Του «σκακιστή» την ομαδάρα, την λένε Ολυμπιακάρα

Αξίζει να ξενυχτάς για να χαζεύεις αυτό τον Ολυμπιακό. Τον Ολυμπιακό του Βεζένκοφ, του Σλούκα, του Λαρεντζάκη, του Γουόκαπ, του ΜακΚίσικ και του «σκακιστή» Μπαρτζώκα, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια «φονική» μηχανή, που αρνείται την ήττα στις πιο δύσκολες έδρες, στις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Του «σκακιστή» την ομαδάρα, την λένε Ολυμπιακάρα

Η εμφάνιση στη Μαδρίτη ήταν η επιτομή του σύγχρονου μπάσκετ. Του γρήγορου σε σκέψη και εκτέλεση. Οι ερυθρόλευκοι, όχι μόνο κέρδισαν τη Ρεάλ μέσα στο σπίτι της, αλλά την κέρδισαν παίζοντας το παιχνίδι της. Το σκορ πήγαινε ψηλά (με τα 14 τρίποντα των γηπεδούχων), αλλά ο Ολυμπιακός πάντα έφτανε ψηλότερα. Της έβαλε 52 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο και την έριξε στο καναβάτσο.

Χωρίς τον αρχηγό του Κώστα Παπανικολάου και με τον Κάαναν να μη δικαιώνει μέχρι στιγμής τον τίτλο του αντι-Ντόρσεϊ, ο Ολυμπιακός απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι μπορεί να γίνει η μπασκετική «Λερναία Ύδρα», όταν οι συνθήκες το απαιτούν.

Δεν ήταν τυχαίος ο χαρακτηρισμός του προπονητή της Ζαλγκίρις, Κάζις Μακσβίτις, ότι ο Ολυμπιακός είναι η πιο ποιοτική ομάδα αυτή τη στιγμή στην Ευρωλίγκα. Και είναι ακόμα Οκτώβρης...

Και η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρεις από πού θα σου 'ρθει. Από τον «εγκέφαλο» Κώστα Σλούκα; Από τον θρασύ Λαρεντζάκη, που βλέπει το καλάθι σαν βαρέλι; Από την «αεροπορία»; Από τον οδοστρωτήρα ΜακΚίσικ; Από τον πιο φορμαρισμένο παίκτη στην Ευρώπη, Βεζένκοφ;

Μπορεί σε κάποιους όλα αυτά να ακούγονται ως υπερβολές. Όμως, υπερβολή είναι από μόνη της η ομαδάρα που έχει φτιάξει ο Γιώργος Μπαρτζώκας, κάνοντας τους φίλους της να αδημονούν για το επόμενο παιχνίδι, για την επόμενη μάχη.

Θα έρθουν και οι ήττες. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Όπως σίγουρο είναι ότι ο Ολυμπιακός έχει επενδύσει στον σωστό άνθρωπο για να διαχειριστεί και αυτές τις καταστάσεις. Χθες, έσφιξε τις γροθιές, αγκάλιασε τους παίκτες του και έστειλε... φιλάκια. Δευτερόλεπτα μετά γύρισε τον διακόπτη και έκλεισε τη βραδιά με το κυνικό «νικήσαμε, αλλά δεν παίξαμε καλά».

Η σεζόν μόλις ξεκίνησε, αλλά... Ούτε τις νίκες σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη μπορούμε τόσο εύκολα να προσπεράσουμε, αλλά ούτε και την υγεία που βγάζει ως ομάδα και οικογένεια ο Ολυμπιακός, που σαν συναντηθεί με την αθλητική ποιότητα και την πνευματική διαύγεια μέσα στο παρκέ, μπορούν να λιώσουν σαν λάβα οποιονδήποτε αντίπαλο.