Ολυμπιακός - Ρεάλ: H πρόκληση του Φαλ κόντρα στον Ταβάρες

Η μάχη στη θέση «5» στο παιχνίδι του Ολυμπιακού κόντρα στη Ρεάλ θα παίξει κομβικό ρόλο στην αποψινή (21.00, NS Prime) αναμέτρηση στο ΣΕΦ - Η πρόκληση του Φαλ απέναντι στον Ταβάρες.

Ολυμπιακός - Ρεάλ: H πρόκληση του Φαλ κόντρα στον Ταβάρες

Ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια είχε μία αδυναμία μέσα στη ρακέτα. Ναι μεν έκανε μόδα τους περίφημους αθλητικούς σέντερ, με αρχή τον σπουδαίο Κάιλ Χάινς, με τους Τζόι Ντόρσεϊ, Μπράιαντ Ντάνστον, Οθέλο Χάντερ, Πάτρικ Γιανγκ και Κεμ Μπιρτς να ακολουθούν, αλλά στην πορεία το σπορ άλλαξε. Εξελίχθηκε. Οι σέντερ παλαιού τύπου, οι αποκαλούμενοι «δεινόσαυροι», επέστρεψαν και άρχισαν ξανά να κυριαρχούν στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Σε αυτήν την αλλαγή οι Πειραιώτες είχαν για απάντηση τον εξαιρετικό Νίκολα Μιλουτίνοβ, αλλά όταν αποχώρησε το 2020 από την ομάδα, το κενό ήταν μεγάλο.

Παράλληλα, οι περισσότερες ομάδες άρχισαν να ποντάρουν στους ψηλούς πάνω από 2,13 μέσα στη ρακέτα, με αποτέλεσμα οι «ερυθρόλευκοι» να αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Η Ρεάλ είχε τον Έντι Ταβάρες (2,21), η ΤΣΣΚΑ πήρε τον Νίκολα Μιλουτίνοβ (2,13), η Αναντολού Εφές τον Τίμπορ Πλάις (2,21) και τώρα τον Άντε Ζίζιτς (2,12). Η Μπαρτσελόνα φέτος έχει τον Σερτάκ Σανλί (2,12), η Μονακό τον Ντονάτας Μοτιεγιούνας (2,12), ο Παναθηναϊκός τον Γιώργο Παπαγιάννη (2,17), η Φενέρμπαχτσε με τον Τόνι Τζεκίρι (2,12), η Βιλερμπάν τον Γιουσούφα Φαλ (2,21). Στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ η θέση του πλέι μέικερ παραμένει η πιο κομβική, αλλά η αμέσως επόμενη είναι αυτή στη θέση «5».

Η ιδανική μεταγραφή με τον Μουσταφά

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, το καλοκαίρι του 2021 αναπλήρωσε το κενό του μέσα στη ρακέτα με τον θηριώδη Μουσταφά Φαλ. Ο ύψους 2,18 Γάλλος διεθνής σέντερ έριξε άγκυρα στο λιμάνι σε ηλικία 29 ετών. Λένε πως οι ψηλοί αργούν να ωριμάσουν, αλλά ο παίκτης δίνει τα πιο παραγωγικά του χρόνια φορώντας την ερυθρόλευκη φανέλα. Πέρσι έκανε πράγματα και θαύματα, εντυπωσιάζοντας τους πάντες με τη συνέπειά του σε άμυνα και επίθεση, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις. Έπαιξε σε 37 ματς στην Ευρωλίγκα, έχοντας 22,5 λεπτά συμμετοχής.

Σε αυτό το διάστημα μέτρησε 8,2 πόντους, με το εντυπωσιακό 70,3% στα δίποντα (123/175), έχοντας έξοχα τελειώματα μέσα στη ρακέτα. Είτε παίζοντας με πρόσωπο είτε με πλάτη στο καλάθι. Δεν το συναντάς εύκολα. Σε όλα αυτά προσθέστε 5,1 ριμπάουντ, 1,1 ασίστ και 1 μπλοκ ανά παιχνίδι. Η στατιστική όλα αυτά δεν τα μετράει, αλλά προσθέστε και τις φάσεις που... τρόμαξε τους αντιπάλους με το μέγεθός του, αναγκάζοντάς τους είτε να φύγουν από τη ρακέτα είτε να υποπέσουν σε λάθη και σε άσχημα σουτ. Αποτέλεσε παίκτη-πρωταγωνιστή των «ερυθρολεύκων» στην περσινή έξοχη σεζόν, συνεισφέροντας τα μέγιστα στο να κατακτηθεί το νταμπλ αλλά και να επιστρέψει η ομάδα στην ελίτ της Ευρώπης. Οι Αγγελόπουλοι δεν έχασαν χρόνο και με τις ευλογίες του προπονητή Γιώργου Μπαρτζώκα τον «έδεσαν» στον Πειραιά με νέο συμβόλαιο έως και το 2024.

Κάνει θραύση ο Γάλλος μέσα στη ρακέτα

Ο Γάλλος σέντερ φέτος συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις. Παίζει ελαφρώς λιγότερο (21,5 λεπτά), αλλά αυτό οφείλεται και στο γεγονός πως στο «5» υπάρχουν και οι Τζόελ Μπολομπόι και Ταρίκ Μπλακ. Παραμένει όμως επιβλητικός, μετρώντας 8,2 πόντους, με το εντυπωσιακό 76,1% (67/88) στα δίποντα. Σε όλα αυτά βάλτε 4,8 ριμπάουντ, αλλά και 1,8 ασίστ, συμβάλλοντας ακόμη περισσότερο στην καλή κυκλοφορία της μπάλας. Ήταν μάλιστα ο μεγάλος πρωταγωνιστής του Ολυμπιακού στο διπλό στο ΟΑΚΑ, διαλύοντας τους ψηλούς του Παναθηναϊκού (19 πόντοι, 9/10 δίποντα, 9 ριμπάουντ, 5 ασίστ).

Είναι παίκτης του συνόλου. Λειτουργεί και σκέφτεται ομαδικά, από τους πιο συνεπείς αθλητές του Ολυμπιακού στο κομμάτι της τακτικής σε άμυνα και επίθεση. Θα λειτουργήσει αρκετά καλά στο κομμάτι του πικ εν ρολ στην επίθεση και όποτε χρειαστεί θα γίνει και σημείο αναφοράς για τους Πειραιώτες μέσα στη ρακέτα. Ξέρει τον ρόλο του και δεν θα εκβιάσει προσπάθειες. Τα μάτια του πάντα στον πάγκο και στις εντολές του προπονητή, αλλά και στην καθοδήγηση που θα δώσει ο πλέι μέικερ. Υπάρχουν όμως και ματς στα οποία θα κληθεί να δώσει και το κάτι παραπάνω.

Μονομαχία γιγάντων

Το ματς κόντρα στη Ρεάλ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Ολυμπιακό, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μία μεγάλη πρόκληση για τον Μουσταφά Φαλ. Γιατί θα αντιμετωπίσει τον κατά γενική ομολογία κορυφαίο σέντερ της Ευρωλίγκας, τον Έντι Ταβάρες, ο οποίος φέτος αριθμεί 11,1 πόντους (65,6% δίποντα), 7,5 ριμπάουντ (τα 3,5 επιθετικά), 1,5 ασίστ και 2,8 (!) μπλοκ ανά παιχνίδι. Η μεταξύ τους μονομαχία θα παίξει σημαντικό ρόλο στην έκβαση της αναμέτρησης, καθώς η ισπανική ομάδα ποντάρει αρκετά στις δυνατότητες του ψηλού της.

Στο πρόσφατο ματς μεταξύ των δύο ομάδων, στο οποίο οι Πειραιώτες νίκησαν τους Μαδριλένους με σκορ 87-89, ο Έντι Ταβάρες πήρε τη μάχη. Μέτρησε 14 πόντους (αν και έχασε σουτ, με 5/9 δίποντα), 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1 μπλοκ, σε 26 λεπτά. Ο Μουσταφά Φαλ από την πλευρά του είχε 6 πόντους (με 3/4 δίποντα), 2 ριμπάουντ και 1 μπλοκ. Πρώτο ζητούμενο είναι οι «ερυθρόλευκοι» να πάρουν τη νίκη στο ΣΕΦ, αλλά για να μπει η ομάδα στον σωστό δρόμο για να πετύχει τον στόχο της θα πρέπει να βγάλει εκτός ρυθμού τον θηριώδη σέντερ της «βασίλισσας». Και αυτό μπορεί να το καταφέρει μόνο ο Μουσταφά Φαλ, ο οποίος θα επιχειρήσει να τον φθείρει και στις δύο πλευρές του παρκέ.