Αφιέρωμα Euroleague σε Ολυμπιακό: Ο παίκτης «έξτρα σπίθα» και άλλα πολλά...

Εκτενές αφιέρωμα στον νέο μπασκετικό Ολυμπιακό του Ντέιβιντ Μπλατ στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωλίγκας.

Αφιέρωμα Euroleague σε Ολυμπιακό: Ο παίκτης «έξτρα σπίθα» και άλλα πολλά...

Μεγάλο αφιέρωμα στον νέο μπασκετικό Ολυμπιακό του Ντέιβιντ Μπλατ δημοσίευσε στην επίσημη ιστοσελίδα της η Euroleague. Στο εκτενές κείμενο γίνεται ανάλυση των κινήσεων ενίσχυσης του «ερυθρόλευκου» ρόστερ, του σχεδιασμού και της τακτικής του Αμερικανού κόουτς, αλλά και των υψηλών στόχων που έχει η ομάδα του Πειραιά σε ό,τι έχει να κάνει με τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της ηπείρου.

Τι καινούργιο υπάρχει

Όπως αναφέρει το αφιέρωμα της Ευρωλίγκας, ο Ολυμπιακός δεδομένα στοχεύει ψηλά μετά την πρόσληψη του Ντέιβιντ Μπλατ για το προπονητικό τιμόνι, με τον Αμερικανό κόουτς να προέρχεται από μια εντυπωσιακή σεζόν στον πάγκο της τουρκικής Νταρουσάφακα. Ο Μπλατ, νικητής της Ευρωλίγκας το 2014 ως προπονητής της Μακάμπι Τελ Αβίβ, αναφέρεται ως η μεγαλύτερη προσθήκη των «ερυθρόλευκων», δεδομένης της εμπειρίας και της εξαιρετικής του φήμης ως τεχνικός.

Οι δε Αξέλ Τουπάν και Γιάνις Τίμα ενισχύουν σημαντικά την περιφέρεια των Πειραιωτών. Στον Ολυμπιακό ήρθαν επίσης ο πολυτάλαντος Σάσα Βεζένκοφ, ο «άσος των ριμπάουντ» Ζακ ΛεΝτέι και ο «κόμπο-γκαρντ» Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος. Όλοι τους προστέθηκαν στον ήδη υπάρχοντα γερό βασικό κορμό που απαρτίζουν παίκτες όπως οι Βασίλης Σπανούλης και Γιώργος Πρίντεζης, οι οποίοι έχουν γράψει μπασκετική ιστορία την τελευταία δεκαετία.

Η περιφέρεια

Στην ανάλυσή της για τις λύσεις που έχει ο Ολυμπιακός στην περιφέρεια, η Ευρωλίγκα κάνει φυσικά ιδιαίτερη μνεία στον Βασίλη Σπανούλη, τον οποίο χαρακτηρίζει ως έναν από τους μεγαλύτερους ηγέτες στην ιστορία του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, αλλά και ως «clutch», δηλαδή παίκτη που πολύ συχνά πετυχαίνει σημαντικά καλάθια στα τελευταία δευτερόλεπτα, όταν η μπάλα «καίει». Όπως τονίζεται, ο Σπανούλης δεν έχει παρουσιάσει σημάδια πτώσης, έχοντας μέσους όρους 14 πόντων και 5.6 ασίστ την περασμένη σεζόν στην Ευρωλίγκα.

Ο Ουίλιαμς-Γκος είναι γρήγορος και επιθετικός γκαρντ, ο οποίος αναμένεται να «δέσει» καλά με τον Σπανούλη λόγω της ικανότητάς του να σουτάρει και να πασάρει. Ο Αμερικανός «έλαμψε» με τη φανέλα της Παρτιζάν την προηγούμενη σεζόν, έχοντας 50% στα τρίποντα και 6.7 ασίστ σε εννέα παιχνίδια στο EuroCup.

Για τον Γιάνις Στρέλνιεκς γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην εμπειρία του αλλά και στις υποτιμημένες αμυντικές του ικανότητες, ενώ ο Τουπάν μπορεί να αποδειχθεί αποφασιστικός και στις δύο πλευρές του τερέν εκμεταλλευόμενος τα αθλητικά του προσόντα. Ως παίκτης-«κλειδί» στις επιτυχίες του Ολυμπιακού παρουσιάζεται ο Βασίλης Μάντζαρης χάρη στην άμυνά του πάνω στη μπάλα και την ικανότητα στο μακρινό σουτ, ενώ οι Τολιόπουλος και Αρσενόπουλος αναμένεται να πάρουν ευκαιρίες, κάτι που συνηθίζει ο κόουτς Μπλατ όταν διαθέτει νέα ταλέντα στο ρόστερ.

Οι ψηλοί

Περνώντας στους ψηλούς, σημειώνεται ότι ο Ολυμπιακός έχει μεγάλο βάθος στη θέση του σμολ φόργουορντ, με δύο αξιόπιστες επιλογές όπως είναι οι Παπανικολάου και Τίμα, αλλά και οι νεοφερμένοι Βεζένκοφ, Τουπάν. Ο Τίμα μπορεί να σκοράρει με πολλούς τρόπους, εκμεταλλευόμενος τόσο τα αθλητικά του προσόντα, όσο και το μακρινό σουτ. Για τον Παπανικολάου γίνεται ξεχωριστή αναφορά στο πάθος που δείχνει στο γήπεδο, ενώ ο συνδυασμός ύψους, όγκου και ταχύτητας τον καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνο τόσο μέσα όσο και έξω από το «ζωγραφιστό».

Όσο για τον Πρίντεζη, το αφιέρωμα της Euroleague τον χαρακτηρίζει δικαίως ως μοναδικό καλαθοσφαιριστή. Ο εκ των αρχηγών του Ολυμπιακού είναι αμφίχειρας επιθετικά με σήμα-κατατεθέν του εδώ και χρόνια το γνωστό «πεταχτάρι», ενώ σημειώνεται πως η αφοσίωσή του στην ομάδα του Πειραιά είναι θρυλική!

Περνώντας στους σέντερ, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ δείχνει να βελτιώνεται κάθε χρονιά, γνωρίζοντας πως να χρησιμοποιεί το βαρύ κορμί του επιθετικά, ενώ την περασμένη σεζόν στην Ευρωλίγκα ήταν και ο 9ος καλύτερος ριμπάουντερ με 5.7 ανά αγώνα. Εξαιρετικός ριμπάουντερ είναι και ο νεοαποκτηθείς ΛεΝτέι, ο οποίος διαθέτει εξαιρετικά αθλητικά προσόντα, ενώ ο Μπόγρης χαρακτηρίζεται μαχητής με καλές κινήσεις στο λόου-ποστ. Όσο για τον Αγραβάνη, προσφέρει ένταση στο παιχνίδι του, αλλά και μακρινό σουτ ερχόμενος από τον πάγκο.

Ποιον να προσέξετε: Ουίλιαμς-Γκος

Στον παίκτη που θα πρέπει να προσεχθεί εξαρχής, η Euroleague τοποθετεί τον Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος. Ο Αμερικανός προέρχεται από εξαιρετική σεζόν ως ρούκι στην Ευρώπη με τα χρώματα της Παρτιζάν και μπορεί να δώσει στον Ολυμπιακό την έξτρα «σπίθα» που χρειάζεται, ειδικά στην επίθεση. Τονίζεται ότι ο Γκος χρειάζεται τη μπάλα στα χέρια του προκειμένου να δημιουργήσει παιχνίδι, ενώ είναι αξιόπιστος σουτέρ τόσο από τα 6.75μ. όσο και από τη γραμμή των βολών.

Σημειώνεται ότι είναι επίσης και πολύ καλός και... ευρηματικός αμυντικός, με την ικανότητα να «διαβάζει» το παιχνίδι του αντιπάλου ώστε να κλέβει τη μπάλα, ενώ θα έχει και την ευκαιρία να μάθει από έναν εκ των καλύτερων κόμπο-γκαρντ που έχει «βγει» ποτέ στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ: Τον Βασίλη Σπανούλη. Ο Μπλατ φημίζεται για την ανάπτυξη ταλέντων από την Αμερική και ο Γκος, στα 24 του, δείχνει να βρίσκεται στο σωστό μέρος, τη σωστή ώρα, ώστε να κάνει ένα γιγαντιαίο βήμα στην καριέρα του.

Συμπέρασμα

Ο Ολυμπιακός έχει παίξει σε τέσσερις τελικούς της Ευρωλίγκας κι έχει κερδίσει τους δύο από το 2012 κι έπειτα, ωστόσο έχασε την ευκαιρία να πάει στο Final Four την περασμένη σεζόν, ενώ ο τελευταίος του τίτλος σε Ελλάδα και Ευρώπη είχε έρθει το 2016.

Οι Πειραιώτες επένδυσαν σε παίκτες με ταλέντο και αθλητικά προσόντα, οι οποίοι όχι μόνο θα βελτιώσουν την ομάδα, αλλά ταιριάζουν απόλυτα στο στυλ του κόουτς Μπλατ. Όλα θα ξεκινούν από την άμυνα και από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός θα παίρνει την κατοχή της μπάλας, θα προσπαθεί να βρει τον πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο προκειμένου να σκοράρει. Ο Μπλατ είναι εξαιρετικός στον σχεδιασμό και έχει πάντα αξιόπιστα plays στο... μανίκι του για καταστάσεις ειδικών συνθηκών στα τελευταία δευτερόλεπτα.

Η νοοτροπία νικητή που έχει ο Αμερικανός τεχνικός ταιριάζει «γάντι» σε ένα κλαμπ όπως ο Ολυμπιακός, ο οποίος θα είναι πιο «πεινασμένος» από τους περισσότερους όχι μόνο για να φτάσει στο επόμενο Final Four στη Βιτόρια τον Μάιο του 2019, αλλά και για να σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο!