Ολυμπιακός: Η ισχύς εν τη ενώσει!

Η ενότητα, η συσπείρωση και το βάθος που υπάρχει στον πάγκο κρατούν τον Ολυμπιακό στην κορυφή της Ευρώπης - Ο ρόλος του Τόμας Ουόκαπ και η πολυτέλεια με τον Ταρίκ Μπλακ στο ρόστερ.

Ολυμπιακός: Η ισχύς εν τη ενώσει!

Ο Ολυμπιακός κόντρα στη Μακάμπι σημείωσε την τρίτη σερί νίκη του και παρέμεινε στην πρώτη θέση της κατάταξης με ρεκόρ 14-7. Παράλληλα, είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα στην Ευρώπη, καθώς είναι η μόνη με ρεκόρ 7-3 στις τελευταίες 10 αναμετρήσεις της. Έπεσε στη 2η θέση στην επίθεση έχοντας 85 πόντους μέσον όρο (πέρασε μπροστά η Μπασκόνια με 85,5), αλλά παραμένει πρώτος σε ασίστ (22 ανά παιχνίδι), κλεψίματα (8,2) και στο σύστημα αξιολόγησης. Οι Πειραιώτες κερδίζουν συνδυάζοντας την ουσία με το θέαμα στο παιχνίδι τους. Υπάρχουν δεκάλεπτα, ημίχρονα, αλλά και ολόκληροι αγώνες, διαστήματα στα οποία κερδίζουν την αναγνώριση από φίλους και εχθρούς.

Ένα από τα πράγματα που έχει αλλάξει ο Γιώργος Μπαρτζώκας την τελευταία διετία στην ομάδα είναι πως έχει ενισχύσει ακόμη περισσότερο το στοιχείο της ομαδικότητας. Και στο παρελθόν υπήρχε αυτό το στοιχείο, καμία αντίρρηση, αλλά πλέον ο Ολυμπιακός δεν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα κέφια ενός, δύο ή τριών παικτών. Η ομάδα λειτουργεί σαν μία καλοκουρδισμένη μηχανή και το κάθε γρανάζι είναι πολύτιμο. Προφανώς και οι Σάσα Βεζένκοφ και Κώστας Σλούκας είναι οι νέοι... Γιώργος Πρίντεζης και Βασίλης Σπανούλης της ομάδας, είτε λόγω θέσης και διαδοχής είτε και λόγω ποιότητας, αλλά σε αυτήν την ομάδα έχει σημαντικό ρόλο και η ποιότητα που υπάρχει στον πάγκο. Απέναντι στη Μακάμπι αποδείχτηκε περίτρανα το «η ισχύς εν τη ενώσει», το «όλοι για έναν και ένας για όλους», τα οποία και χαρακτηρίζουν τον Ολυμπιακό.

Κόντρα στους Ισραηλινούς σκόραραν οι 10 από τους 11 παίκτες (εκτός του Λούντζη) που αγωνίστηκαν. Οι 10 από τους 11 πήραν από τουλάχιστον 1 ριμπάουντ, ενώ οι 9 από τους 11 μοίρασαν τουλάχιστον από 1 ασίστ. Λεπτομέρειες οι οποίες κάνουν τη διαφορά σε μία ομάδα. Ο Ολυμπιακός είχε τρεις παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων (Βεζένκοφ 23, Παπανικολάου 10, Μακ Κίσικ 13), αλλά είχε και 4 που πέτυχαν από 9 πόντους (Ουόκαπ, Κάνααν, Πίτερς, Μπλακ), δείγμα του πλουραλισμού στην επίθεση αλλά και του βάθους που έχει στον πάγκο η ομάδα του Πειραιά. Επιβεβαιώθηκε και το «όλοι για έναν και ένας για όλους», καθώς ναι μεν ο Κώστας Σλούκας τέθηκε νοκ άουτ από το ματς από το 17' και μετά, αλλά το γεγονός αυτό δεν επηρέασε τους Πειραιώτες. Άλλες ομάδες ενδεχομένως να είχαν μπλοκάρει, να έχαναν τις ισορροπίες τους, αλλά αυτός ο Ολυμπιακός, σαν Λερναία Ύδρα, κατάφερε και βρήκε λύσεις εκ των έσω. Με ανενεργό τον κορυφαίο δημιουργό τους, οι «ερυθρόλευκοι» μοίρασαν 26 ασίστ!

Ο Ουόκαπ μοίρασε 33 πόντους από δικές του ασίστ

Το έχουμε τονίσει πολλάκις στο «ΦΩΣ» πως ο Τόμας Ουόκαπ έχει μεταμορφωθεί φέτος. Δούλεψε και εξέλιξε το παιχνίδι του σε όλους τους τομείς. Βελτίωσε το περιφερειακό του σουτ, είναι πιο ενεργός στο να διεισδύσει μέσα στη ρακέτα και κυρίως έχει αναβαθμίσει τις οργανωτικές του ικανότητες. Παίζει εξαιρετικά πλέον το πικ εν ρολ, διαβάζει καλύτερα το παιχνίδι, έχει μάθει καλύτερα τους συμπαίκτες του, τρέχει σωστά στο ανοιχτό γήπεδο και μοιράζει απλόχερα ασίστ στους συμπαίκτες του.

Έκανε ατομικό ρεκόρ με τις 12 τελικές πάσες που έδωσε απέναντι στη Μακάμπι, με τον Ολυμπιακό να σκοράρει 33 πόντους από τα χέρια του. Οι 11 εξ αυτών των πόντων ήρθαν έπειτα από πικ εν ρολ που έστησε ο Τεξανός πλέι μέικερ, ενώ οι υπόλοιποι ήρθαν μέσα από τη διαρκή κίνηση των συμπαικτών του, με τον πόιντ γκαρντ των Πειραιωτών να διαβάζει άριστα το παιχνίδι. Μεγάλη εμφάνιση, παίζοντας και για τον Κώστα Σλούκα στο δεύτερο μέρος.

Ο Μπλακ έδωσε ό,τι δεν μπορούσε ο Φαλ

Είναι γεγονός πως η Μακάμπι Τελ Αβίβ έβαλε στο σημάδι τον Μουσταφά Φαλ. Προσπάθησε να τον βγάλει εκτός παιχνιδιού. Από ένα σημείο και μετά, μάλιστα, ο Γάλλος επηρεάστηκε και δεν μπορούσε να είναι χρήσιμος στο παρκέ για τον Ολυμπιακό. Κάπου εκεί όμως ήρθε η ώρα του Ταρίκ Μπλακ, ο οποίος όχι μόνο περιόρισε τους ψηλούς της Μακάμπι αλλά έδωσε και άλλη δυναμική στο παιχνίδι της ομάδας του στην επίθεση. Στο κομμάτι της τακτικής ο Ολυμπιακός αποφάσισε να αμύνεται με αλλαγές στα σκριν από τη δεύτερη περίοδο κι έπειτα και ο έμπειρος Αμερικανός σέντερ βρισκόταν πάντα στο σωστό σημείο, είτε δίνοντας βοήθειες είτε βγαίνοντας μπροστά σε κάποιον γκαρντ.

Τα στοιχεία δείχνουν πως σε 12 επιθέσεις της Μακάμπι, στις οποίες και αμύνθηκε ο Μπλακ, οι Ισραηλινοί είχαν μόλις 3/10 σουτ (7 πόντοι) και δύο λάθη, κάτι που σημαίνει ότι ο Μπλακ δέχθηκε μόλις 0.66 πόντους ανά κατοχή, σε ένα σπουδαίο νούμερο. Ήταν πολύτιμος όμως και στην επίθεση. Όχι μόνο για τις φάσεις που έβγαλε στο πικ εν ρολ αλλά και για τον τρόπο που άνοιγε χώρους στους συμπαίκτες του για να δράσουν μέσα στη ρακέτα. Ο Ταρίκ Μπλακ έδωσε κυρίως ταχύτητα και στις δύο πλευρές του παρκέ, κάτι που δεν μπορούσε να προσφέρει ο Μουσταφά Φαλ. Το να αποκτάς τον Ταρίκ Μπλακ για 3ο ψηλό είναι μία πολυτέλεια, αλλά και ένα δείγμα της δυναμικής, αλλά και της πληρότητας που έχει ο Ολυμπιακός στη φροντ-λάιν του.