Απλά αλύγιστος

Ταλέντο σε περίσσευμα, προσεγμένο πλάνο και αστείρευτο ψυχικό σθένος. 

Απλά αλύγιστος

Αυτά συνέθεσαν την εικόνα του Ολυμπιακού που εμφανίστηκε το βράδυ της Τετάρτης (19/10) στη Μαδρίτη και άλωσε με το σπαθί του την έδρα της Ρεάλ, η οποία μάλλον θα κατάλαβε νωρίς νωρίς πως ένας από τους βασικούς διεκδικητές που θα έχει να αντιμετωπίσει στο κυνήγι της φετινής Ευρωλίγκας θα είναι οι Πειραιώτες. Διότι η ομάδα του Μπαρτζώκα το απέδειξε και με το παραπάνω.

Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική ομάδα δεν πλησίασε σε καμία περίπτωση την τελειότητα. Διότι τόσο η εκνευριστική αστοχία της στα σουτ έξω από τα 6,75 μ. όσο και αρκετές… παραφωνίες στην περιφερειακή της άμυνα ήταν δύο τομείς που την πλήγωσαν επανειλημμένα στο χθεσινό ματς. Ωστόσο, αυτό υπερτονίζει ένα άλλο στοιχείο του παιχνιδιού του φετινού Ολυμπιακού, που πιθανότατα είναι ακόμα πιο σημαντικό: το μοναδικό μέταλλο του νταμπλούχου Ελλάδας.

Διότι πέρα από συστήματα, τακτικές και ευστοχία, ο αγώνας ουσιαστικά κρίθηκε ακριβώς εκεί. Στο αλύγιστο πνεύμα των Πειραιωτών, οι οποίοι αφενός δεν παράτησαν ποτέ το παιχνίδι, αφετέρου έχουν στο έμψυχο δυναμικό τους παίκτες με το ηγετικό ταμπεραμέντο και τον χαρακτήρα που απαιτείται, ώστε να παίρνουν τέτοιες νίκες.

Τέτοιος είναι ο Βεζένκοφ, ο οποίος όσο η επιθετική μηχανή του Ολυμπιακού δεν έβρισκε ρυθμό κρατούσε μόνος του το σκοράρισμα σε πολλά διαστήματα του αγώνα. Τέτοιος είναι και ο Σλούκας, ο οποίος όταν πια η μπάλα έκαιγε δεν έπαιρνε… χαμπάρι ούτε από πίεση ούτε από τις αποδοκιμασίες του μαδριλένικου κοινού, βάζοντας όλες τις βολές που πήρε αλλά και το νικητήριο καλάθι του ματς για… κερασάκι.

Πέρα από όλα αυτά, διακρίναμε ένα ακόμη στοιχείο που είναι επίσης σημαντικό και ενθαρρυντικό σε σχέση με τη μετέπειτα πορεία των «ερυθρόλευκων» στη διοργάνωση: η διαιτησία που είχε χθες βράδυ ο Ολυμπιακός στη Μαδρίτη ήταν 50%-50%. Αυτό, ειδικά στην ισπανική πρωτεύουσα, μόνο αυτονόητο δεν είναι. Και αποδεικνύει ότι, πέρα από την αγωνιστική της βελτίωση, η ομάδα του Πειραιά σιγά σιγά γιγαντώνεται και στη συνείδηση όσων κινούν τα νήματα της Ευρωλίγκας…