Οι καλοί και οι… κακοί της φετινής Ευρωλίγκας

Το κουβάρι μιας… θεόμουρλης Ευρωλίγκας ξετυλίγεται φέτος.

Οι καλοί και οι… κακοί της φετινής Ευρωλίγκας

Για πρώτη φορά φαβορί δεν υπάρχει, ούτε κάποια ομάδα που να ξεχωρίζει αισθητά. Κάθε αγωνιστική τα αποτελέσματα είναι… παλαβά και όλοι μπορούν να κερδίσουν όλους, όπως και να χάσουν. Έχοντας φτάσει στα μισά του δρόμου της κανονικής περιόδου, θα σταθούμε στις ευχάριστες και στις δυσάρεστες εκπλήξεις της διοργάνωσης έως τώρα.

Τον Ολυμπιακό φυσικά δεν μπορούμε να τον θεωρήσουμε ευχάριστη έκπληξη, καθώς από πέρυσι έκανε την… εκτίναξή του και έδειξε τι μπορεί να κάνει. Συγκαταλέγεται πλέον στις κορυφαίες δυνάμεις της Ευρωλίγκας και είναι ανάμεσα στα φαβορί για μια θέση στο φάιναλ φορ.

H Ζαλγκίρις είναι σίγουρα εκείνη που εκπλήσσει. Έχει τρυπώσει στην πρώτη οκτάδα και θα έχει μια… αβάντα, από τη στιγμή που το φετινό φάιναλ φορ θα γίνει στο Κάουνας. Συμπαθητική ομάδα οι Λιθουανοί, αλλά θα χρειαστεί να κάνουν υπέρβαση για να φτάσουν μέχρι τέλους.

Ευχάριστη έκπληξη και η Μονακό, αν και αυτή έδειξε από πέρυσι ότι έχει πρωταγωνιστικές βλέψεις. Φαίνεται συγχρόνως ότι την… αγαπάει και η διοργανώτρια αρχή.

Ανέλπιστα καλή πορεία κάνει και η Μπασκόνια, μολονότι δείχνει να… χάνει λάδια τελευταία. Δύσκολα θα συνεχίσουν στο ίδιο υψηλό τέμπο οι Βάσκοι.

Καλά σχετικά, αν και με σκαμπανεβάσματα, τα πάνε και οι δύο ομάδες της Σερβίας, ο Ερυθρός Αστέρας και η Παρτιζάν. Αμφότερες θα παλέψουν για την είσοδο στα πλέι οφ. Στον Ερυθρό Αστέρα περιμένουν πώς και πώς να αποκτήσει δικαίωμα συμμετοχής ο Καμπάτσο, ενώ στην Παρτιζάν η παρουσία του Ομπράντοβιτς αποτελεί εχέγγυο για κάτι καλό.

Στις δυσάρεστες εκπλήξεις τώρα, σίγουρα ο Παναθηναϊκός έχει μια θέση. Οι «πράσινοι» ευελπιστούσαν πως με τον ερχομό του Ράντονιτς θα έκαναν ένα νέο ξεκίνημα φέτος, αλλά πάλι βολοδέρνουν στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας. Σε κάποια φάση έδειξαν ικανοί για οκτάδα, αλλά οι μαζεμένες τελευταίες ήττες έφεραν ξανά πίσω τον ΠΑΟ.

Στις απογοητεύσεις και οι δύο ιταλικές ομάδες. Ολίμπια Μιλάνο και Βίρτους Μπολόνια, μολονότι έχουν δυνατά ρόστερ και φημισμένους προπονητές (Μεσίνα και Σκαριόλο), έχουν μείνει πίσω στη βαθμολογία. Δείχνουν να τους λείπει το ένστικτο του νικητή. Θα προλάβουν να αντιστρέψουν την κατάσταση;

Και η Μπάγερν δεν τα πάει τόσο καλά έως τώρα σε σχέση με ό,τι μας είχε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια η ομάδα του Τρινκιέρι.

Η Εφές είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Μπορεί αυτήν τη στιγμή να είναι οριακά μέσα στην πρώτη οκτάδα και αρκετοί να τη θεωρούν απογοήτευση, αλλά ξέρουμε πως οι Τούρκοι έτσι είναι, σαν να… βαριούνται στην κανονική περίοδο. Και είναι βέβαιο πως όταν έρθουν τα κρίσιμα, θα ανεβάσουν στροφές. Εμείς τη θεωρούμε πάλι ένα από τα μεγάλα φαβορί για να το σηκώσει.

Και η Μπαρτσελόνα προβληματίζει λίγο, παρότι στα ψηλά της βαθμολογίας. Μοιάζει ικανή για το καλύτερο αλλά και το χειρότερο. Το ίδιο θα λέγαμε και για τη Ρεάλ - κι ας είναι αυτήν τη στιγμή μόνη πρώτη.

Εν κατακλείδι, ο Ολυμπιακός έχει την ευκαιρία του φέτος. Σε μια Ευρωλίγκα χωρίς την ομάδα-φόβητρο (λείπουν και οι Ρώσοι, ας μην το ξεχνάμε), οι Πειραιώτες μπορούν να φτάσουν όσο πιο ψηλά γίνεται, αρκεί να σταθεροποιήσουν και αυτοί την απόδοσή τους. Και να το πάνε λάου λάου. Τους ταιριάζει καλύτερα ο ρόλος του αουτσάιντερ.