Γιάννης Καστρίτης: «Δεν θα έλεγα την Εφές φαβορί, αυτό είναι το ατού του Ολυμπιακού»

Ο προπονητής που έφτασε τον Άρη στα πλέι οφ (5 χρόνια δεν είχε βγει πλέι οφ ο Άρης) με το χαμηλότερο μπάτζετ στην κατηγορία μιλάει στο «ΦΩΣ» και αναλύει τον ημιτελικό του Ολυμπιακού με την Εφές. 

Γιάννης Καστρίτης: «Δεν θα έλεγα την Εφές φαβορί, αυτό είναι το ατού του Ολυμπιακού»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Το ελληνικό μπάσκετ πέρασε μεγάλες ταραχές, έπαθε καθίζηση, απαξίωση με την αποχώρηση του Ολυμπιακού από το πρωτάθλημα, ήρθε και το βούλιαγμα της Εθνικής τα τελευταία χρόνια, έφυγε ο Γιαννακόπουλος και έπεσε πολύ ο Παναθηναϊκός, απαξιώθηκαν οι παραδοσιακά ομάδες, γεμάτες προβλήματα, ο Άρης, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, ο Ηρακλής, ο Πανιώνιος. Φέτος η επιστροφή του Ολυμπιακού ήταν μία γερή τόνωση και ακόμα μεγαλύτερη ώθηση το ότι προκρίθηκε στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας.


Όμως πίσω από τα λαμπερά φώτα παραμένουν τα προβλήματα. Ο Μπόγρης έκανε δηλώσεις σκληρές, υπάρχουν πολλοί απλήρωτοι. Κοιτάζω και τη βαθμολογία της Α1, ο Κολοσσός είναι τρίτος, χαμηλά πολύ ο ΠΑΟΚ, ο Ηρακλής στον πάτο της βαθμολογίας, η ΑΕΚ με τα χίλια ζόρια πάλευε με τον Προμηθέα και τη Λάρισα.


Αν κάπου αξίζει να σταθείς, είναι η εντυπωσιακή παρουσία του Κολοσσού, έκανα συνέντευξη πριν από λίγες μέρες από τον προπονητή του, που μου μίλησε και για τις μάχες του Ολυμπιακού με τη Μονακό, αξίζει επίσης να σταθείς στον Άρη. Διότι ο Άρης είναι η ομάδα που έβαλε το μπάσκετ στα σπίτια μας, κάποτε όλη η Ελλάδα σχεδόν υποστήριζε τον Άρη, τις Πέμπτες άδειαζαν οι δρόμοι και όλος ο κόσμος έβλεπε τον Άρη στην Ευρώπη. Με θεούς τον Γκάλη και τον Γιαννάκη.


Ο Άρης φέτος είχε πολύ χαμηλό μπάτζετ, ο προπονητής του θα διαβάσετε σήμερα λέει ότι πρόκειται για το χαμηλότερο μπάτζετ στην κατηγορία, αλλά κατάφερε μετά από χρόνια να μπει στα πλέι οφ. Προπονητής του Άρη είναι ο Γιάννης Καστρίτης, μιλήσαμε και για το Εφές - Ολυμπιακός, είναι αισιόδοξος για την ελληνική ομάδα.

Η συνέντευξη δημοσιέυτηκε στο «ΦΩΣ» στις 19/5/2022

Γιάννης ή Ιωάννης; Βλέπω στο ίντερνετ σε αναφέρουν Ιωάννη.


Εντάξει μωρέ, Γιάννης.


Ηλικία;


40 χρόνων.


1982 γέννηση. Πρόλαβες Άρη με Γκάλη και Γιαννάκη, έχεις μνήμες;


Δεν θυμάμαι πολλά, όμως θυμάμαι τον χαμό που έγινε με την Εθνική το 1987, θυμάμαι τα κεράκια στο κατάμεστο Αλεξάνδρειο στα ματς του Άρη κάθε Πέμπτη.


Πού μεγάλωσες;


Στην Τρίπολη.


Είχατε παιδάκια στο σχολείο που να έλεγαν ότι είναι Άρης;


Όλοι ήταν Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, αλλά όλα τα παιδάκια βλέπανε τον Άρη στο μπάσκετ, όλοι τον συμπαθούσαν και όλοι γουστάραμε Γκάλη και Γιαννάκη. Και τις Πέμπτες όλοι στα σπίτια βλέπανε τον Άρη.


Δεν υπήρχε και ιδιωτική τηλεόραση, δεν υπήρχαν άλλα κανάλια να δεις. Και δεν υπήρχαν ούτε συνδρομητικά. Το μπάσκετ έμπαινε σε κάθε σπίτι.


Αυτό που λες είναι πραγματικότητα.


Ο στόχος σας ήταν εξαρχής να μπείτε στα πλέι οφ φέτος;


Ο Άρης φέτος έπαιξε με το χαμηλότερο μπάτζετ της κατηγορίας! Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Η μεγάλη πλειονότητα θεωρούσε ότι δύσκολα ο Άρης θα σωνόταν λόγω οικονομικών προβλημάτων που είχε να διαχειριστεί η διοίκηση από αμαρτίες προηγούμενων χρόνων. Ο Άρης όχι μόνο εξασφάλισε νωρίς την παραμονή του αλλά περάσαμε και στα πλέι οφ έπειτα από πέντε χρόνια. Και διεκδικήσαμε ως το τελευταίο ματς, ως το τελευταίο σουτ, την 5η θέση. Στο τσακ δεν πήραμε την 5η θέση, για ένα σουτ.


Πώς εξηγείται αυτό;


Η διοίκηση πλήρωσε πολλά χρέη, μπόρεσε να κρατήσει σε καλό επίπεδο την ισορροπία της ομάδας, χτίσαμε την ομάδα με νέα παιδιά, Έλληνες και ξένους, χωρίς πείρα αλλά με δίψα. Μαχητές. Φέραμε κοντά τον κόσμο, μας στήριξε ο κόσμος όλη τη χρονιά, αναγνώρισε την προσπάθεια των παιδιών.


Γιατί έχουν υποβαθμιστεί σύλλογοι με κόσμο;


Κάποιες ομάδες πληρώνουν αμαρτίες του παρελθόντος που είχαν δημιουργηθεί πολλά χρέη. Ο κορονοϊός προξένησε ακόμα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα. Μειώθηκε και το ενδιαφέρον του κόσμου για το μπάσκετ. Τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα για τις περισσότερες ομάδες.


Τον Παναθηναϊκό μπορείτε να τον περάσετε στα πλέι οφ τώρα ή είναι τελειωμένο;


Δεν θεωρούμε κανένα ματς τελειωμένο, κυριολεκτικά το εννοούμε αυτό και το έχουμε αποδείξει όλη τη χρονιά. Αυτή η ομάδα άφηνε την ψυχή της στο παρκέ σε κάθε ματς. Και έτσι θα συνεχίσουμε ως το τέλος.


Ο μακροπρόθεσμος στόχος ποιος είναι;


Ο Άρης μπορεί να έχει μεγαλύτερη προοπτική. Ο στόχος αυτής της διοίκησης είναι να μπορέσει να καθαρίσει από τα χρέη η ομάδα και κάθε χρόνο να ανεβαίνει στο γήπεδο όλο και πιο ψηλά.


Εσύ θα μείνεις;


Ενημερώθηκα από την ομάδα ότι θα συζητήσουμε τις επόμενες μέρες και εκεί θα κάτσουμε να τα πούμε όλα.


Το ότι ο Κολοσσός τερμάτισε τρίτος είναι επιτυχία του Κολοσσού ή αποτυχία των άλλων;


Είναι τεράστια επιτυχία του Κολοσσού. Είναι μία τρανή απόδειξη ότι ένα σωματείο, αν είναι οργανωμένο σε όλα τα επίπεδα, με υγεία οικονομική, με σταθερότητα και πρόγραμμα και ένα εξαιρετικό τεχνικό επιτελείο που κάνει σωστές επιλογές σε παίκτες, αποτελούν εγγύηση αυτά για να φτάσει ψηλά. Και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.


Τον Ολυμπιακό τον περίμενες τόσο δυνατό φέτος μετά την αποχώρηση του καλύτερου παίκτη που είχε στην Ιστορία του;


Οπωσδήποτε η αποχώρηση του Βασίλη Σπανούλη ήταν πολύ σημαντική από μόνη της, αλλά δεν θα ήθελα να τη συνδυάσω με την ομάδα φέτος. Ο προπονητής ήταν ο ίδιος, ο κορμός ήταν ο ίδιος, είχαν τη γνώση και την πείρα να προετοιμάσουν την επόμενη μέρα. Έγιναν καλές μεταγραφές, δούλεψαν πολύ καλά, φάνηκε από την αρχή της σεζόν ότι ο Ολυμπιακός έφτιαξε καλή χημεία, καλό σύνολο. Ο Ολυμπιακός έδειξε από το ξεκίνημα σε εμάς τους μπασκετικούς ότι θα βλέπαμε φέτος κάτι δυνατό. Στην πορεία όλοι άρχισαν να πιστεύουν σε αυτήν την ομάδα.


Το μεγαλύτερο ατού του Ολυμπιακού για το φάιναλ φορ ποιο είναι; Ως ομάδα τι δύσκολο έχει;


Ο Ολυμπιακός έχει μία αξιοπρόσεκτη σταθερότητα σε ό,τι αφορά το αμυντικό κομμάτι. Στη δε επίθεση, πέρα από τον Κώστα Σλούκα που όλοι ξέρουμε τα ηγετικά χαρακτηριστικά που έχει, ο Ολυμπιακός παρουσιάζει από ματς σε ματς πολλούς διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Είναι δύσκολο για την αντίπαλη ομάδα να εστιάσει σε έναν παίκτη να εξουδετερώσει, γιατί ο Ολυμπιακός μπορεί να εμφανίζει διαφορετικούς πρωταγωνιστές.


Σου κάνει εντύπωση η ενέργεια που δείχνει ότι έχει αυτή η ομάδα; Μου είπε ο Βαγγέλης Αγγέλου ότι στο θέμα της ενέργειας ο Ολυμπιακός θα είναι έτοιμος για... δύο φάιναλ φορ, όχι για ένα.


Σίγουρα το προπονητικό επιτελείο παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Ο Ολυμπιακός επίσης έχει βάθος στο ρόστερ, έχει έναν σημαντικό αριθμό παικτών και δεν αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα τραυματισμών στη διάρκεια της χρονιάς. Είναι ετοιμοπόλεμη ομάδα. Στο θέμα της ενέργειας υπάρχει και κάτι άλλο που παίζει ρόλο...


Ποιο είναι;


Η πολύ καλή ψυχολογία. Πήραν έναν τίτλο έπειτα από χρόνια τον Φλεβάρη, με αντίπαλο μάλιστα τον Παναθηναϊκό, δυνάμωσε την ψυχολογία τους αυτό, οι νίκες στην Ευρωλίγκα έφεραν αυτοπεποίθηση, το θέμα της ενέργειας είναι και ψυχολογικό.


Ποια είναι τα κλειδιά για τον ημιτελικό με την Εφές;


Όταν μιλάμε για παίκτες-κλειδιά, συνήθως το μυαλό πάει στην επίθεση. Όμως για εμένα το θέμα δεν θα είναι η επίθεση. Ο Ολυμπιακός βγάζει διαφορετικούς πρωταγωνιστές σε κάθε ματς. Νομίζω ότι κομβικό θα είναι πώς θα σταματήσει στην άμυνα ο Ολυμπιακός τον Μίτσιτς και τον Λάρκιν. Διότι αυτοί είναι τα βαρόμετρα της Εφές. Και ειδικά αν δεν είναι καλά ο Μπομπουά και ο Σιμόν όπως διαβάζω. Η Εφές επίσης θα προσπαθήσει να τραβήξει τον Φαλ έξω από τη ρακέτα με τον Πλάις τον ψηλό που βγαίνει και σουτάρει από μακριά.


Φαβορί είναι η Εφές; Ο Αγγέλου μού είπε ότι είναι φαβορί η Εφές, αλλά ότι αυτό δεν σημαίνει κάτι, δεν νικάνε πάντα τα φαβορί.


Εγώ διαφωνώ σε αυτό, δεν θα έλεγα ότι είναι φαβορί η Εφές σε καμία περίπτωση. Επειδή προσωπικά πιστεύω στη λέξη «ομάδα» και θεωρώ ότι η σκληρή σειρά των αγώνων με τη Μονακό δυνάμωσε τον Ολυμπιακό στην αυτοπεποίθηση, θεωρώ ότι ο Ολυμπιακός έχει ίδιες πιθανότητες με την Εφές και ίσως περισσότερες!


Τον Ουόκαπ πώς τον βλέπεις;


Είναι ο παίκτης που αγαπάνε και ερωτεύονται οι προπονητές!


Πες μου τους λόγους.


Παίκτης που ξέρει τον ρόλο του και τον αποδέχεται. Θυσιάζεται για τους συμπαίκτες του, βάζει το κορμί του στην άμυνα, μαρκάρει τον καλύτερο παίκτη της αντίπαλης ομάδας και όταν χρειαστεί μπορεί να βγει και μπροστά στην επίθεση όπως έκανε με τη Μονακό. Τι άλλο να ζητήσει ένας προπονητής από έναν παίκτη!


Ο Λάρκιν πώς παίζεται;


Ο Λάρκιν έχει χαρακτηριστικά που είναι αλήθεια ότι αν είναι σε καλή κατάσταση λίγοι παίκτες στην Ευρώπη μπορούν να τον περιορίσουν. Ο Ολυμπιακός όμως έχει τέτοια παιδιά! Όπως είναι ο Ουόκαπ, όπως είναι ο Μακ Κίσικ, όπως είναι ο Παπανικολάου. Έχει τέτοια παιδιά ο Ολυμπιακός. Πολύ καλός παίκτης ο Λάρκιν, αλλά ένας παίκτης μόνος του δεν μπορεί να κερδίσει μία ομάδα. Είναι θέμα επιλογής του τεχνικού επιτελείου του Ολυμπιακού πώς θα αντιμετωπίσει στην άμυνα τον Λάρκιν.


Δηλαδή;


Αν θα κοιτάξει να τον εξουδετερώσει με ομαδική άμυνα δίνοντας περισσότερα σουτ στους άλλους ή αν δεν θα ρίξει βάρος στον Λάρκιν. Γνωρίζονται πλέον οι ομάδες. Το σκάουτινγκ έχει προχωρήσει πάρα πολύ. Είναι θέμα προσέγγισης από το επιτελείο του Ολυμπιακού αν θα ρίξει το βάρος στον Μίτσιτς, στον Λάρκιν ή όχι. Τι ρίσκα θα πάρει ο Ολυμπιακός στην άμυνα. Περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε τον ημιτελικό, είναι και μία μάχη τακτικής των δύο πάγκων πολύ ενδιαφέρουσα.


Οι δηλώσεις του Αταμάν, ότι ας έρθουν και 15.000 Έλληνες, πάλι αυτός θα πανηγυρίσει τη νίκη με τις γροθιές υψωμένες, πώς σου φάνηκαν;


(γελάει) Να τις σχολιάσω;


Ναι. Είναι mind game ή του βγήκε ειλικρινά και αυθόρμητα;


Είναι ξεκάθαρα mind game. Ο κόουτς Αταμάν το συνηθίζει αυτό από παλιά. Περισσότερο όμως έχει να κάνει με τη δική του ομάδα, με τους δικούς του παίκτες, σε αυτούς στόχευε. Να τους φτιάξει την ψυχολογία, παρά με τον αντίπαλο. Ο Ολυμπιακός δεν πρέπει καν να ασχολείται με τέτοιες δηλώσεις. Και δεν νομίζω ότι ασχολείται.