Κάθε φορά και πιο απολαυστικός

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα έχει τελειώσει όλα τα κοσμητικά επίθετα. Τι και αν προερχόταν από το εμφατικό διπλό επί της Φενέρ στην Πόλη, τι και αν έπαιξε ξανά λαβωμένος, τι και αν αντιμετώπιζε την πρωταθλήτρια Ευρωπης Εφές, εκείνος έπνιξε την Εφές στο γεμάτο ΣΕΦ.

Κάθε φορά και πιο απολαυστικός

Δύο 24ωρα μετά την εμφάνιση α λα ΝΒΑ στην Τουρκία, οι Πειραιώτες φόρεσαν το... αμυντικό τους κοστούμι. Οι 31 πόντοι της Εφές στο πρώτο μέρος αποτελούν τη χαμηλότερη επίδοσή της μακριά από την έδρα της στη φετινή Ευρωλίγκα. Το +13 στα ριμπάουντ και το 75% στα δίποντα (12/16), επί το πλείστον κοντά στο καλάθι, υποσκελίζουν την αστοχία στις βολές (5/11 με 45,5%) και τα τρίποντα (4/14 με 28,6%) και έβαλαν τις βάσεις για την επικράτηση του Ολυμπιακού.

Προσέξτε, όλα αυτά με τους Ουόκαπ, Φαλ και Βεζένκοφ να παίρνουν ανάσες στον πάγκο. Ο Μιχάλης Λούντζης έκανε τη δουλειά επιθετικά στο πρώτο 20λεπτο, ενώ στο δεύτερο με την απίστευτη άμυνά του πάνω σε Λάρκιν και Κλάιμπερν έδειξε γιατί ο κόουτς Μπαρτζώκας τον υπολογίζει και του δίνει χρόνο. Ο Έλληνας γκαρντ τελείωσε την αναμέτρηση με 13 πόντους, 7 ριμπάουντ, 2/3 δίποντα, 3/3 τρίποντα, 2 κλεψίματα και 18 στην αξιολόγηση.

Με αυτόν τον τρόπο έκανε πέντε ρεκόρ καριέρας σε πόντους, ριμπάουντ, εύστοχα δίποντα και τρίποντα, αλλά και στο ράνκινγκ. Θα τη θυμάται καιρό την εμφάνιση κόντρα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης. Έδωσε μεγάλη βοήθεια στον Ολυμπιακό και αποτέλεσε το κρυφό όπλο της ομάδας του Πειραιά.

Πώς το είπαμε; Λερναία Ύδρα; Όχι, κύριοι. Ο Ολυμπιακός είναι... χειρότερος. Την Τρίτη ήταν ο Κάνααν, χθες οι Λούντζης, Λαρεντζάκης και Σάσα. Πολλά τα σημεία αναφοράς, αλλά βασικό ένα. Η ομοιογένεια και η ταυτότητα που έχει πάρει ο Ολυμπιακός από τον προπονητή του.

Είναι έτσι φτιαγμένος που ο κόσμος του τον χαζεύει και ο αντίπαλος τον φοβάται. Γιατί και ο πιο άσχετος χθες είδε τον φόβο στα μάτια του Εργκίν Αταμάν όταν επιχειρούσε με τρικ να αλλάξει τα μαρκαρίσματα. Όταν η διαφορά πήγε στη μέγιστη τιμή της (+16), ήταν λογικό να αντιδράσει η Εφές. Θα είχε το δίλεπτό της και δεν θα έχανε με κάτω τα χέρια. Εκμεταλλεύτηκε τα λάθη των γηπεδούχων, έχει παίκτες με προσωπικότητα και μείωσε. Εκεί όμως φάνηκε και η προσήλωση του Ολυμπιακού.

Μαζεύτηκαν τα ριμπάουντ, έσφιξε η άμυνα στην περιφέρεια και ο Βεζένκοφ μπήκε στη... ζώνη του για να «καθαρίσει» το ματς. Το έχουμε γράψει κι άλλες φορές, αλλά είναι σημαντικό να το τονίζουμε. Μία καλή ομάδα δεν φαίνεται στον ηγέτη και τον σταρ αλλά στην ετοιμότητα του 12ου να μπει να εκτελέσει το πλάνο. Όποιος παίζει για τον νταμπλούχο Ελλάδας το κάνει και με το παραπάνω. Είτε αυτό είναι μια άμυνα είτε μια ασίστ ή ένα φάουλ. Ομάδα-ρολόι με την υπογραφή Μπαρτζώκα.

Δεν το γράφουμε για να σας προσγειώσουμε, αλλά είναι η αλήθεια. Ο Ολυμπιακός πρέπει να κοιτάζει την τετράδα. Δεν είναι καθόλου εύκολο στην πιο ανταγωνιστική Ευρωλίγκα των τελευταίων ετών να διατηρηθείς στην κορυφή και να βάζεις στόχο την πρωτιά. Βεβαίως και μπορεί η ομάδα του Πειραιά και μακάρι να το πετύχει, αλλά προέχει να κερδίζει παιχνίδι με παιχνίδι. Κάθε αναμέτρηση έχει διαφορετικά «κλειδιά» και δεν πρέπει να χάσει τον προσανοτολισμό της. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Ολυμπιακός κάθε φορά είναι και πιο απολαυστικός και δεν σου φτάνει μερικές φορές ούτε η «διαβολοβδομάδα» για να τον χορτάσεις...

ΥΓ.: Κέρδος της αρμάδας του Μπαρτζώκα το ακόμα ένα σολντ άουτ. Ο κόσμος του Ολυμπιακού ξέρει και να στηρίζει και να αγκαλιάζει την υγιή προσπάθεια.