Ολυμπιακός: Ολική επαναφορά!

Η σεζόν εξελίσσεται σε μία από τις σημαντικότερες στην Ιστορία της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού - Κατακτήθηκε το Κύπελλο, είναι πρώτος στην Ελλάδα, πάει φουλ για νταμπλ  και επέστρεψε στα Final-Four. 

Ολυμπιακός: Ολική επαναφορά!

Πριν από τρία χρόνια η ΚΑΕ Ολυμπιακός πήρε μία τεράστια, δύσκολη, αλλά όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα σωστή απόφαση. Αποχώρησαν από το πρωτάθλημα της Α1, σε μία υπέρτατη θυσία, η οποία είχε μεγάλες απώλειες. Οικονομικές, επικοινωνιακές, ενώ ακόμη και το προφίλ της ομάδας φθάρθηκε. Ήταν απαραίτητο όμως να μπει το μαχαίρι στο κόκαλο, ώστε να έρθει μία νέα εποχή στο ελληνικό μπάσκετ. Οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν μάχες, αλλά στο τέλος κέρδισαν τον πόλεμο. Οι σκιές από τα γραφεία της ΕΟΚ αποχώρησαν, ήρθε μία νέα εποχή και μαζί της ο Ολυμπιακός επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία. Γερός, δυνατός και υγιής!

Η επιστροφή του Ολυμπιακού στην κανονικότητα είναι μέχρι στιγμής εκκωφαντική. Οι Πειραιώτες κατέκτησαν το Κύπελλο στην Ελλάδα, τερμάτισαν στη δεύτερη θέση της κατάταξης στην Ευρωλίγκα, μετρούν τέσσερις σερί νίκες απέναντι στον Παναθηναϊκό, ενώ πήραν και την πρόκριση στο φάιναλ φορ του Βελιγραδίου. Στην ίσως πιο δύσκολη και αμφίρροπη σειρά προημιτελικών, απαντώντας στο διπλό με διπλό στο Μόντε Κάρλο και δείχνοντας παράλληλα χαρακτήρα και νοοτροπία νικητή στο ματς δίχως αύριο στο ΣΕΦ. Οι «ερυθρόλευκοι» δείχνουν αναγεννημένοι μέσα από τις στάχτες τους, βγάζουν υγεία σε όλα τα επίπεδα και δείχνουν έτοιμοι να γράψουν ιστορία.

Τα εύσημα στον Μπαρτζώκα

Ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στο φάιναλ φορ, ο Ολυμπιακός είναι ήδη πετυχημένος. Ύστερα από τρία χρόνια μακριά από τα πλέι οφ, οι Πειραιώτες όχι μόνο γύρισαν στα προημιτελικά αλλά έκλεισαν και εισιτήριο για το φάιναλ φορ. Η ομάδα έχει κάνει υπέρβαση, έχει ήδη τρυπήσει το ταβάνι της και ετοιμάζεται να φτάσει ακόμη πιο ψηλά.

Όταν ξεκίνησε η σεζόν, στόχος ήταν να φτάσει στην οκτάδα. Πλέον είναι ξεκάθαρο φαβορί για το νταμπλ στην Ελλάδα και στο Βελιγράδι θα πάει σαν αουτσάιντερ, όπως της ταιριάζει και της αρέσει. Άλλωστε, αυτή η ομάδα πάντοτε διέπρεπε, είτε όταν βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο είτε όταν δεν είχε τον ρόλο του φαβορί.

Αξίζουν πάντως τα εύσημα στον Γιώργο Μπαρτζώκα. Το περασμένο καλοκαίρι, παρά την αποτυχία της περασμένης σεζόν, λειτούργησε έξυπνα, μεθοδικά και με πλάνο. Κράτησε ορθώς τον βασικό κορμό και έκανε λίγες αλλά εύστοχες προσθαφαιρέσεις.

Χρειαζόταν η ομάδα ένα μεγάλο κορμί; Πέτυχε διάνα με την επιλογή του Μουσταφά Φαλ. Χρειαζόταν στο ρόστερ ένας γκαρντ με έφεση στο σκορ και στο σουτ; Χαλάλι η υπομονή μέχρι να πει το «ναι» ο Τάιλερ Ντόρσεϊ. Είχε ανάγκη η ομάδα από έναν έμπειρο πλέι μέικερ με έφεση στην άμυνα; Η έλευση του Τόμας Ουόκαπ έχει εξελιχθεί σε χρυσάφι.

Ο Έλληνας τεχνικός, ουσιαστικά με τρεις κινήσεις, αναβάθμισε τον Ολυμπιακό, δημιουργώντας παράλληλα μία αξιοζήλευτη χημεία και ομοιογένεια στο «ερυθρόλευκο» σύνολο. Σε εκείνον, επίσης, πιστώνεται η αγωνιστική εκτόξευση του Σάσα Βεζένκοφ, ενώ η παρουσία του έπαιξε ρόλο και στην επιστροφή του Κώστα Σλούκα στο μεγάλο λιμάνι.

Ο Σλούκας σε ρυθμούς… Σπανούλη

Μπορεί ο Κώστας Σλούκας λόγω ροτέισον να μην ξεκινά βασικός στα παιχνίδια του Ολυμπιακού, αλλά όπως είχε σχολιάσει εύστοχα ο Θοδωρής Παπαλουκάς στο παρελθόν σημασία δεν έχει τόσο το ποιος μπαίνει πρώτος στο παρκέ όσο το ποιος τελειώνει τα παιχνίδια. Ο 32χρονος γκαρντ έκανε... θραύση στα φετινά πλέι οφ. Τα ολοκλήρωσε έχοντας 14.8 πόντους, με 64.7% στα δίποντα (11/17), 57.9% στα τρίποντα (11/19) και 90.5% (19/21) στις βολές. Σε όλα αυτά προσθέστε 3.8 ασίστ και 4.6 κερδισμένα φάουλ σε 26.4 λεπτά συμμετοχής. Ηγετική παρουσία από τον αριστερόχειρα σουτέρ, ο οποίος κινήθηκε σε ρυθμούς... Βασίλη Σπανούλη στα πλέι οφ.

Ο Σλούκας έδωσε ρεσιτάλ και στο δεύτερο ημίχρονο του πέμπτου αγώνα στο ΣΕΦ. Μέτρησε 15 πόντους, με 2/2 τρίποντα, συν 5 ασίστ. Είναι γεγονός πως στο πρώτο ημίχρονο δεν είχε ρυθμό και αναλώθηκε σε λάθη. Η άμυνα της Μονακό ήταν καλά προσαρμοσμένη πάνω του. Στο δεύτερο μέρος, όμως, διάβασε καλύτερα το παιχνίδι και χτύπησε στο... ψαχνό. Στα δύσκολα και στα κρίσιμα έκανε και πάλι το βήμα μπροστά. Καθοριστικό το μεγάλο του τρίποντο όταν και διαμόρφωσε το 89-83 στο 38'. Έδωσε ώθηση στον Ολυμπιακό, φόρτωσε με πίεση τη Μονακό και έβαλε τον κόσμο στην... πρίζα.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Σλούκας ήταν υπεύθυνος για τους 21 από τους 28 πόντους που πέτυχε ο Ολυμπιακός στην τέταρτη περίοδο. Ζήτησε και πήρε την μπάλα, ανέλαβε πρωτοβουλίες. Έβαλε σουτ, μοίρασε ασίστ, έβγαλε πικ εν ρολ, σημείωσε κρίσιμες βολές στο τέλος.

Η σειρά του Ουόκαπ

Ο Τόμας Ουόκαπ δεν φημίζεται για το επιθετικό του ταλέντο, αλλά κυρίως για τις αμυντικές του αρετές και την οργανωτική του συνέπεια. Στα πλέι οφ με τη Μονακό, όμως, λες και είχε σημαδέψει από καιρό αυτά τα παιχνίδια, έδωσε τον καλύτερό του εαυτό. Εντυπωσιακές άμυνες, με επιβλητικά κλεψίματα και αποφασιστικά καρφώματα στον αιφνιδιασμό. Μεγάλα σουτ από την περιφέρεια, πρωτοβουλίες στην επίθεση, αποφασιστικότητα και τελειώματα με έξοχα μπασίματα μέσα στη ρακέτα. Ήταν απολαυστικός αλλά και λειτουργικός ακόμη και στις πικ εν ρολ συνεργασίες.

Τέλειωσε το πέμπτο ματς της σειράς με 17 πόντους, έχοντας 4/5 δίποντα και 3/5 τρίποντα, ενώ ήταν κομβικό για την εξέλιξη της αναμέτρησης εκείνο το προσωπικό 8-0 σερί που μέτρησε στην τρίτη περίοδο. Για να γίνει πλήρως κατανοητό το βήμα μπροστά που έκανε, στα πλέι οφ μέτρησε 11.2 πόντους, με 75% στα δίποντα (9/12), 43.5% στα τρίποντα (10/23), συν 3.4 ασίστ και 1.2 κλεψίματα. Τι έκανε στην κανονική περίοδο; Είχε 6.3 πόντους, με 54.1% στα δίποντα, 28.1% στα τρίποντα, συν 2.7 ασίστ και 1.1 κλεψίματα. Κάθε φορά που η Μονακό τού έδινε χώρο, εκείνος φρόντιζε να τον τιμωρεί.

Το χρωστούσε ο Ντόρσεϊ

Δέχτηκε απ’ όλους μας κριτική ο Τάιλερ Ντόρσεϊ. Και δικαιολογημένα. Είτε γιατί ήταν αρκετά άστοχος στη σειρά κόντρα στη Μονακό είτε και γιατί η επιθετική του δυστοκία τον επηρέαζε και στην άμυνα. Η αλήθεια είναι όμως πως δεν ήταν αδιάφορος ούτε και κρύφτηκε. Έψαχνε το σουτ, προσπαθούσε να βρει ρυθμό, έκανε ακόμη και το κάτι παραπάνω, αλλά η μπάλα δεν έμπαινε. Μας κρατούσε όμως το καλύτερο για το τέλος.

Μέτρησε 16 πόντους με 4/6 δίποντα και 2/5 τρίποντα, αλλά κυρίως έβαλε εκείνο το μεγάλο σουτ που ουσιαστικά έστειλε τον Ολυμπιακό στο Βελιγράδι. Στο 1'19'' πριν από το τέλος, με το σκορ στο 91-88, πήρε το σκριν από τον Φαλ και δίχως δισταγμό πυροβόλησε για τρεις και η μπάλα μέσα! Διαμόρφωσε το τελικό σκορ (94-88) της αναμέτρησης και εξιλεώθηκε! Το χρωστούσε ο Ελληνοαμερικανός γκαρντ τόσο στην ομάδα όσο και στον εαυτό του.