Ολυμπιακός: Σύμπτωση που δεν πρέπει να επαναληφθεί

 Ο Ολυμπιακός σπατάλησε το καλό του πρώτο ημίχρονο και τον έλεγχο μέχρι το 30', όπως ακριβώς συνέβη και στο Τελ Αβίβ - Γράφει ο Ν. Ψιλόπουλος.

Ολυμπιακός: Σύμπτωση που δεν πρέπει να επαναληφθεί

H ήττα από την Αναντολού Εφές είναι από τις λεγόμενες εντός προγράμματος. Δεν είναι καταδίκη το να χάνεις στην έδρα της πρωταθλήτριας Ευρώπης του 2021 και του 2022. Το τουρκικό κλαμπ διαθέτει ποιότητα, ταλέντο, ενώ πλέον έχει αποκτήσει και νοοτροπία νικητή. Μπορεί να έχει κάνει ένα χλιαρό ξεκίνημα στη φετινή σεζόν, αλλά στα μεγάλα ματς ξέρει να βρίσκει κίνητρο για να παίρνει το αποτέλεσμα που θέλει. Ο Ολυμπιακός έχει κάνει ικανοποιητικό ξεκίνημα στη φετινή σεζόν, έχει περάσει νικηφόρα από τις έδρες των Μπαρτσελόνα και Ρεάλ, αλλά μέχρι το τέλος της σεζόν θα κουβαλά όχι την ήττα από την Εφές, αλλά εκείνη από τη Βαλένθια στο ΣΕΦ. Εκείνη παραμένει το... αγκάθι.

Ο Ολυμπιακός στην Πόλη έκανε εξαιρετικό ξεκίνημα στο ματς και έλεγχε το παιχνίδι για σχεδόν 30 λεπτά. Τέλειωσε το πρώτο μέρος έχοντας 71.4% στα δίποντα (10/15) και 11 ασίστ. Στην τρίτη περίοδο κόλλησε επιθετικά, η Εφές αντέδρασε, αλλά οι Πειραιώτες συνέχιζαν να έχουν το πάνω χέρι και ένα μόνιμο προβάδισμα στο σκορ.

Στο τέλος όμως μίλησε η κλάση και το ατομικό ταλέντο των παικτών της Εφές. Πήραν για πρώτη φορά προβάδισμα στο σκορ στην τέταρτη περίοδο και δεν κοίταξαν ποτέ ξανά πίσω. Οι Κλάιμπερν και Μπομπουά έβαλαν μεγάλα σουτ, ενώ και ο Μίτσιτς είχε τις στιγμές του, οδηγώντας την Εφές στη νίκη με ανατροπή. Η βασική διαφορά στο ματς ήταν η ευστοχία των δύο ομάδων από την περιφέρεια. Η Εφές μέτρησε 15/30 τρίποντα (50%), ενώ ο Ολυμπιακός είχε μόλις 9/30 (30%). Οι Πειραιώτες είχαν στόχευση στην Πόλη να κυκλοφορήσουν γρήγορα τη μπάλα και να βγάλουν ελεύθερα σουτ. Αυτά βρέθηκαν, αλλά στα περισσότερα η μπάλα δεν μπήκε. Και όταν η αστοχία συνεχίστηκε, σε αντίθεση με τους γηπεδούχους που τα έβαζαν από παντού, εμφανίστηκε νευρικότητα στους παίκτες. Το μυαλό θόλωσε.

Το πρόβλημα για τους Πειραιώτες στο ματς ήταν και τα ανασταλτικά τους καθήκοντα. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε τονίσει στους παίκτες του πως έπρεπε να δώσουν έμφαση στην περιφερειακή άμυνα, αλλά στο ματς δέχτηκαν 61 πόντους (19, 24, 18) από τους Μπομπουά, Κλάιμπερν και Μίτσιτς. Η περιφερειακή άμυνα ήταν αυτή που πλήγωσε τους φιλοξενούμενους στο τέλος.

Ο Ολυμπιακός από ένα σημείο και μετά άρχισε να κάνει περισσότερο ντρίμπλες και λιγότερο πάσες, με αποτέλεσμα να μην έχει κίνηση μακριά από τη μπάλα και να μη βγάζει συνεργασίες στο παρκέ. Η ομάδα έγινε στατική στην επίθεση, δίχως έμπνευση και καθαρό μυαλό. Φάνηκε και από την απερισκεψία του ΜακΚίσικ να πάει να καρφώσει μπροστά στον Πλάις στις τελευταίες κρίσιμες κατοχές. Ο σπουδαίος και φέτος Κώστας Σλούκας, ναι μεν είχε 12 πόντους και 6 ασίστ, αλλά με 2/7 τρίποντα και 4 λάθη δεν μπόρεσε να κάνει τη διαφορά στο ματς.. Η Εφές του έβαλε αρκετή πίεση πάνω στη μπάλα και τον έβγαλε εκτός ρυθμού.

Το αρνητικό είναι πως επαναλήφθηκε το σενάριο στο Τελ Αβίβ. Όπως και στο ματς κόντρα στη Μακάμπι, έτσι και τώρα, οι Πειραιώτες σπατάλησαν τα καλά τους πρώτα δεκάλεπτα και ξέμειναν από δυνάμεις στην τελευταία περίοδο, με αποτέλεσμα να χάσουν το ματς. Σύμπτωση που δεν πρέπει να επαναληφθεί. Όπως είπε και ο Γιώργος Μπαρτζώκας: «Πρέπει να αναλύσουμε το παιχνίδι και να ελέγχουμε το παιχνίδι για 40 λεπτά και όχι 30».