Ολυμπιακός: Όταν ο 12ος παίκτης κάνει τη διαφορά δείχνει πολλά

Όταν ο 12ος παίκτης σε μία ομάδα κάνει τη διαφορά απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, δείχνει τη δυναμική του φετινού Ολυμπιακού - Γράφει ο Ν. Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Όταν ο 12ος παίκτης κάνει τη διαφορά δείχνει πολλά

Ο Ολυμπιακός σημείωσε την 5η σερί νίκη του στην Ευρωλίγκα, παραμένει πρώτος στην κατάταξη και έχει βάλει πλώρη τουλάχιστον για την κατάκτηση μιας θέσης στην πρώτη τετράδα, η οποία θα του προσφέρει και το πλεονέκτημα έδρας. Οι Πειραιώτες διαθέτουν την πιο φορμαρισμένη ομάδα στην Ευρώπη. Έχει νοοτροπία νικητή και συνδυάζει την ουσία με το θέαμα στο παιχνίδι της. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως οι ερυθρόλευκοι έφτασαν στη νίκη κυριαρχώντας από την αρχή έως και το τέλος της αναμέτρησης απέναντι στην Αναντολού Εφές. Έκαναν ένα γρήγορο 8-0, έστειλαν μήνυμα στους Τούρκους και δεν κοίταξαν ποτέ ξανά πίσω. Είχαν το προβάδισμα από την αρχή έως και το τέλος της αναμέτρησης. Η αδυναμία της ομάδας να σπαταλά τις διαφορές που έπαιρνε, είναι μία «ασθένεια» την οποία και ξεπέρασε.

Ο Ολυμπιακός στόχευσε στο να περιορίσει τους Μίτσιτς-Λάρκιν-Κλάιμπερν, δεν το κατάφερε ιδιαίτερα με τον πρώτο, αλλά τα πήγε εξαιρετικά απέναντι στους άλλους δύο. Ναι μεν έβαλαν μαζί 20 πόντους αλλά μέτρησαν (Λάρκιν-Κλάιμπερν) συνολικά 2/10 τρίποντα και 4/12 δίποντα. Η καλή προσωπική άμυνα των παικτών του Γιώργου Μπαρτζώκα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έκβαση της αναμέτρησης. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Ήταν η κυριαρχία στα ριμπάουντ (36-28, 23-11 στο ημίχρονο), με τους Πειραιώτες να έχουν το πάνω χέρι σε αυτά από την αρχή έως και το τέλος του ματς. Εξελίσσεται σε τεράστιο προτέρημα η καλή κυκλοφορία της μπάλας, καθώς πήραν τη νίκη μοιράζοντας 24 ασίστ, αν και σκόραραν μόλις 76 πόντους. Η μπάλα πέρασε από πολλά χέρια, βγήκαν ελεύθερα σουτ, αξιοποιήθηκε η κίνηση μακριά από τη μπάλα και ήρθαν αρκετοί πόντοι σε καταστάσεις αιφνιδιασμού. Παπανικολάου-ΜακΚίσικ-Ουόκαπ μοίρασαν μαζί τις 15 από αυτές, με τον «Παπ» (6 ασίστ) να αναλαμβάνει και ρόλο πλέι-μέικερ. Ήταν στόχευση η ομάδα να κάνει τη... ζημιά μέσα στη ρακέτα (20/31 δίποντα-64%) και τα κατάφερε απέναντι στην κουρασμένη φροντ-λάιν των Τούρκων.

Ο Σάσα Βεζένκοφ ήταν ο κορυφαίος του αγώνα, επιστρέφοντας στις σπουδαίες επιθετικά εμφανίσεις. Έβαλε μεγάλα και κρίσιμα σουτ (23 πόντοι, 5/8 δίποντα, 4/8 τρίποντα) σε στιγμές που η μπάλα... έκαιγε, δείχνοντας την κλάση του. Άπαντες όμως εκθείασαν δικαιολογημένα την απόδοση και την παρουσία του εξαιρετικού Μιχάλη Λούντζη. Ο Έλληνας γκαρντ έκανε το βήμα μπροστά (όπως είπε και ο Γιώργος Μπαρτζώκας), πραγματοποιώντας σπουδαία εμφάνιση, παίζοντας και για τον Κώστα Σλούκα που απουσίασε. Δεν έχασε σουτ από την περιφέρεια (3/3 τρίποντα, 2/3 δίποντα), μέτρησε 13 πόντους, 7 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα σε 19 λεπτά συμμετοχής. Έβγαλε άμυνες (έβαλε δύσκολα στον Λάρκιν, τον οποίο ανάγκασε να υποπέσει σε σερί λάθη), έτρεξε την ομάδα στο ανοιχτό γήπεδο και έδωσε επιθετική ώθηση στον Ολυμπιακό σε στιγμές που οι Πειραιώτες είχαν ανάγκη από σκορ. Όταν βλέπεις τον 12ο παίκτη της ομάδας να διαθέτει αυτή την ποιότητα, να παίζει μπάσκετ με τέτοιο αγωνιστικό θράσος και να δείχνει απόλυτα έτοιμος, είναι ένα σημάδι πως ο φετινός Ολυμπιακός είναι φτιαγμένος για μεγάλα πράγματα. Δείχνει το βάθος στο ρόστερ, αλλά και το ομαδικό κλίμα που κυριαρχεί στην ομάδα.

Είναι μία μεγάλη νίκη, γιατί ο Ολυμπιακός νίκησε την πρωταθλήτρια Ευρώπης αν και είχε εκτός τόσο τον Κώστα Σλούκα, όσο και τον Άλεκ Πίτερς. Δεν είναι μικρό πράγμα. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μπορεί να κρατήσει από το ματς και την αντίδραση των παικτών του στην τελευταία περίοδο. Οι Πειραιώτες προηγήθηκαν με +16 (59-43) στο 28', η Εφές μείωσε σε 62-58 στο 32', αλλά σε εκείνο το σημείο, οι ερυθρόλευκοι έδειξαν σοβαρότητα και χαρακτήρα. Έβγαλαν άμυνες, πήραν τα ριμπάουντ και έβαλαν τα κρίσιμα σουτ που χρειάστηκε για να ξεφύγουν και πάλι στο σκορ. Σε περασμένες αγωνιστικές εκείνα τα ερυθρόλευκα μπλακ-άουτ κόστιζαν. Πλέον, ο Ολυμπιακός έχει μάθει να αντιδρά και να διατηρεί τα κεκτημένα του. Μεγάλο πράγμα. Τα θετικά αποτελέσματα μπολιάζουν με νοοτροπία νικητή τους παίκτες και αυτό φαίνεται στην πράξη.