Ολυμπιακός: Έδωσε απαντήσεις με άρωμα ΝΒΑ

Ο Ολυμπιακός δέχτηκε κριτική και έδωσε απαντήσεις - Θεαματικό μπάσκετ, μεγάλο ροτέισον, βροχή τα τρίποντα, ρεκόρ στην επίθεση, 33 ασίστ και «αφύπνιση» από Πίτερς και Κάνααν - Γράφει ο Ν. Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Έδωσε απαντήσεις με άρωμα ΝΒΑ

Ο Ολυμπιακός δέχτηκε κριτική τις τελευταίες εβδομάδες. Τόσο για το γεγονός πως συνέχισε να χάνει τις διαφορές στην τελευταία περίοδο, με πρόσφατο παράδειγμα την ήττα απέναντι στην Εφές, όσο και γιατί ναι μεν νίκησε τον Παναθηναϊκό, αλλά δεν έπιασε υψηλή απόδοση. Παράλληλα, υπήρχε προβληματισμός για το σφιχτό ροτέισον του Γιώργου Μπαρτζώκα, καθώς αρκετοί παίκτες δεν έπιαναν υψηλά στάνταρ απόδοσης. Σε όλα αυτά, όμως, οι Πειραιώτες έδωσαν απαντήσεις στο ΣΕΦ απέναντι στη Βίρτους Μπολόνια, δίνοντας παράσταση. Έπαιξαν εκπληκτικό μπάσκετ, συνδυάζοντας την ουσία με το θέαμα στο παιχνίδι τους.

Σημείωσαν ιστορικό ρεκόρ στην επίθεση με τους 117 πόντους, ξεπερνώντας την προηγούμενή τους επίδοση, η οποία ήταν οι 113 πόντοι από το μακρινό 1997. Βρήκαν εκπληκτικό ρυθμό από την περιφέρεια, έχοντας 10/17 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο, ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με 18/32 (56.3%). Είχαν έξοχη κυκλοφορία της μπάλας, πολλές συνεργασίες, κίνηση μακριά από τη μπάλα, πικ-εν-ρολ, έξτρα πάσα και όλα αυτά φαίνονται από τις 33 ασίστ που μοίρασαν. Η επιτομή του ομαδικού μπάσκετ.

Ποιος είπε για μικρό ροτέισον; Ο Γιώργος Μπαρτζώκας χρησιμοποίησε και τους 12 παίκτες του, οι οποίοι σκόραραν όλοι! Η αποθέωση του πλουραρισμού. Έπαιξαν όμως και άμυνα, μετρώντας 11 κλεψίματα σε ματς των 120 πόντων, σε επικράτηση με 46 (!) πόντους διαφορά. Παράλληλα «εξαφάνισαν» τον πρώτο σκόρερ της ομάδας, Ιφ Λούντμπεργκ, ο οποίος έμεινε μόλις στους 3 πόντους και στα μόλις 3 (!) σουτ στο ματς. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να βλέπεις μία ομάδα να λειτουργεί με την ίδια ένταση σε άμυνα και επίθεση. Ο Ολυμπιακός κόντρα στη Βίρτους το κατάφερε!

Συνέπεια και διάρκεια, καθώς πέτυχαν 31 πόντους στην πρώτη περίοδο, 30 στη δεύτερη, 23 στη τρίτη και 33, τους περισσότερους από κάθε άλλο δεκάλεπτο, στην τελευταία! Μύρισε μπάσκετ επίπεδου ΝΒΑ.

Στον Ολυμπιακό μπορούν να χαμογελούν για την αγωνιστική αφύπνιση του Αιζάια Κάνααν και του Άλεκ Πίτερς. Ο πρώτος έβαλε σουτ, πήρε προσπάθειες και κυρίως ήταν ενεργός και περισσότερο λειτουργικός στην κυκλοφορία της μπάλας. Έπαιξε πικ-εν-ρολ, κοίταξε για την έξτρα πάσα και σούταρε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Πέτυχε 3/5 τρίποντα, ενώ μοίρασε και 4 υπέροχες ασίστ στους συμπαίκτες του. Ο Αμερικανός φόργουορντ βρήκε ξανά ρυθμό στην επίθεση, σημειώνοντας 15 πόντους με 2/3 δίποντα και 3/5 τρίποντα, αποδεικνύοντας πως είναι ένας ψηλός με σπάνια αίσθηση με το αντίπαλο καλάθι. Το κομμάτι της άμυνας να βελτιώσει και θα εξελιχθεί σε χρυσή μεταγραφή για φέτος.

Ο Σέρτζιο Σκαριόλο χαρακτήρισε τον Σάσα Βεζένκοφ ως τον κορυφαίο πάουερ-φόργουορντ στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Και όλα αυτά αν και διαθέτει στο ρόστερ του τον σπουδαίο Τόρνικε Σενγκέλια. Μα πως και να μην κάνει αυτό το σχόλιο; Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον χρησιμοποίησε μόλις 15 λεπτά και εκείνος πρόλαβε να σημειώσει 19 πόντους, με 4/5 τρίποντα και 3/4 δίποντα, δείχνοντας την τρομερή ευχέρεια που έχει αποκτήσει στο σκοράρισμα. Πλέον, στο μεγάλο λιμάνι κοιτάζουν το σημαντικό ματς κόντρα στην πρωτοπόρο Φενέρμπαχτσε την ερχόμενη Τρίτη στο Φάληρο.