Δεν μπορεί να… μηδενιστεί το 9-0

Ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό για τρίτη φορά φέτος και ξαφνικά έχει προκύψει μια αίσθηση υψηλής πίεσης για την κατάκτηση της νίκης.

Δεν μπορεί να… μηδενιστεί το 9-0

Ανέκαθεν ένα ντέρμπι «αιωνίων» τραβούσε τα βλέμματα του φίλαθλου κοινού, ειδικά εκείνων που υποστηρίζουν μία από τις δύο ομάδες. Πάντα πριν από ένα παιχνίδι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό τα προγνωστικά δίνουν και παίρνουν. Σήμερα το βράδυ οι δύο ομάδες θα αναμετρήσουν στο ΟΑΚΑ για τη 16η αγωνιστική της EuroLeague. Οι δύο «μονομάχοι» θέλουν να πάρουν τη νίκη για διαφορετικούς λόγους.

Από τη μία ο γηπεδούχος Παναθηναϊκός προέρχεται από μία σειρά καλών εμφανίσεων μετά και την απόκτηση του Μπέικον. Η έλευση του Αμερικανού έχει «ομορφύνει» το μπάσκετ των «πρασίνων», οι οποίοι προσπαθούν σιγά σιγά να βρουν τα πατήματά τους ύστερα από το νωθρό τους ξεκίνημα. Η ομάδα του Ράντονιτς βρίσκεται ακόμα εκτός οκτάδας στην Ευρώπη και ευελπιστεί να καλύψει το χαμένο έδαφος, προκειμένου να επιστρέψει έπειτα από αρκετό καιρό σε τροχιά play off. Φυσικά η ΕuroLeague έχει πάρα πολύ δρόμο μπροστά της μέχρι την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας, ωστόσο κάθε αγώνας έχει τη δική του βαρύτητα.

Από πλευράς Ολυμπιακού, οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα βαθμολογικά σε σχέση με τον Παναθηναϊκό. Το δυναμικό τους ξεκίνημα με τα συνεχόμενα διπλά στην Ισπανία έδωσαν έναν διαφορετικό αέρα. Παρόλα αυτά στα τελευταία παιχνίδια η ομάδα του Πειραιά δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Γι’ αυτό και ορισμένοι έχουν ασκήσει σκληρή κριτική για τον τρόπο με τον οποίο οι πρωταθλητές Ελλάδας γνωρίζουν την ήττα. Είναι γεγονός πως οι Πειραιώτες, ενώ έχουν μια καλή διαφορά, στο τελευταίο δεκάλεπτο «βραχυκυκλώνουν».

Παρόλα αυτά θα ήταν άδικο να μηδενιστούν όλα όσα έχουν καταφέρει ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι παίκτες. Απόψε θα αντιμετωπίσουν για τρίτη φορά μέσα στη σεζόν τον Παναθηναϊκό και ξαφνικά υπάρχει μια αίσθηση υψηλής πίεσης στις τάξεις των «ερυθρολεύκων». Ο Ολυμπιακός έχει κατορθώσει να νικήσει τον «αιώνιο» αντίπαλό του στα τελευταία εννιά παιχνίδια και σήμερα έχει την ευκαιρία να αυξήσει το σχετικό σερί στο 10-0.

Πάντα οι απαιτήσεις των φιλάθλων είναι υψηλές όταν πρόκειται για ντέρμπι «αιωνίων», ωστόσο δεν θα χαθεί και ο κόσμος εάν οι Πειραιώτες ηττηθούν στην έδρα του Παναθηναϊκού. Οι «πράσινοι» έχουν βελτιωθεί αρκετά το τελευταίο διάστημα και προσπαθούν να βρουν την αγωνιστική τους ταυτότητα, κάτι που στον Ολυμπιακό έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό λόγω της διατήρησης του βασικού κορμού της ομάδας. Κάποια στιγμή θα έρθει και η αντίδραση των «πρασίνων». Ίσως να έρθει απόψε σε ένα παιχνίδι του οποίου το αποτέλεσμα δεν θα κρίνει έναν τίτλο ή μία πρόκριση.

Ακόμα και φιλικό να έπαιζαν οι δυο τους, οι φίλοι των «αιωνίων» θα απαιτούσαν τη νίκη. Ωστόσο πόσο εφικτό είναι για μια ομάδα να κερδίζει τον μεγάλο της αντίπαλο σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και EuroLeague; Αυτό το έχουν καταφέρει ο κόουτς Μπαρτζώκας και οι παίκτες του με το 9-0 σερί που «τρέχει» από πέρυσι.

Παράλληλα όμως θα ήταν καλό να αξιολογήσουμε και το επίπονο πρόγραμμα των δύο «αιωνίων» σε Ελλάδα και Ευρώπη. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στην απόδοση των παικτών, οι οποίοι δεν είναι «ρομπότ» για να τους πατήσεις ένα κουμπί και να αλλάξουν κατευθείαν την εικόνα τους. Οι απαιτήσεις από τις δύο ομάδες είναι πάντα υψηλές, αλλά καλό θα ήταν να μην ξεπερνούν την πραγματικότητα.