Ολυμπιακός - Μονακό: Ή τώρα ή ποτέ!

Ματς δίχως αύριο απόψε στο ΣΕΦ. Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει στο πέμπτο ματς της σειράς τη Μονακό και όποια ομάδα νικήσει θα πάρει και την πρόκριση στο φάιναλ φορ του Βελιγραδίου.

Ολυμπιακός - Μονακό: Ή τώρα ή ποτέ!

Η μεγάλη ώρα έφτασε! Απόψε (21.30, NS4) ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη Μονακό στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο πλαίσιο του πέμπτου αγώνα της προημιτελικής σειράς μεταξύ των δύο ομάδων. Είναι ματς δίχως αύριο. Όποιος νικήσει θα πάρει και την πρόκριση για το φάιναλ φορ του Βελιγραδίου. Η φανέλα των Πειραιωτών είναι πιο βαριά. Αριθμεί 3 κατακτήσεις Ευρωλίγκας, 8 συμμετοχές σε τελικούς και συνολικά 10 παρουσίες στα φάιναλ φορ. Από την άλλη η... σταχτοπούτα στη διοργάνωση γαλλική ομάδα, η οποία θα επιδιώξει να γράψει τη δική της ιστορία. Οι «ερυθρόλευκοι», βέβαια, θα αγωνιστούν έχοντας ένα τεράστιο προνόμιο. Θα παίξουν μπάσκετ μπροστά σε ένα «καυτό» κοινό. Οι φίλοι του Ολυμπιακού «εξαφάνισαν» τα εισιτήρια, δεν υπάρχει ούτε για δείγμα και οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα θα πάρουν τεράστια ώθηση από τους περίπου 11.000 φιλάθλους τους.

Οι δύο ομάδες γνωρίζονται αρκετά καλά φέτος. Έχουν ήδη παίξει μεταξύ τους 6 φορές, με την κάθε ομάδα να αριθμεί από τρεις νίκες. Από δύο στην έδρα τους και από μία εκτός. Τα τέσσερα πρώτα ματς κρίθηκαν στο ποιος ήλεγξε τον ρυθμό, καθώς οι διαφορές κυμάνθηκαν στους +20 πόντους. Στις δύο τελευταίες αναμετρήσεις, όμως, τα δεδομένα άλλαξαν. Τα σκορ έγιναν πιο κλειστά, η ψαλίδα έκλεισε και το τελικό αποτέλεσμα κρίθηκε στο τελευταίο λεπτό, στο τελευταίο σουτ. Κάτι παρόμοιο αναμένεται να δούμε και απόψε. Πρόβλεψη; Όποια ομάδα καταφέρει να πάρει διαφορά στο σκορ, δύσκολα αυτή θα γυρίσει, αλλά περισσότερα στην πράξη. Όσον αφορά τους διαιτητές της αναμέτρησης, η τριάδα θα απαρτίζεται από τους Λουίτζι Λαμόνικα (Ιταλία), Σρέτεν Ράντοβιτς (Kροατία) και Εμίλιο Πέρες (Iσπανία).

Άμυνα και πάλι άμυνα

Η Μονακό στο τέλος της κανονικής περιόδου διέθετε την κορυφαία επίθεση στη διοργάνωση με 84 πόντους μέσον όρο. Έχει παίκτες με ικανότητα στο σκορ, στο σουτ, αλλά και γενικότερα της αρέσει να πηγαίνει σε μπάσκετ πολλών κατοχών. Οι Πειραιώτες, πάντως, έχουν καταφέρει στα μεταξύ τους ματς να την κρατήσουν στους -6.2 πόντους. Μετρούν 77.8. Η «ερυθρόλευκη» άμυνα έχει φέρει αποτελέσματα και κάθε φορά που οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα κρατούν τον αντίπαλό τους σε χαμηλά επίπεδα, κάνουν και ένα σημαντικό βήμα για να φτάσουν στην επικράτηση. Τη διέλυσαν στο πρώτο ματς της σειράς με 71-54, παίζοντας αριστουργηματική άμυνα. Χαλάρωσαν όμως στο δεύτερο παιχνίδι, βιώνοντας τη συντριβή με σκορ 72-96.
Εφόσον ο Ολυμπιακός καταφέρει και βγάλει εκτός ρυθμού τόσο τον Μάικ Τζέιμς όσο και τον Ντουέιν Μπέικον, οι οποίοι είναι εξαιρετικοί στο ένας εναντίον ενός, θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για να πάρει την πρόκριση. Θα πρέπει να τονίσουμε όμως και κάτι ακόμη. Έχει κάνει... ζημιά στους Πειραιώτες και ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ της Μονακό, Ουίλ Τόμας. Ίσως έχει περάσει στα... ψιλά, αλλά στα πλέι οφ κόντρα στους «ερυθρόλευκους» έχει 11.8 πόντους, με 63% στα δίποντα και 57% στα τρίποντα. Σίγουρα δεν μπορεί να κοντράρει τον Σάσα Βεζένκοφ στην άμυνα, αλλά στην επίθεση έχει δημιουργήσει θέματα. Το μαρκάρισμά του θα χρειαστεί προσοχή μέσα στη ρακέτα.

Πρέπει όμως και οι Πειραιώτες να βελτιωθούν στην επίθεση. Θα είναι σημαντικό για εκείνους να βελτιώσουν το περιφερειακό τους σουτ (κοντά ή και πάνω από το 40%) και φυσικά να διορθώσουν το πρόβλημα με τις βολές. Είναι αδιανόητο πως μετρούν μόλις 68.4% από εκείνο το σημείο. Σπαταλούν εύκολους πόντους χωρίς λόγο. Κάνοντας πάντως μία στατιστική σύγκριση μεταξύ των δύο ομάδων στα πλέι οφ, θα παρατηρήσουμε τα εξής: ο Ολυμπιακός στη σειρά σουτάρει καλύτερα (59.7% δ., 35.5% τρ. έναντι 57.5% και 34% της Μονακό), παίρνει λιγότερα ριμπάουντ (31-34), δίνει πιο πολλές ασίστ (15.7-14.2) αλλά κάνει δυο λάθη περισσότερα (13.2-11.2). Οι Πειραιώτες βγάζουν και περισσότερους αιφνιδιασμούς (23/38 έναντι 20/33).