Μπαρτζώκας: «Ο Ολυμπιακός δεν είναι η πιο έμπειρη ομάδα του Final Four - Ερχόμαστε διψασμένοι»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε στην media day για το Final Four του Βελιγραδίου (19-21 Μαϊου) τονίζοντας πως ο Ολυμπιακός δεν αποτελεί την πιο έμπειρη ομάδα μεταξύ των τεσσάρων που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο, αλλά έρχεται διψασμένος και πρέπει να το ευχαριστηθεί. 

Μπαρτζώκας: «Ο Ολυμπιακός δεν είναι η πιο έμπειρη ομάδα του Final Four - Ερχόμαστε διψασμένοι»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μιλώντας στην media day του Ολυμπιακού ενόψει του Final Four του Βελιγραδίου αναφέρθηκε στην απόφασή του να επιστρέψει στην ομάδα, τις προηγούμενες παρουσίες του σε Final Four, το salary cap, την Αναντολού Εφές αλλά και για τους παίκτες των Πειραιωτών που θα παίξουν για πρώτη φορά σε αυτό το επίπεδο.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Σας ευχαριστώ που είστε εδώ. Η πολυπληθής παρουσίας σας δείχνει τη σημασία του γεγονότος, του Final Four. Μετά από χρόνια μια ελληνική ομάδα, ο Ολυμπιακός πάλι στην προκειμένη περίπτωση είναι στο Final Four. Είμαστε χαρούμενοι, ήταν μια δύσκολη χρονιά. Πρέπει να ευχαριστηθούμε τη συμμετοχή μας, πιεστήκαμε πολύ. Κάθε χρόνο η διοργάνωση γίνεται και πιο δύσκολη. Είναι σημαντικό ότι είμαστε παρόντες εκεί. Πρέπει να το ευχαριστηθούμε. Η ομάδα μας δεν είναι η πιο έμπειρη, όπως πολλοί λένε. Διάβασα σε μια ανάλυση πως είμαστε η λιγότερο έμπειρη ομάδα, έχουμε μόνο τρεις παίκτες που έχουν παίξει ξανά σε Final Four, ενώ οι άλλες ομάδες έχουν 7-9-10 παίκτες. Θα προσπαθήσουν οι παίκτες μας με τις πολλές συμμετοχές, ο Παπανικολάου, ο Σλούκας και ο Πρίντεζης να βοηθήσουν και τους άλλους στο πώς πρέπει να προσεγγίσουν το γεγονός. Στο Final Four όπως ξέρετε δεν είναι μόνο τα 40' του ημιτελικού. Είσαι στην προσοχή των media όλης της Ευρώπης, οι ατζέντηδες προσπαθούν να κάνουν νέες συνεργασίες. Είναι δύσκολο να συγκεντρωθείς. Άρα, λοιπόν, θα προσπαθήσουμε να συγκεντρωθούμε στα 40' και να είμαστε έτοιμοι».

Για την απόφασή του να επιστρέψει στον Ολυμπιακό και αν φανταζόταν τη φετινή πορεία: «Δεν σκέφτεσαι έτσι ποτέ, μετράς τα επαγγελματικά δεδομένα. Η ζωή σε φέρνει εκεί. Στο μυαλό μου είχα πως πρέπει να πάμε για μεγάλα πράγματα, αυτές τις φιλοδοξίες έχει ο Ολυμπιακός. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι, ξέρω τον ανταγωνισμό και τις επενδύσεις στην Ευρώπη. Το μπάσκετ δεν παίζεται πια από τρεις - τέσσερις χώρες στην Ευρώπη. Οι γερμανικές και οι γαλλικές ομάδες βελτιώνονται. Ο ανταγωνισμός θα αυξάνεται. Βεβαίως, μειώθηκε λόγω της Ρωσίας και ίσως αυτό ισχύει και για του χρόνου. Αλλά, επειδή έχει απλωθεί το μπάσκετ παντού, το ενδιαφέρον όλων είναι στην Euroleague. Είχαμε μέσα στο μυαλό μου ότι αυτό θα ήταν το ιδανικό σενάριο, το είχα σαν στόχο. Είμαι χαρούμενος που το καταφέραμε».

Για την κατάκτηση της Euroleague το 2013 και πόσο έχει αλλάξει ο ίδιος, αλλά και η ομάδα από τότε: «Τότε ήταν τα πρώτα πλέι οφ που συμμετείχα, τώρα ήταν τα πέμπτα. Έχουν μεσολαβήσει αρκετές σειρές σημαντικών παιχνιδιών. Είναι το 3ο Final Four για εμένα, σαφώς και είμαι πιο ώριμος. Μην το παρεξηγήσετε, είμαι περισσότερο σοφός, για να αναδεικνύω τι είναι πραγματικά σημαντικό και να απορρίπτω στο μυαλό μου τι δεν είναι τόσο σημαντικό. Μπορώ να φιλτράρω τα πράγματα λίγο καλύτερα. Τότε προερχόμουν από το Μαρούσι και τον Πανιώνιο. Τώρα είναι διαφορετικό το ποιος είμαι. Όμως, το μπάσκετ είναι ένα ομαδικό άθλημα. Η ομάδα μας έχει αρκετά Final Four, κατακτήσεις και τελικούς τα τελευταία 10-12 χρόνια. Το βλέπω σαν συνέχεια με αυτό το διοικητικό μοντέλο, μαζί με τους κ. Αγγελόπουλους, από τότε που πήγαν σε πιο μετρημένη οικονομική πολιτική. Είχαν ένα διοικητικό μοντέλο και έναν τρόπο σκέψης για το πώς θα φτάσει μια ομάδα στην κορυφή. Πολλές ομάδες σκέφτονται πλέον έτσι. Όπως ξέρετε, δεν μπορεί να επενδύει κάποιος 20-30 εκατομμύρια από την τσέπη του κάθε χρόνο. Εγώ είμαι εδώ, οι παίκτες μας είναι εδώ. Όμως, όλο αυτό προέρχεται από ένα πετυχημένο διοικητικό μοντέλο».

Για το αν η πίεση είναι μεγαλύτερη στο Game 5 με την Μονακό ή στον ημιτελικό με την Εφές: «Χωρίς αμφιβολία το πιο κρίσιμο παιχνίδι ήταν το Game 5 με την Μονακό, ως προς την πίεση. Είχαμε πίεση σαν ομάδα και εγώ προσωπικά, ένιωσα στρεσαρισμένος. Ο κόσμος είχε προσδοκίες, η Μονακό μας έφτασε στα όριά μας. Είμαι Έλληνας, καταλαβαίνω τι μου λένε στον δρόμο και διαβάζω τα media. Προσπαθώ να περάσω στους παίκτες μας ότι ολοκληρώσαμε το πιεστικό κομμάτι της χρονιάς και πρέπει να πάμε να το διασκεδάσουμε. Προφανώς, καταλαβαίνεται όλοι ότι δεν είμαστε το φαβορί απέναντι στους πρωταθλητές Ευρώπης. Αλλά φυσικά ο κόσμος θα έρθει να μας υποστηρίξει και περιμένει μάχη για κάθε κατοχή. Αυτό θα το κάνουμε σίγουρα».

Για την δήλωσή του πως η επιστροφή του στον Ολυμπιακό ήταν μια «επαγγελματική απόφαση»: «Όταν γύρισα μέτρησα επαγγελματικά τα δεδομένα. Προφανώς, στη συζήτηση με τους προέδρους ζήτησα κάποια πράγματα. Συμφώνησαν με αυτά που ζήτησα. Ήταν μια επαγγελματική απόφαση τότε. Τώρα αν χαίρεσαι λίγο παραπάνω με την τριβή και το περιβάλλον... Έχω ισχυρούς δεσμούς με τους ανθρώπους της ομάδας και τον Ολυμπιακό σε διάφορα αθλήματα. Νιώθω λίγο πιο χαρούμενος. Αυτό έχει να κάνει με το πώς αισθάνομαι εγώ. Καμιά φορά, όπως στον τελικό του Κυπέλλου, αφήνω λίγο τον εαυτό μου παραπάνω. Είναι λίγες οι στιγμές χαράς. Άφησα τον εαυτό μου να εκδηλωθεί γιατί δεν είναι και πολλές οι χαρές που έχεις κάνοντας αυτή τη δουλειά».

Για το αν ο Ολυμπιακός έχει βρει την ιδανική ισορροπία στο μπάτζετ του και το salary cap: «Δεν είμαι θεσμικός παράγοντας για να αποφασίσω αν θα υπάρχει salary cap. Θα ήταν ιδανικό, γιατί πιστεύω πως η Αμερική προπορεύεται σε τέτοιου είδους ιδέες. Να μην μπορεί να δαπανήσει ο ένας 40-50 εκατομμύρια και ο άλλος 5εκατ. Όμως, τα χρήματα έχουν να κάνουν και με τις συγκυρίες. Συχνά χτυπάει και κάποιος άλλος τους παίκτες που θες στην αγορά. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να μεγαλώνεις τη φήμη και το brand name της ομάδας. Η Ελλάδα και ο Πειραιάς είναι ωραία μέρη, το γήπεδό μας είναι δίπλα στη θάλασσα. Όλοι λένε ότι τους αρέσει. Έχει ήλιο, είναι ωραία χώρα η Ελλάδα. Αν ταυτόχρονα ο Ολυμπιακός είναι ένας καλός προορισμός και οι παίκτες βελτιώνονται, κατακτούν τίτλους, νιώθουν την αποδοχή και παίζουν μπροστά σε τέτοιο κοινό, αυτομάτως γίνεται ένας ελκυστικός προορισμός. Σίγουρα, μετά τη φετινή χρονιά θα είναι πιο εύκολο να υπογράψουμε έναν - δύο παίκτες. Σε αυτή την ομάδα μας το νούμερο που δαπανήθηκε με απόφαση των προέδρων ήταν ιδανικό κατά τη γνώμη μου. Πήραμε τέσσερις πολύ καλούς παίκτες, οι τρεις είχαν εμπειρία Euroleague. Μας βοήθησαν πολύ να φτάσουμε εδώ. Ταυτόχρονα, με το ποσό αυτό αποκτήσαμε τον Σλούκα πριν δυο χρόνια, ήταν κομβικό σημείο. Έδειξε στην αγορά πως ο Ολυμπιακός μπορεί να πάρει παίκτες πρώτου επιπέδου. Σιγά - σιγά δημιουργήθηκε ο κορμός για να παίξει η ομάδα ένα ελκυστικό μπάσκετ. Είναι σημαντικό για έναν προπονητή αυτό. Να παίξει μπάσκετ που θα αρέσει στον κόσμο και στον ίδιο τον προπονητή».

Για τα σημεία που υπερέχει ο Ολυμπιακός έναντι της Εφές και τις δηλώσεις του Αταμάν: «Δεν θα ήθελα να μπω σε αυτά που λέει ο κόουτς Αταμάν. Καλά κάνει, κάνει ό,τι θέλει. Εμείς σκεφτόμαστε αλλιώς. Αν θα μπορούσα να πω κάτι που φάνηκε μέσα στη χρονιά είναι ότι δύσκολα μια ομάδα σαν την Εφές έχει το ίδιο κίνητρο. Βρίσκεται στην κορυφή τόσα χρόνια. Πρέπει να γίνουν "θυσίες". Όταν έχεις κατακτήσει, πρέπει να πληρωθείς και 30-40-50% παραπάνω. Το κίνητρο εκεί είναι αμφίβολο. Το είπαν και οι ίδιοι πως υπήρξε πρόβλημα σε αυτό. Εμείς ερχόμαστε διψασμένοι και μεγάλο κίνητρο, ίσως εκεί να υπερέχουμε λίγο. Αν και όπως παραδέχθηκαν οι ίδιοι οι παίκτες της Εφές, τώρα που έφτασαν εδώ έχουν το ίδιο κίνητρο. Μένει να δούμε στο γήπεδο».

Για τους παίκτες που θα ζήσουν για πρώτη φορά την εμπειρία του Final Four και τον ενθουσιασμό τους: «Έκανα μια κουβέντα με τους παίκτες και τους εξήγησα το δικό μου τελευταίο Final Four με την Λοκομοτίβ. Μετά την τελευταία προπόνηση ήρθαν 200 δημοσιογράφοι. Για εμάς που δουλεύαμε στη Ρωσία και στις συνεντεύξεις Τύπου είχε δυο ανθρώπους, ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Εκεί κατάλαβαν πως είμαστε το επίκεντρο. Στο ξενοδοχείο υπάρχουν ατζέντηδες και παράγοντες που κάνουν ραντεβού. Αυτό που είπα στους παίκτες είναι να απομονώσουν τι γίνεται έξω από το γήπεδο. Να μην ασχοληθούν με την οικογένειά τους στο Final Four, να μην ασχοληθούν με τους δημοσιογράφους. Είναι σημαντικό. Πρέπει να τα αφήσουν λίγο έξω, είναι μια έκρηξη ενδιαφέροντος, είσαι στο επίκεντρο. Θα προσπαθήσουμε. Όλοι οι προπονητές λέμε πως το πρώτο Final Four πηγαίνει χαμένο για παίκτες που δεν έχουν ξαναπαίξει, γιατί δεν προσαρμόζονται τόσο σε αυτό και κοιτούν όλα τα άλλα. Στο δεύτερο είναι πιο έμπειροι και τα καταφέρνουν. Έκανα μια προσπάθεια ήδη και οι πιο έμπειροι παίκτες μας θα βοηθήσουν σε αυτό».