Παίκτες-όνειρο, ομάδα-απόλαυση

Ο Ολυμπιακός, η επιτομή της ομάδας, παρατάχθηκε -χωρίς δύο κρίσιμους παίκτες- απέναντι στα εκατομμύρια και τα «πρέπει» της Φενέρμπαχτσε, δίδαξε πώς παίζεται το σύγχρονο μπάσκετ και με παροιμιώδη ομαδικότητα, θέληση και ευστοχία -σαν να πετάει βότσαλα στον Βόσπορο- θριάμβευσε επί των Τούρκων και για τρίτη διαδοχική εβδομάδα θα απολαμβάνει την κορυφή της Ευρωλίγκας.

Παίκτες-όνειρο, ομάδα-απόλαυση

Η χθεσινή... ευλογία για τον Μπαρτζώκα ήταν οι Κάνααν - Παπανικολάου και όπως πάντα ο «εγκέφαλος» Ουόκαπ.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε «ζεστός» σε άμυνα και επίθεση, με τον Κάνααν να αντιλαμβάνεται ότι η ομάδα του τον χρειαζόταν να παίξει και για τον τραυματία Κώστα Σλούκα. Κράτησε για 4,5 λεπτά μακριά από το καλάθι του τους Τούρκους, που έχουν μέσον όρο 83,6 πόντους στη φετινή Ευρωλίγκα, και ανάγκασε τον Δημήτρη Ιτούδη να πάρει εσπευσμένα το πρώτο τάιμ άουτ στο 0-8. Ο Φαλ πήγε νωρίς με δύο φάουλ στον πάγκο (7'), με τον Μπαρτζώκα να επιστρατεύει τον Μπολομπόι και τη ρακέτα του Ολυμπιακού να «αποδυναμώνεται» απέναντι σε μια ομάδα με 11,2 επιθετικά ριμπάουντ κατά μέσον όρο.

Δεν φάνηκε όμως η απουσία του ψηλού. Με τον Κάνααν να βάζει τα σουτ από την περιφέρεια, τον Ουόκαπ να μοιράζει άψογα και την άμυνα να λειτουργεί στην εντέλεια, ο Ολυμπιακός έκλεισε την πρώτη περίοδο στο +14 (10-24), προσθέτοντας επιπλέον πίεση στους γηπεδούχους, που είχαν σε εκείνο το σημείο 4/16 σουτ. Μπαίνοντας στην εξίσωση και οι Λαρεντζάκης – Μακ Κίσικ, οι νταμπλούχοι Ελλάδας διαλύοντας στο μισό παρκέ όλα τα επιθετικά πλάνα της Φενέρ και κάνοντας πάρτι στο άλλο μισό προηγήθηκαν 16-39 (15').

Ο Ολυμπιακός είχε «πειράξει» το μυαλό των αντιπάλων του και αυτό επιβεβαιώθηκε και από την αποβολή του Ουίλμπεκιν, με δεύτερη τεχνική ποινή. Ένα πλήγμα τεράστιο για τη Φενέρμπαχτσε, που είχε σπάσει τα καλάθια και βρισκόταν με 29 πόντους στην πλάτη. Ο Ολυμπιακός έφτασε στο +30 στο 16' (16-46) απέναντι στους Τούρκους -με 13.000 φιλάθλους να κοιτούν αποσβολωμένοι- και «έσπασε» το σύστημα αξιολόγησης που έφτασε να δείχνει Ολυμπιακός 67 - Φενέρμπαχτσε 4! Στο τελευταίο τρίλεπτο του ημιχρόνου οι γηπεδούχοι μάζεψαν τη διαφορά κατεβάζοντάς τη στο -21 και πλέον το ζητούμενο για τους παίκτες του Μπαρτζώκα ήταν να μη χάσουν τη συγκέντρωσή τους και να κλειδώσουν οριστικά τα όνειρα της Φενέρ να φτάσει σε μια επική ανατροπή.

Η Φενέρ έβαλε στο παρκέ και το τελευταίο της χαρτί που ήταν η... γκρίνια του κόσμου και των παικτών προς τους διαιτητές, οι οποίοι στα πρώτα 45 δευτερόλεπτα είχαν χρεώσει τους «ερυθρόλευκους» με τρία φάουλ. Ούτε αυτό όμως «άγγιξε» τα... ρομπότ του Μπαρτζώκα. Με τον Ουόκαπ να κάνει αδιανόητα πράγματα και τον Κάνααν να φτάνει τους 17 πόντους με 5/8 τρίποντα, ο Ολυμπιακός επανέφερε τη διαφορά στο +27 (41-68) στο 25'.

Κάπου εκεί ο αρχηγός Παπανικολάου προσέθεσε την μπασκετική του διαύγεια και όλα πήραν τον δρόμο που είχε φροντίσει νωρίτερα να στρώσει ο Ολυμπιακός... Στο ξεκίνημα του τελευταίου δεκαλέπτου η Φενέρ έβγαλε μια αντίδραση με ανορθόδοξο μπάσκετ, με τον Ολυμπιακό να της δίνει πολλές έξτρα κατοχές και με απανωτά τρίποντα από τους Γκούντουριτς - Μαχμούτογλου κατέβασε τη διαφορά στους 13 πόντους (66-79). Ένα τάιμ άουτ του Μπαρτζώκα σε εκείνο το σημείο και τέσσερα διαδοχικά τρίποντα από Ουόκαπ, Μακ Κίσικ και Παπανικολάου τελείωσαν οριστικά τη Φενέρ και ο Ολυμπιακός έδωσε ραντεβού με τον κόσμο του στο ΣΕΦ για το μεγάλο παιχνίδι με την πρωταθλήτρια Ευρώπης Εφές.