφέρεια στην Ευρώπη. Κόντρα στην Μπάγερν, μάλιστα, σημείωσαν ιστορικό ρεκόρ με 19 τρίποντα. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας φέτος έχει παρουσιάσει έναν Ολυμπιακό που παίζει ένα μοντέρνο, σύγχρονο και ομαδικό μπάσκετ, το οποίο ποντάρει στην ταχύτητα, στην πάσα αλλά και στο τρίποντο.

O MVP Βεζένκοφ

Πέρα από τις ομαδικές διακρίσεις, υπάρχουν και οι παίκτες. Ο Ολυμπιακός διαθέτει τον MVP μέχρι στιγμής της φετινής σεζόν, τον Σάσα Βεζένκοφ, ο οποίος διανύει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Ο Βούλγαρος φόργουορντ αποδεικνύει πως η περσινή καταπληκτική χρονιά δεν ήταν πυροτέχνημα. Η στατιστική καταγράφει πως είναι ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας αυτήν τη στιγμή στην Ευρωλίγκα. Αριθμεί 17,9 πόντους, με 63,8% στα δίποντα και 43,2% στα τρίποντα. Έχε βελτιώσει το περιφερειακό του σουτ, κινείται έξοχα μακριά από την μπάλα για να τελειώνει τις φάσεις και έχει γίνει εξπέρ στο να σκοράρει ακόμη και χωρίς ντρίμπλα. Σε όλα αυτά προσθέστε 7,2 ριμπάουντ και 1,7 ασίστ ανά παιχνίδι.

Σε όλα αυτά προσθέστε πως ο Ολυμπιακός διαθέτει και τον κορυφαίο πασέρ της φετινής Ευρωλίγκας. Ο Κώστας Σλούκας μοιράζει 6,4 ασίστ ανά παιχνίδι, συνεισφέροντας ενεργά στην καλή κυκλοφορία της μπάλας. Δημιουργεί ρήγματα, μοιράζει ασίστ πάρε-βάλε στους συμπαίκτες του, λειτουργεί έξοχα στα πικ εν ρολ, ενώ φυσικά βάζει και τα σουτ όταν η μπάλα... καίει.

Ο Κώστας Παπανικολάου έχει ανεβάσει στο κατακόρυφο την απόδοσή του, ο Σακίλ Μακ Κίσικ δίνει πάντα σημαντικές λύσεις ερχόμενος από τον πάγκο, ο Τόμας Ουόκαπ δεν παίζει μόνο σπουδαία άμυνα (πρώτος στα κλεψίματα), αλλά προσφέρει ποιότητα και στην επίθεση, ενώ η φροντλάιν διαθέτει τρεις πρωτοκλασάτους σέντερ όπως τους Μουσταφά Φαλ, Ταρίκ Μπλακ και Τζόελ Μπολομπόι. Ο Άλεκ Πίτερς είναι μία αξιόπιστη λύση πίσω από τον Σάσα Βεζένκοφ, ο Αϊζάια Κάνααν έχει τις στιγμές του, ενώ ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης έχει εξελιχθεί σε παίκτη-πρωταγωνιστή, δίνοντας τον καλύτερό του εαυτό στα τελευταία δεκάλεπτα. Με τέτοια έξοχη στελέχωση στο ρόστερ, με τέτοια ποιότητα αλλά και με το αγωνιστικό προφίλ που παρουσιάζει ο Ολυμπιακός φέτος, το βλέμμα του βρίσκεται πολύ λογικά στο Κάουνας.