Ολυμπιακός: Η ομάδα των ονείρων

Ο Ολυμπιακός έδωσε ονειρική παράσταση στο ΣΕΦ και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα σε όλη την Ευρώπη για το γεγονός πως διαθέτει την καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη - Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Η ομάδα των ονείρων

Ο Ολυμπιακός έκανε το «2 στα 2» μέσα στην εβδομάδα στην Ευρώπη, έφερε το ρεκόρ του στο 20-8, διατήρησε την πρωτιά στην Ευρωλίγκα και συνεχίζει ακάθεκτος για την κατάκτηση του πλεονεκτήματος έδρας ενόψει των playoffs. Ύστερα από τη σημαντική επικράτηση κόντρα στη Μπαρτσελόνα δύο μέρες πριν, με τους ερυθρόλευκους να ξοδεύουν τεράστια αποθέματα ενέργειας, ήταν ένα ερώτημα για το επίπεδο ετοιμότητας που θα παρουσιάζονταν οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα κόντρα στη Μπάγερν. Η απάντηση όμως ήταν αποστομωτική!

Ο Ολυμπιακός κόντρα στους Γερμανούς πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της σύγχρονης ιστορίας του. Ονειρικό μπάσκετ, συνδυάζοντας την ουσία με το θέαμα στο παιχνίδι του. Αμφιβάλατε για τον βαθμό συγκέντρωσης; Το 15-0 στα πρώτα 6 λεπτά ήταν αρκετό ώστε οι φιλοξενούμενοι να εμπεδώσουν πως στο ΣΕΦ είχαν πέσει στον... λάκκο με τα λιοντάρια. Παίκτες και προπονητές της Μπάγερν έδειχναν σαστισμένοι στο ημίχρονο, βλέποντας τους Πειραιώτες να είναι στο +20 (55-35), έχοντας 10/15 τρίποντα (66,7%) και 16 ασίστ. Ασύλληπτη απόδοση στο πρώτο μέρος, με τους γηπεδούχους να «πυροβολούν» χωρίς έλεος στην επίθεση, «δαγκώνοντας» παράλληλα για κάθε κατοχή στην άμυνα. Τέτοια υψηλή ένταση και στις δύο πλευρές του παρκέ, με την ομάδα να έχει ήδη δώσει ματς πριν 48 ώρες, σπάνια συναντάς. Ουσία και θέαμα, σε μία απολαυστική εμφάνιση. Παράσταση από τις λίγες.

Είναι γεγονός πως στην τρίτη περίοδο ο Ολυμπιακός χαλάρωσε στην άμυνα, με αποτέλεσμα να δεχτεί 30 πόντους από τη Μπάγερν. Είναι αδιανόητο όμως μία ομάδα να παίζει τέλεια για 40 λεπτά. Το +22 (66-44) στο 24' έγινε 70-59 στο 28', αλλά τα τρίποντα των Ουόκαπ και Βεζένκοφ επανέφεραν την τάξη στο 30' (81-63). Οι Πειραώτες στο τέλος ξεπέρασαν τους 100 πόντους (102-74), ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με ένα ασύλληπτο και ιστορικό ρεκόρ. Μέτρησαν 19 (!) εύστοχα τρίποντα (19/30-63,3%), δείγμα του επιθετικού ταλέντου, αλλά και της μεγάλης ευχέρειας που έχουν στο περιφερειακό σουτ. Έχοντας μάλιστα 4 παίκτες που σημείωσαν από τουλάχιστον 3 τρίποντα στο ματς: Ουόκαπ 3/4, Λαρεντζάκης 4/5, Βεζένκοφ 4/6, ΜακΚίσικ 3/4. Πλουραλισμός παράλληλα στο κομμάτι του σκορ, καθώς έβαλαν τη μπάλα στο καλάθι οι 11 από τους 12 παίκτες που αγωνίστηκαν, έλα λαμπρό δείγμα πως η ομάδα δεν εξαρτάται από τις διαθέσεις ενός ή δύο παικτών.

Δεν ήταν όμως μόνο τα τρίποντα, αλλά και οι τελικές πάσες. Ο Ολυμπιακός έδωσε ρεσιτάλ στη δημιουργία, μοιράζοντας 27 (!) ασίστ. Εκπληκτικός αριθμός, τον οποίο σπάνια συναντάς στην Ευρωλίγκα. Οι Πειραιώτες μοίρασαν γρήγορα τη μπάλα, είχαν καταπληκτική κυκλοφορία, έψαξαν τον ελεύθερο παίκτη, την έξτρα πάσα, με τον αντίπαλο να αδυνατεί να αντιδράσει στις υψηλές ταχύτητες που λειτουργεί η ομάδα στην επίθεση. Με αυτόν τον τρόπο βγήκαν πολλά ελεύθερα σουτ. Είδαμε φάσεις με πικ-εν-ρολ, με έξοχα κοψίματα των παικτών μέσα στη ρακέτα, αιφνιδιασμοί που λειτούργησαν στην εντέλεια με μία πάσα. Οι ερυθρόλευκοι σκόραραν στο ματς με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. «Είχαμε 27 ασίστ. Αν η μπάλα φεύγει γρήγορα, είναι δύσκολο για τον αντίπαλο να αμυνθεί», σχολίασε με ικανοποίηση ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Ο Ολυμπιακός κρατά την τύχη στα χέρια του και πλέον στρέφει την προσοχή του για το ματς της ερχόμενης εβδομάδας απέναντι στη Ζαλγκίρις στο Κάουνας.

YΓ: Παναγιώτη, «καλό ταξίδι» φίλε μου. Θα θυμάμαι πάντα με χαμόγελο εκείνα τα υπέροχα χρόνια στον «Κόκκινο Πλανήτη» που μοιραστήκαμε και μας εκτόξευσαν. Η μοίρα τα έφερε έτσι και θα σου πούμε το τελευταίο «αντίο» ανήμερα των γενεθλίων του Ολυμπιακού.