Ο Κώστας Σλούκας στο «ΦΩΣ»: «Δικαιωμένος που επέστρεψα - Με εξιτάρει το τελευταίο σουτ»

Η υπόσχεση των Αγγελόπουλων για το χτίσιμο νέας σπουδαίας ομάδας, η δικαίωση της επιλογής του να φορέσει ξανά τα ερυθρόλευκα και η αισιοδοξία του για το Final Four - O Kώστας Σλούκας στο «ΦΩΣ»

Ο Κώστας Σλούκας στο «ΦΩΣ»: «Δικαιωμένος που επέστρεψα - Με εξιτάρει το τελευταίο σουτ»

Ο Κώστας Σλούκας αποτελεί τον ηγέτη της φετινής ομάδας του Ολυμπιακού, η οποία επέστρεψε στα φάιναλ φορ. Μάλιστα, ήταν ο κορυφαίος παίκτης των Πειραιωτών στα πλέι οφ κόντρα στη Μονακό, μετρώντας 14.8 πόντους, όντας εύστοχος τόσο κοντά στο καλάθι (64.7%-11/17 δίποντα) όσο και από την περιφέρεια (57.9%-11/19 τρίποντα), ενώ ήταν ψύχραιμος και στις βολές (90.5%-19/21).

Ο αριστερόχειρας γκαρντ, μάλιστα, στα 4α δεκάλεπτα της προημιτελικής σειράς κόντρα στη Μονακό, σημείωσε τους 48 από τους 102 πόντους του Ολυμπιακού. Δείγμα της κλάσης του στα κρίσιμα. Η Ευρωλίγκα τον ανέδειξε και σε μέλος της δεύτερης καλύτερης πεντάδας στη διοργάνωση. Ο αριστερόχειρας γκαρντ παραχώρησε συνέντευξη στο «ΦΩΣ», μιλώντας για τη φετινή σεζόν, αλλά και για τους λόγους που επέστρεψε. Τζάμπολ απόψε στο ΣΕΦ (20:00) κόντρα στον Κολοσσό.

-Τελικά, το «εις το επανιδείν» το έκανες πράξη. Τι ήταν αυτό που σε έκανε να επιστρέψεις;

«Όταν είπα «εις το επανιδείν» το 2015, όταν και αποχώρησα, το εννοούσα στο 100%. Είχα πάντα στο μυαλό μου να επιστρέψω στον Ολυμπιακό. Απλά, εκείνη την περίοδο έπρεπε το επόμενο βήμα της καριέρας μου να είναι μακριά από τον Ολυμπιακό. Αυτή η ομάδα είναι η οικογένειά μου, έχω δεθεί μαζί της, έχω ζήσει μεγάλες στιγμές, έχω αναπτύξει φιλίες και ήταν μεγάλο κίνητρο για εμένα να επιστρέψω και να φτάσουμε μαζί σε νέες επιτυχίες. Κάπως έτσι ονειρευόμουν την επιστροφή μου στον Ολυμπιακό, με τις επιτυχίες που έχουμε μέχρι στιγμής. Η περσινή σεζόν ήταν αρκετά δύσκολη, αλλά η φετινή μέχρι στιγμής μάς έχει ανταμείψει όλους. Τόσο εμένα όσο και τον προπονητή, αλλά και τη διοίκηση. Είμαι αρκετά αισιόδοξος και για το φάιναλ φορ».

-Το 2020 ο Ολυμπιακός δεν ήταν στα καλύτερά του. Αποφάσισες να επιστρέψεις και ορισμένοι έκριναν πως δεν ήταν η καλύτερη δυνατή κίνηση στην καριέρα σου. Αισθάνεσαι πλέον απόλυτα δικαιωμένος;

«Νιώθω απόλυτα δικαιωμένος που επέστρεψα. Υπήρχαν όντως άνθρωποι που θεωρούσαν πως δεν έκανα την καλύτερη δυνατή επιλογή το 2020 με το να γυρίσω στον Ολυμπιακό. Επειδή η ομάδα αντιμετώπιζε προβλήματα και δεν ήταν στα πάνω της όπως στο πρόσφατο παρελθόν. Έφυγα από τη Φενέρμπαχτσε, μία ομάδα που έπαιζε κάθε χρόνο στα φάιναλ φορ, που πρωταγωνιστούσε στην Ευρώπη και ήρθα σε έναν ναι μεν τεράστιο σύλλογο ως μέγεθος στην Ευρώπη, αλλά που όντως ήταν σε μία πτωτική πορεία εκείνη την περίοδο. Το γεγονός ξένισε σε κάποιους. Εκείνο το καλοκαίρι είχα προτάσεις τόσο από τη Ρεάλ όσο και από την Μπαρτσελόνα, αλλά εγώ ήθελα να επιστρέψω στον Ολυμπιακό. Όχι μόνο γιατί έχω δεθεί με αυτήν την ομάδα, αλλά και επειδή θεωρώ πως ο Ολυμπιακός ως μέγεθος είναι ισάξιος με τη Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα.

Επίσης, ήταν όνειρό μου να επιστρέψω στον Ολυμπιακό και να χτίσουμε μια σπουδαία ομάδα ξανά, που θα πρωταγωνιστήσει και πάλι σε Ελλάδα και Ευρώπη. Μίλησα με τους προέδρους, δύο ανθρώπους που τους εμπιστεύομαι, τους έχω αδυναμία και γενικά έχουμε μία καταπληκτική σχέση και συνεργασία. Κάναμε μία ωραία κουβέντα, στην οποία με διαβεβαίωσαν πως είναι πρόθυμοι να φτιάξουν ξανά έναν ανταγωνιστικό και ισχυρό Ολυμπιακό. Μία καλή ομάδα, η οποία θα στοχεύσει σε πρώτη φάση στα πλέι οφ και ακολούθως να κυνηγήσει την πρόκριση στο φάιναλ φορ. Είχαν μεγάλο κίνητρο, όπως και εγώ. Το πλάνο τους με έπεισε και χαίρομαι που επέστρεψα. Και είμαι ιδιαίτερα περήφανος που στον δεύτερο χρόνο από την επιστροφή μου στον Ολυμπιακό η ομάδα επέστρεψε και στα φάιναλ φορ».

-Η φετινή ομάδα είναι σχεδόν ίδια με πέρυσι - ουσιαστικά έγιναν τρεις, τέσσερις κινήσεις και η ομάδα αναβαθμίστηκε. Πέρυσι απέτυχε, φέτος εκτοξεύτηκε - Πώς το εξηγείς;

«Η φετινή ομάδα θεωρώ πως δεν έχει καμία σχέση με την περσινή. Υπάρχει ένας βασικός κορμός από πέρυσι, αλλά υπάρχουν αρκετές διαφορές και αλλαγές. Κυρίως έγιναν τρεις σημαντικές και βασικές προσθήκες. Ντόρσεϊ, Φαλ, Ουόκαπ, καίριες μεταγραφές, οι οποίες αναβάθμισαν την ποιότητά μας. Θα έλεγα πως ήταν τρία σημαντικά κομμάτια που έλλειπαν από το ρόστερ μας. Ήταν ό,τι ακριβώς χρειαζόμασταν στις συγκεκριμένες θέσεις. Φέτος παίζουμε καλύτερα σε άμυνα, επίθεση, αλλά και στη δημιουργία. Και οι τρεις είναι πυλώνες της φετινής ομάδας. Παίκτες με ταλέντο, ποιότητα, εμπειρία και υψηλό το αίσθημα του ανταγωνισμού. Άποψή μου πως μας έχει βοηθήσει και η παρουσία μας στο ελληνικό πρωτάθλημα. Είναι πολύ σημαντικό. Μας δίνει ρυθμό και επιπλέον κίνητρο γιατί κυνηγάμε δύο τίτλους στην Ελλάδα».

-Υπήρχε κάποια στιγμή μέσα στη σεζόν που είπες, που αισθάνθηκε πως κάτι καλό θα γίνει φέτος;

«Νότη, το αισθάνθηκα από την προετοιμασία που κάναμε πως ήμασταν ικανοί φέτος για κάτι καλό. Βάσει της εμπειρίας που διαθέτω, παρατήρησα πράγματα που μου άρεσαν και έδειχναν πως είμαστε ικανοί να φτάσουμε ψηλά. Δεν σου λέω πως ήμουν σίγουρος για τίτλους και για φάιναλ φορ. Ήμουν σίγουρος όμως πως μπορούμε να παρουσιάσουμε μία καλύτερη εικόνα. Είχαμε καλό κλίμα μεταξύ μας, υπήρχε χημεία, ο καθένας είχε καταλάβει τον ρόλο του. Είχαμε ενότητα, πειθαρχία, λειτουργούσαμε με αλτρουισμό και νοιαζόταν ο καθένας για την ομάδα, αλλά και για τον συμπαίκτη του. Καλοί χαρακτήρες στα αποδυτήρια και παίκτες με ταλέντο στο παρκέ. Όλοι είναι ανταγωνιστικοί. Είδα κίνητρο και πολλή δουλειά! Όλοι οι παίκτες δουλεύουνε αρκετά όχι μόνο με την ομάδα, αλλά και σε ατομικό επίπεδο. Όλα αυτά είναι στοιχεία που δείχνουν πως βρίσκεσαι σε καλό δρόμο».

- Στο «διπλό» της Μονακό στο ΣΕΦ άλλες ομάδες ίσως να είχαν λυγίσει, ακόμη και παίκτες. Βγάλατε όμως τρομερή αντίδραση και ειδικά εσύ. Βρήκες επιπλέον κίνητρο και εκτόξευσες την απόδοσή σου;

«Πάντα έχω κίνητρο. Από τη στιγμή που επέστρεψα στον Ολυμπιακό, οι φιλοδοξίες μου είναι πάρα πολύ υψηλές, έχοντας στόχο να φτάσω με την ομάδα στην κορυφή. Στους τίτλους, στις επιτυχίες, στις διακρίσεις. Το μπρέικ στο δεύτερο ματς ήταν δύσκολο, αλλά χρειάζεται ψυχραιμία σε αυτές τις καταστάσεις. Δεν γίνεται να φτάσεις ψηλά αλώβητος. Παρά την ήττα, το πιστεύαμε πως μπορούμε να πάρουμε την πρόκριση. Οι παίκτες της Μονακό βρέθηκαν σε τρομερή μέρα στο δεύτερο ματς και εμείς κάναμε από τα χειρότερά μας παιχνίδια. Αν παίξουμε όμως όπως ξέρουμε, γνωρίζουμε πως μπορούμε να νικήσουμε τον κάθε αντίπαλο, σε κάθε έδρα.

Οι προπονήσεις που ακολούθησαν μετά την ήττα έδειξαν τη «δίψα» που έχουμε για να πάρουμε την πρόκριση. Ήμασταν αποφασισμένοι να... πουλήσουμε ακριβά το τομάρι μας. Ήμασταν πολύ συγκεντρωμένοι στο πλάνο μας, διαβάσαμε καλά τον αντίπαλο, παίξαμε με πάθος και αντιδράσαμε. Νικήσαμε στο πρώτο ματς στο Μονακό, στις λεπτομέρειες χάσαμε το δεύτερο και στο ΣΕΦ δεν γινόταν να χάσουμε την πρόκριση. Η Μονακό ήταν η ίσως πιο δύσκολη ομάδα στα πλέι οφ και το γεγονός πως τους αποκλείσαμε δείχνει και το μέταλλο μας. Σε προσωπικό επίπεδο, δεν θεωρώ πως έκανα κάτι παραπάνω. Έκανα ό,τι κάνω σε ολόκληρη τη χρονιά, απλά έτυχε να σκοράρω παραπάνω. Είναι ο ρόλος μου να παίρνω πρωτοβουλίες, δημιουργικά και επιθετικά».

- Ο Θοδωρής Παπαλουκάς είχε πει πως δεν έχει σημασία το ποιος ξεκινά τα παιχνίδια, αλλά ποιος τα τελειώνει και εσύ στο τέλος βρίσκεσαι πάντα στο παρκέ και η μπάλα πηγαίνει σε εσένα. Πώς το έχεις διαχειριστεί;

«Ένα είναι σίγουρο. Δεν φοβάμαι ποτέ να πάρω την ευθύνη. Αυτό είναι κάτι που το κάνω από νεαρή ηλικία. Έχω την εμπειρία και μπορώ να πω με εξιτάρει κιόλας να πηγαίνει η μπάλα σε εμένα στα κρίσιμα σημεία. Δεν θα διστάσω ποτέ να πάρω το μεγάλο σουτ. Άλλα θα μπουν, αλλά όχι, αλλά εγώ θα είμαι πάντα έτοιμος για αυτές τις καταστάσεις. Έχω την εμπιστοσύνη τόσο των συμπαικτών μου όσο και των προπονητών μου. Θέλω να πω πως έχω προπονηθεί αρκετά για αυτές τις καταστάσεις, για αυτά τα σουτ. Έχουν δουλευτεί πάρα πολύ στις προπονήσεις. Δεν πρόκειται για κάτι τυχαίο. Έχω αυτοπεποίθηση, πιστεύω σε εμένα, πιστεύει και η ομάδα σε εμένα και αυτό που μετρά είναι πως η ο ομάδα βρίσκεται στο φάιναλ φορ».

-Όταν σε γνώρισα πρώτη φορά ετοιμαζόσουν για το πρώτο σου φάιναλ φορ και τώρα ετοιμάζεσαι για το δέκατο. Τι λέει η εμπειρία σε αυτές τις καταστάσεις;

«Θεωρητικά αυτό θα είναι το δέκατο, αλλά ουσιαστικά θα είναι το 8ο για εμένα, γιατί στα δύο πρώτα δεν είχα παίξει καθόλου. Πέρασαν τα χρόνια (γέλια). Είναι ιδιαίτερα παιχνίδια, αλλά παρά τη μεγάλη μου εμπειρία, μπορώ να σου πω πως κάθε φορά έχω την ίδια ανησυχία και ανυπομονησία. Πρέπει να συνεχίσεις να κάνεις τη ρουτίνα σου και την προπόνηση που ακολουθείς. Είναι σημαντικό να ακολουθήσεις και να κάνεις σωστά αυτό που κάνεις όλη τη χρονιά. Χρειάζεσαι να είσαι ήρεμος. Τόσο ο κάθε παίκτης ατομικά όσο και η ομάδα. Εγώ πριν από τα ματς του φάιναλ φορ είμαι πολύ σκεπτικός. Σκέπτομαι πώς μπορεί να εξελιχθεί το κάθε ματς, τι μπορεί να πάει καλά, τι θα πρέπει να αλλάξουμε αν δεν πάει κάτι καλά. Θέλει προσήλωση στο πλάνο, αλλά και τύχη. Παίζει ρόλο και η τύχη... »

-Ετοιμάζεις να μας χαρίσεις στον ημιτελικό κόντρα στην Εφές κάποιο παρόμοιο νικητήριο σουτ στην εκπνοή όπως στο ΣΕΦ;

«(Γέλια) Ελπίζω να μη χρειαστεί να φτάσουμε και πάλι στο ίδιο σημείο, αλλά αν χρειαστεί, είτε εγώ είτε κάποιος άλλος παίκτης, είμαι σίγουρος πως θα είναι πανέτοιμος για να βάλει το σουτ. Ελπίζουμε στον ημιτελικό να φτάσουμε στη νίκη ακόμη πιο άνετα».

-Ποια είναι η άποψή σου για την Εφές; Λόγω Τουρκίας τη γνωρίζεις και αρκετά καλά

«Είναι μία πάρα πολύ επικίνδυνη ομάδα. Είναι η κάτοχος του τίτλου. Έχει πολλούς ταλαντούχους παίκτες, μεγάλη ποιότητα σε μονάδες, αλλά και ένα πολύ δυνατό σύνολο. Έχει ένα τρομερό δίδυμο στα γκαρντ. Μίτσιτς και Λάρκιν, από τους καλύτερους στην Ευρώπη. Έχουν χημεία και ομοιογένεια γιατί παίζουν χρόνια μαζί και γνωρίζουν τι θέλουν. Είχαν σκαμπανεβάσματα σε απόδοση φέτος, αλλά ανέκαμψαν και είναι σε καλή κατάσταση. Έχουν πλέον και μεγάλη εμπειρία. Νομίζω το κλειδί θα είναι η άμυνα. Θα πρέπει να τους περιορίσουμε στην επίθεση».

-Συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από το Ευρωπαϊκό στην Πόλη και 9 από το Λονδίνο - Τι σου έχει μείνει κυρίως από αυτούς τους τελικούς;

«Το συναίσθημα της ανατροπής στον τελικό με την ΤΣΣΚΑ και το νικητήριο καλάθι του Πρίντεζη είναι ι μοναδικά και δεν νομίζω να το ξαναζήσω. Είναι ανεπανάληπτο. Είμαι τυχερός και αποτελεί προνόμιο για εμένα που το έζησα. Στο Λονδίνο αυτό που κρατάω είναι το γεγονός πως αν και ξεκινήσαμε άσχημα στον τελικό, κάναμε μία εντυπωσιακή ανατροπή, παίζοντας εκπληκτικό μπάσκετ. Δείξαμε το μέταλλό μας, αλλά και πως ό,τι καταφέραμε πέρυσι δεν ήταν τυχαίο».

-Είσαι πολλά χρόνια στην ομάδα - Τι σημαίνει Ολυμπιακός για τον Κώστα Σλούκα;

«Ολυμπιακός για εμένα είναι οικογένεια! Είναι η ομάδα που πίστεψε και επένδυσε σε εμένα όταν ήμουν μόλις 18 ετών. Είναι ο σύλλογος που με ανέδειξε. Μπήκα στον μπασκετικό χάρτη λόγω των προέδρων και του Ολυμπιακού. Εδώ ανδρώθηκα, εδώ κατέκτησα τίτλους, εδώ εξελίχθηκα και έζησα μοναδικές στιγμές και μεγάλες επιτυχίες. Εδώ έχτισα δυνατές φιλίες. Και είμαι πολύ χαρούμενος που επέστρεψα στον Ολυμπιακό βιώνοντας πάλι μαζί του νέες επιτυχίες. Πάμε τώρα στο φάιναλ φορ. Είμαι αισιόδοξος, αλλά σεμνά και ταπεινά, όπως ξέρουμε».