Ολυμπιακός: Ο Βασιλιάς της Ευρώπης

O Oλυμπιακός επέστρεψε στην κορυφή, εκεί που αξίζει να βρίσκεται, γιατί παίζει το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη. 

Ολυμπιακός: Ο Βασιλιάς της Ευρώπης

Ήταν σημαντικό το ματς για τον Ολυμπιακό κόντρα στη Ρεάλ. Ήθελε την επικράτηση όχι μόνο για λόγους πρεστίζ, αλλά και για αγωνιστικούς. Και τα κατάφερε. Όχι μόνο επέστρεψε στην κορυφή της κατάταξης της EuroLeague, αλλά και επειδή έχει κερδίσει δύο φορές φέτος τους Μαδριλένους, θα υπερτερεί μέχρι τέλους στο ενδεχόμενο ισοβαθμίας. Οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται στη θέση που αξίζουν να βρίσκονται. Παίζουν από την αρχή της σεζόν το πιο θελκτικό μπάσκετ στη διοργάνωση. Διαθέτουν την κορυφαία επίθεση στη λίγκα, είναι πρώτοι σε ασίστ, στα δίποντα, σε κλεψίματα, αλλά και στο σύστημα αξιολόγησης. Έχουν τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα στην Ευρωλίγκα, τον Σάσα Βεζένκοφ, τον καλύτερο πλέι-μέικερ, Κώστα Σλούκα, αλλά και ένα αξιοζήλευτο σύνολο, με χημεία, ομοιογένεια, το οποίο λειτουργεί εξαιρετικά σαν ομάδα, έχοντας καταπληκτική κυκλοφορία της μπάλας.

Τα παλικάρια του Γιώργου Μπαρτζώκα, όμως, απέδειξαν πως φέτος μπορούν να παίξουν και άμυνα όταν χρειαστεί. Οι ερυθρόλευκοι αποδιοργάνωσαν το επιθετικό παιχνίδι της Ρεάλ, κρατώντας τους Μαδριλένους -25 πόντους κάτω από τον μέσον όρο που σκοράρουν στην επίθεση. Έβαλαν μόλις 60, όταν βάζουν σχεδόν 85 σε κάθε ματς. Οι Ισπανοί δεν έβαλαν πάνω από 16 πόντους σε κανένα δεκάλεπτο. Άμυνα με διάρκεια και συνέπεια. Σημαντικό και το γεγονός πως οι γηπεδούχοι κατάφεραν να πάρουν τη μάχη στα ριμπάουντ (43-36), παρά τα μεγάλα κορμιά των Ταβάρες και Πουαριέ. Ο πρώτος μάλιστα «εξαφανίστηκε» από το δεύτερο δεκάλεπτο και μετά, με τον Ταρίκ Μπλακ να κάνει σπουδαία δουλειά στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη.

Ο Τόμας Ουόκαπ ήταν ο MVP του Ολυμπιακού στην αναμέτρηση. Ο Τεξανός πλέι-μέικερ απέδειξε για ακόμη μία φορά τη μεγάλη και σημαντική βελτίωση που έχει δείξει στο παιχνίδι του, ειδικά στην επίθεση. Πήρε φάσεις πάνω του, ανέλαβε πρωτοβουλίες, δημιούργησε ρήγματα και έβαλε μεγάλα σουτ όταν η μπάλα «έκαιγε». Τέλειωσε το ματς έχοντας 18 πόντους, με 4/6 δίποντα και 3/5 τρίποντα, όντας ο πρώτος σκόρερ των Πειραιωτών στο ματς. Μεγάλο παιχνίδι και από τους Κώστα Σλούκα (11 πόντοι, 6 ασίστ) και Σάσα Βεζένκοφ (15 πόντοι, 5 ριμπάουντ), και ας ήταν ο τελευταίος σκασμένος που είχε 0/6 τρίποντα. Ήταν μία ομαδική νίκη, καθώς ο κάθε παίκτης συνέβαλε σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα. Το μπάσιμο του Λαρεντζάκη, το τρίποντο του Κάνααν, οι άμυνες του Πίτερς και του Φαλ, όλοι είχαν συμβολή στην επιτυχία.

Ο Ολυμπιακός βαδίζει σε καλό δρόμο, είναι πρώτος στην κατάταξη της EuroLeague και ελέγχει την κατάσταση για να πετύχει τον στόχο του, ο οποίος δεν είναι μόνο η είσοδος ξανά στα προημιτελικά, αλλά και το πλεονέκτημα έδρας. Κρατά την τύχη στα χέρια του. Να εκθειάσουμε όμως και το γεγονός πως οι Πειραιώτες αυτή τη φορά δεν εμφάνισαν την αδυναμία τους. Έχουν δεχτεί αρκετές φορές κριτική για το γεγονός πως χάνουν διαφορές. Αυτή τη φορά όμως ήταν σοβαροί, συγκεντρωμένοι και παθιασμένοι μέχρι τέλους. Με το που προηγήθηκαν με +12 (52-40) στο 28', δεν το έχασαν ποτέ ξανά, στέλνοντας μήνυμα στους Μαδριλένους πως ο «βασιλιάς» είναι «κόκκινος». Ο Τόμας Ουόκαπ είχε σχολιάσει πως «είμαστε μία αγέλη πεινασμένων λύκων». Δεν έχει άδικο. Τα παιδιά «δαγκώνουν».