Ολυμπιακός: Κάτι παραπάνω από ένα «διπλό» στη Μπολόνια

O Oλυμπιακός στάθηκε παλικάρι στη Μπολόνια - Η τριάδα «φωτιά» και τα κέρδη της ομάδας από το «διπλό» επί της Βίρτους - Γράφει ο Ν. Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Κάτι παραπάνω από ένα «διπλό» στη Μπολόνια

Ο Ολυμπιακός ερχόταν από μία ήττα από τη Μονακό που πόνεσε. Έχασε ξανά ένα ματς στο οποίο ξόδεψε τη διαφορά που είχε χτίσει με κόπο στο σκορ. Δεν υπήρχε χρόνος για ανάλυση, για ξεκούραση. Η ομάδα γρήγορα στο αεροπλάνο και νέο ταξίδι για το εξωτερικό. Παράλληλα, λίγες ώρες πριν το παιχνίδι απέναντι στη Βίρτους, γνωστοποιήθηκε πως ο Κώστας Σλούκας τέθηκε νοκ-άουτ από την αναμέτρηση. Ο Σάσα Βεζένκοφ ήταν και εκείνος αδιάθετος και υπήρχε προβληματισμός για το κατά πόσο θα ήταν σε θέση να αποδώσει τα αναμενόμενα. Υπήρχε κούραση, πνευματική (ήταν θέμα στην ομάδα το πρόβλημα με τις χαμένες διαφορές), αλλά και σωματική. Οι οιωνοί δεν ήταν υπέρ των «ερυθρολεύκων», απέναντι μάλιστα σε μία Βίρτους η οποία είχε αναθαρρήσει το τελευταίο διάστημα, έχοντας αλώσει τη Βαρκελώνη.

Παρά τις δυσκολίες όμως, οι Πειραιώτες έκαναν καλή εμφάνιση στη Μπολόνια. Στο πρώτο ημίχρονο ναι μεν έχασαν αρκετά σουτ (6/19-31,6% τρίποντα), αλλά τα περισσότερο προήλθαν από μία έξοχη και απολαυστική κυκλοφορία της μπάλας, δίνοντας ρεσιτάλ ομαδικότητας. Υπήρχαν στιγμές που τους χάζευες. Τα τρίποντα μπορεί να μην ήρθαν, αλλά ήταν καταπληκτικός ο τρόπος που ο Ολυμπιακός μοίραζε τη μπάλα, πηγαίνοντας στα αποδυτήρια με +4. Και όλα αυτά χωρίς τον κορυφαίο δημιουργό του, Κώστα Σλούκα. Δεν είναι μικρό πράγμα.

Οι ερυθρόλευκοι προηγήθηκαν με +12 στο 30', είχαν τον έλεγχο, αλλά μέσα σε έξι λεπτά στην τέταρτη περίοδο ξόδεψαν ξανά το προβάδισμά τους. Λάθη, χαμένα σουτ, κακές αποφάσεις και το ταλέντο του Τεόντοσιτς. Ένιωθες πως έβλεπες το ίδιο έργο σε επανάληψη. Και κάπως έτσι το +12 (51-63) έγινε -1 (70-69) στο 36'. Ξέρετε, σε αυτές τις καταστάσεις, ειδικά σε εκτός έδρας ματς, δεν είναι δύσκολο η ψυχολογία να επηρεαστεί, το ηθικό να καταρρακωθεί και η ομάδα μέσα στο άγχος αντί να αντιδράσει, να βυθιστεί στην περιβόητη αδυναμία της και να υποστεί τη μοίρα της.

Αυτή τη φορά, όμως, δεν το έκανε. Αντέδρασε, αναθάρρησε, έδειξε χαρακτήρα, αλλά και νοοτροπία νικητή. Καμία αντίρρηση πως λίγο πριν το τέλος κόντεψε να υποστεί «έμφραγμα» με τις χαμένες βολές του Λαρεντζάκη, με τον Μίκι να αστοχεί στο τέλος, αλλά κάποια φορά έπρεπε και η τύχη να του χαμογελάσει στο τέλος. Η Βιλερμπάν το έβαλε στην εκπνοή, η Βίρτους το έχασε. Έτσι είναι το μπάσκετ. Είναι κέρδος πάντως για τον Ολυμπιακό το γεγονός πως βρήκε τον τρόπο να κερδίσει έχοντας νοκ-άουτ τον Σλούκα, ασθενή τον Βεζένκοφ, καταφέρνοντας να πάρει πίσω το προβάδισμα που έχασε και μάλιστα σε ματς εκτός έδρας.

Είναι κέρδος για τον Ολυμπιακό η εμφάνιση του Σακίλ ΜακΚίσικ. Ο Αμερικανός αισθάνθηκε ξανά αρκετά σημαντικός για την ομάδα του. Έκανε το βήμα μπροστά, πήρε πρωτοβουλίες στην επίθεση, έβαλε μεγάλα σουτ (κομβικό το καλάθι που διαμόρφωσε το 80-84 στο σκορ), δημιούργησε ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα με το δυναμικό του κάθετο παιχνίδι και έκανε σχεδόν τα πάντα στο παρκέ. Σημείωσε 21 πόντους, με 6/8 δίποντα, μετρώντας παράλληλα 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 2 κλεψίματα. Η ενέργεια που έβαλε, αλλά και η αποφασιστικότητα που έδειξε στο παρκέ, έδωσαν τεράστια ώθηση στην ομάδα του σε σημεία που έψαχναν τον παίκτη ώστε να κάνει τη διαφορά. Και όλα αυτά σε ένα ματς που και ο Αιζάια Κάνααν ήταν εκτός ρυθμού.

Βλέποντας τη στατιστική σε κάνει να αναρωτιέσαι αν ο Σάσα Βεζένκοφ ήταν όντως ασθενής. Ήταν όντως σε κακή κατάσταση, έχοντας και εκείνος στομαχικές διαταραχές όπως ο Κώστας Σλούκας. Ήταν απλά ελαφρώς καλύτερα από τον συμπαίκτη του, οπότε έσφιξε τα δόντια και έκανε πράγματα και θαύματα στο παρκέ. Άργησε ελαφρώς να πάρει μπρος, προσπαθώντας να βρει τα βήματά του, αλλά μόλις έβαλε το πρώτο σουτ, όλα έγιναν πιο εύκολα για εκείνον. Αδιάθετος και κατόρθωσε να σημειώσει νταμπλ-νταμπλ, μετρώντας 22 πόντους (3/6 τρίποντα) και 10 ριμπάουντ, δείχνοντας στον Τόρνικε Σενγκέλια το ποιος είναι ο κορυφαίος πάουερ-φόργουορντ στην EuroLeague.

Η τριάδα «φωτιά» συμπληρώθηκε με τον αρχηγό Κώστα Παπανικολάου, ο οποίος έκανε ηγετική εμφάνιση. Έβγαζε άμυνες, πάλευε για κάθε κατοχή, έτρεχε στον αιφνιδιασμό, συμμετείχε ενεργά στην καλή κυκλοφορία της μπάλας και κυρίως σούταρε με αυτοπεποίθηση, δίχως δισταγμό. Ο «Παπ» πήρε το όπλο του από την περιφέρεια και «εκτέλεσε» τους Ιταλούς με 17 πόντους και 4/7 τρίποντα, βάζοντας ένα δύσκολο τρίποντο (80-85) στο 1'25'' πριν το τέλος, το οποίο τόνωσε το ηθικό της ομάδας. Ένα σουτ που έδωσε διαφορά ασφαλείας σε εκείνο το χρονικό σημείο. Σε όλα αυτά προσθέστε 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 2 κλεψίματα.

Ο Ολυμπιακός παραμένει μέσα στον στόχο του, είναι σε τροχιά τετράδας και κυρίως το έχει καταφέρει παίζοντας καλό, θεαματικό και θελκτικό μπάσκετ. Βιώνουμε την πιο δύσκολη, ανταγωνιστική και απρόβλεπτη Ευρωλίγκα των τελευταίων ετών, με την κάθε ομάδα να μπορεί να κερδίσει την άλλη. Κάθε νίκη είναι πολύτιμη, ειδικά όταν έρχεται με τόσα προβλήματα και δυσκολίες, και μάλιστα εκτός έδρας. Αυτή η ομάδα έχει μάθει να συσπειρώνεται μέσα από τις κακουχίες και είχε ανέκαθεν για μότο της το «όλοι για έναν και ένας για όλους», όπως και να βάζουν το «εμείς» πάνω από το «εγώ». Το κάρφωμα του Τόμας Ουόκαπ στον αιφνιδιασμό είναι από τα highlight της χρονιάς!