Ολυμπιακός: Η αυτοχειρία και οι αποφάσεις των διαιτητών

O Oλυμπιακός τιμωρήθηκε για το γεγονός πως δεν καθάρισε το ματς όταν του δόθηκε η ευκαιρία, με τους διαιτητές να τα κάνουν σαλάτα στην τελευταία περίοδο. 

Ολυμπιακός: Η αυτοχειρία και οι αποφάσεις των διαιτητών

Αυτά τα ματς δεν πρέπει να τα χάνεις και όταν έχεις τη δυνατότητα να τα τελειώσεις από νωρίς, επιβάλλεται να το κάνεις. Ο Ολυμπιακός όμως «αυτοκτόνησε» στο ΣΕΦ απέναντι στη Βαλένθια, χάνοντας ένα δικό του ματς μέσα από τα χέρια του. Και είναι κρίμα, γιατί για σχεδόν 37 λεπτά έλεγχε την κατάσταση. Όχι μόνο έχοντας το προβάδισμα, αλλά παίζοντας και ωραίο μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός τέλειωσε το πρώτο ημίχρονο έχοντας 75% στα δίποντα (12/16), 66.7% στα τρίποντα (6/9), 13 ασίστ, 12 λάθη, έχοντας νικήσει κατά κράτος τη Βαλένθια στη μάχη των ριμπάουντ (20-5). Βρέθηκε στο +13 (47-34), πηγαίνοντας το παιχνίδι σε υψηλό σκορ και σε πολλές κατοχές, όπως ακριβώς ήθελε.

Διατήρησε το προβάδισμά του στο 30' (71-58) και στην τελευταία περίοδο έζησε μία τεράστια αγωνιστική καθίζηση. Πλήρωσε τα λάθη του, τα οποία ήταν και πολλά (20). Έβγαλε στο παρκέ μία πρωτόγνωρη νευρικότητα, αλλά και ένα άγχος, το οποίο φάνηκε και στις 2/4 βολές που μέτρησε ο Κώστας Σλούκας στο τελευταίο λεπτό. Κακές αποφάσεις, άστοχα σουτ, πεταμένες βολές, χαμένα ριμπάουντ, έφεραν τους Ισπανούς σε θέση να φέρουν τα πάνω-κάτω και να πάρουν το «διπλό» στο ΣΕΦ.

Στο τελευταίο λεπτό, οι διαιτητές κλήθηκαν να πάρουν κρίσιμες και ενδεχομένως δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του ματς. Στα 4'' πριν το τέλος, ο Τζόουνς κέρδισε φάουλ, με τους διαιτητές να τον στέλνουν στη γραμμή για τρεις βολές. Ήταν φάουλ; Οι απόψεις διίστανται, αλλά ακόμη και αν ήταν, σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να πάει ο παίκτης της Βαλένθια για τρεις βολές. Η έξτρα βολή που δόθηκε ουσιαστικά έκρινε το ματς. Στην τελευταία φάση του αγώνα, με τον Πίτερς να προσπαθεί να τελειώσει τη φάση (μετά από το κακό σουτ του Σλούκα), ο ψηλός της Βαλένθια φαίνεται να ρίχνει κανονικό μπλοκ πάνω στον παίκτη του Ολυμπιακού, αλλά πιθανότατα να έχει γίνει φάουλ με το σώμα.

Το θέμα όμως είναι πως σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή, στην εκπνοή της αναμέτρησης, σε μία φάση που κρίνεται ο αγώνας, οι διαιτητές δεν έκαναν κίνηση για να ελέγξουν τη φάση στο ριπλέι. Μία δύσκολη μονομαχία, που δεν ήταν εύκολο να βγάλεις συμπέρασμα για το αν έχει γίνει φάουλ και εκείνοι ήταν σίγουροι πως επρόκειτο για κανονικό μπλοκ. Δεν σήκωναν κουβέντα για ριπλέι και αποχώρησαν αμέσως για τα αποδυτήρια.

Μετά το τέλος της αναμέτρησης πάντως, οι παίκτες του Ολυμπιακού στις δηλώσεις τους δεν στάθηκαν στη διαιτησία, αλλά στα δικά τους λάθη. Ξέρουν καλύτερα από τον καθένα πως εκείνοι φταίνε που έχασαν το ματς μέσα από τα χέρια τους. Το ίδιο έκανε και ο Γιώργος Μπαρτζώκας, λέγοντας πως: «Πήραμε λάθος αποφάσεις, σταματήσαμε να παίζουμε με ταχύτητα, χάσαμε βολές με παίκτες που έχουν μεγάλο ποσοστό καριέρας. Προφανώς θα κάνουμε μια ανάλυση στους παίκτες, αλλά και κριτική».