Η ασέβεια της Ρεάλ στον Λάσο

Στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ δεν είναι πολλές οι περιπτώσεις προπονητών που μπορούν να μείνουν σε μια ομάδα πάνω από τέσσερα, πέντε χρόνια. 

Η ασέβεια της Ρεάλ στον Λάσο

Ο Πάμπλο Λάσο κατόρθωσε να παραμείνει στην τεχνική ηγεσία της Ρεάλ για 11 χρόνια (2011-2022), οδηγώντας την σε μεγάλες επιτυχίες, κατακτώντας όλους τους τίτλους σε όλες τις διοργανώσεις. Ολυμπιακός και Ρεάλ αποτέλεσαν τις πιο πετυχημένες ομάδες στην Ευρωλίγκα για τη δεκαετία που μας πέρασε, με φάιναλ φορ, με τελικούς και, φυσικά, με κατακτήσεις τροπαίων.

Ο 54χρονος τεχνικός, ο οποίος υπήρξε και παίκτης της Ρεάλ στο παρελθόν, αποτελεί προσωπικότητα-σύμβολο για το τμήμα μπάσκετ του συλλόγου, αλλά ο ενδεχομένως κορυφαίος σύλλογος στον πλανήτη δεν έχει συναισθηματισμούς. Με μία απλή και λιτή ανακοίνωση γνωστοποίησαν το τέλος της συνεργασίας τους για τον Πάμπλο Λάσο, επικαλούμενη το θέμα υγείας του Βάσκου τεχνικού, αλλά ο ίδιος στη συνέχεια το διέψευσε. Ενημέρωσε πως έχει όλες τις απαιτούμενες διαβεβαιώσεις από τους γιατρούς πως μπορεί να εργαστεί και με τον τρόπο του θέλησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Υπενθυμίζεται πως ο Πάμπλο Λάσο αντιμετώπισε πρόβλημα με την καρδιά του.

Η αλήθεια είναι πως εδώ και μήνες ο αθλητικός διευθυντής της Ρεάλ ήθελε να βάλει τέλος στην παρουσία του Πάμπλο Λάσο στον πάγκο της ομάδας. Ο λόγος για τον Χουάν Κάρλος Σάντσεθ. Για τους παλαιότερους, η κόντρα τους είχε ξεκινήσει το 2014, λίγες εβδομάδες μετά τον χαμό της Ευρωλίγκας στον τελικό του φάιναλ φορ στο Μιλάνο, όταν η ισπανική ομάδα ηττήθηκε από τη Μακάμπι. Αν θυμάστε, είχε αποσύρει ολόκληρο το προπονητικό τιμ του Λάσο, προσπαθώντας να τον οδηγήσει στην έξοδο, αλλά τελικά έμεινε. Στη συνέχεια, το 2015 τα σάρωσε όλα. Πήρε το φάιναλ φορ, εγχώριους τίτλους (νταμπλ στην Ισπανία), η Ρεάλ κυριάρχησε, ενώ και το 2018 αναδείχθηκε και πάλι πρωταθλήτρια Ευρώπης. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, όμως, ποτέ δεν έφτιαξαν. Ο Λάσο είχε τη στήριξη των παικτών, του κόσμου, τον σεβασμό της διοίκησης, αλλά ο Κάρλος Σάντσεθ περίμενε στη... γωνία.

Τα αρνητικά αποτελέσματα της Ρεάλ την άνοιξη, οι σερί νίκες της Μπαρτσελόνα στη φετινή σεζόν, έφεραν τον Πάμπλο Λάσο σε δύσκολη θέση. Ξαφνικά, όμως, ο Ισπανός τεχνικός ισχυροποίησε τη θέση του. Η Ρεάλ αφυπνίστηκε, προκρίθηκε στο φάιναλ φορ, απέκλεισε την Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό και έχασε στις λεπτομέρειες το τρόπαιο. Παράλληλα, η Ρεάλ στην Ισπανία κατέκτησε το πρωτάθλημα, αν και είχε το μειονέκτημα έδρας, με τον Σέρχιο Γιουλ να καλεί στην απονομή τον Πάμπλο Λάσο να σηκώσει το τρόπαιο. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε αναρρώσει από το έμφραγμα που είχε υποστεί. Οι επιτυχίες, αλλά και το θέμα υγείας του Λάσο, δεν ευαισθητοποίησαν τον αθλητικό διευθυντή της Ρεάλ, ο οποίος σε συνεννόηση με τη διοίκηση αποφάσισαν να διώξουν τον Λάσο λες και ήταν κάποιος... χθεσινός. Ο προπονητής που σε 11 χρόνια οδήγησε τη Ρεάλ σε 22 τρόπαια.

Το απρόσμενο διαζύγιο ανάμεσα σε Ρεάλ και Πάμπλο Λάσο και κυρίως ο άσχημος τρόπος με τον οποίο αυτό ήρθε, θα αποτελεί για χρόνια μία μεγάλη μαύρη κηλίδα στη φανέλα της Ρεάλ. Κανείς προπονητής δεν μπορεί να μείνει για... πάντα στη θέση του. Όμως, σημασία έχει και ο τρόπος, ο σεβασμός που δείχνεις σε ανθρώπους και προσωπικότητες που έχουν προσφέρει. Και ξαφνικά ανέλαβε κάποιος... Τσους για τεχνικός στη Ρεάλ, ο οποίος θα κληθεί να σηκώσει το βάρος του προπονητή της «Βασίλισσας» στη μετα-Λάσο εποχή. Φορτίο αβάσταχτο.