Ολυμπιακός: Κανόνια στην Πόλη

Ο Ολυμπιακός τρομοκράτησε τη Φενέρμπαχτσε στην Πόλη δείχνοντας έμπρακτα πως παίζει το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη - Γράφει ο Ν. Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Κανόνια στην Πόλη

Το να κερδίζεις με 20 πόντους διαφορά (73-93) τη Φενέρμπαχτσε μέσα στην Πόλη, στο ντέρμπι κορυφής της EuroLeague, είναι τεράστια υπόθεση. Έχοντας προηγηθεί νωρίτερα με +30 (16-46) στο πρώτο ημίχρονο, παίζοντας σπουδαίο και ολοκληρωτικό μπάσκετ αν και είχε νοκ-άουτ τους Κώστα Σλούκα και Άλεκ Πίτερς. Είναι ένα εκκωφαντικό «διπλό» με το οποίο έστειλε μήνυμα σε ολόκληρη την Ευρώπη για τη δυναμική, την ποιότητα, αλλά και για τη νοοτροπία νικητή που έχει αυτή η ομάδα. Που μοιάζει σαν Λερναία Ύδρα. Κόβεις ένα κεφάλι, βγαίνουν δύο. Χάνει δύο παίκτες, κάνουν το βήμα μπροστά άλλοι τέσσερις.

Τα προβλήματα συσπειρώνουν τον Ολυμπιακό και σε κάθε αγωνιστική επιβεβαιώνεται το μότο «όλοι για έναν και ένας για όλους», αλλά και η νοοτροπία να μπαίνει το «εμείς» πάνω από το «εγώ». Είναι ένα σπουδαίο αποτέλεσμα, καθώς ο Ολυμπιακός το κέρδισε έχοντας ουσιαστικά αδρανή τον βασικό του σέντερ Μουσταφά Φαλ (0 πόντοι χωρίς σουτ σε 20 λεπτά) και ανενεργό σχεδόν (μόλις 1 λεπτό έπαιξε) τον Ταρίκ Μπλακ. Ουσιαστικά έγινε ένα ροτέισον με 9 παίκτες, αλλά παρά την κούραση και την πίεση που δέχτηκε από τον αντίπαλο ο Ολυμπιακός (παίζοντας στα όρια του φάουλ), οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα βρήκαν το καθαρό μυαλό και τη ψυχραιμία να διαχειριστούν έξυπνα το προβάδισμά τους, φτάνοντας με άνεση στο θετικό αποτέλεσμα. Κατηγορήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν πως σπαταλούν τις διαφορές που χτίζουν. Πλέον, αυτό δεν συμβαίνει.

O Oλυμπιακός μπήκε στο ματς έχοντας το... μαχαίρι στα δόντια. Έκανε την αρχή από την καλή άμυνα και ακολούθως απέκτησε ρυθμό. Οι Πειραιώτες έκλεισαν τους διαδρόμους μέσα στη ρακέτα και ο κάθε παίκτης ήταν εξαιρετικός στην προσωπική άμυνα, ειδικά στην περιφέρεια. Κράτησαν στα πρώτα 5 λεπτά δίχως σκορ τους Τούρκους (τρανό παράδειγμα με τον Κάνααν που ανάγκασε τον εκνευρισμένο Ουίλμπεκιν να ρίξει έρμπολ), προηγήθηκαν με σκορ 2-11 και από εκεί και έπειτα οι Πειραιώτες άνοιξαν τα φτερά τους και άρχισαν τις υψηλές πτήσεις. Είναι γεγονός πως οι Πειραιώτες έβαλαν μεγάλα σουτ στο ματς. Στο 15' είχαν ήδη 9/12 (75%) τρίποντα, ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με το εντυπωσιακό 17/29 (58,6%) σουτ πίσω από τα 6,75 μέτρα. Με τέτοια ευστοχία από την περιφέρεια σε ματς εκτός έδρας είναι δύσκολο να χάσεις. Οι ερυθρόλευκοι είχαν τον απόλυτο έλεγχο στα ριμπάουντ (17-24 στο πρώτο μέρος, στο τέλος επικράτησαν με 35-40), είχαν καλή κυκλοφορία της μπάλας, έπαιξαν ομαδικά (21 ασίστ) βρίσκοντας με υπομονή τους ελεύθερους σουτέρ, ενώ είχαν και έξι παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων: Ουόκαπ 12, Κάνααν 20, Λαρεντζάκης 11, Βεζένκοφ 12, Παπανικολάου 21, ΜακΚίσικ 12. Ο καθένας έβαλε το λιθαράκι του.

Ο Αιζάια Κάνααν το χρωστούσε αυτό το μεγάλο ματς στον Ολυμπιακό. Οι Πειραιώτες τον απέκτησαν για να προσφέρει παρόμοιες εμφανίσεις. Το κύριο όπλο του είναι η ευχέρειά του στο μακρινό σουτ και ο Αμερικανός γκαρντ πήρε... φωτιά στην Πόλη. Μέτρησε 20 πόντους, με 6/9 τρίποντα, ευστοχώντας σε σουτ μετά από ντρίμπλα, με αντίπαλο πάνω του, σε φάσεις που ήταν υπό πίεση, από απόσταση. Έπαιξε με αυτοπεποίθηση, έδειξε χαρακτήρα, αλλά και το περίφημο εκτελεστικό του ένστικτο. Σε ένα ματς που ο Κώστας Σλούκας απουσίασε, ο Αμερικανός γκαρντ έκανε το βήμα μπροστά. Είπαμε, πρόκειται για ομάδα Λερναία Ύδρα.

Οι Πειραιώτες βρίσκονται σε τρομερή αγωνιστική κατάσταση και έχουν βάλει πλώρη για να «σφραγίσουν» μία θέση στην πρώτη τετράδα. Παίζουν ένα όμορφο, γρήγορο, σύγχρονο και θελκτικό μπάσκετ, συνδυάζοντας την ουσία με το θέαμα στο παιχνίδι τους. Δεν είναι τέλειοι, έχουν και αδυναμίες, αλλά εδώ και μήνες διαθέτουν την κορυφαία και πιο σταθερή ομάδα στην Ευρωλίγκα. Η νίκη επί της Φενέρμπαχτσε έχει διπλό κέρδος. Οι ερυθρόλευκοι όχι μόνο άφησαν 2 νίκες πίσω τους Τούρκους, αλλά και επειδή τους είχαν κερδίσει στο ΣΕΦ, θα υπερτερούν και στο σενάριο της ισοβαθμίας. Όπως σχολίασε εύστοχα και ο Δημήτρης Ιτούδης ««Έχουμε να διανύσουμε πολλά μίλια για να φτάσουμε στο επίπεδο του Ολυμπιακού»