Μονακό, το μεγαλύτερο εμπόδιο

Όσοι ασχολούνται με την πορτοκαλί μπάλα και παρακολούθησαν φέτος φανατικά την Ευρωλίγκα, σίγουρα θα είχαν αντιληφθεί ότι η Μονακό δεν έχει μεν το όνομα, αλλά έχει αναμφίβολα τη χάρη.

Μονακό, το μεγαλύτερο εμπόδιο

Γι’ αυτό και το 2-2 στη σειρά με τον Ολυμπιακό αλλά και η εικόνα των αγώνων (πλην του πρώτου) με την ομάδα του Πειραιά να… ματώνει για να πάρει νίκη δεν έχει προκαλέσει την παραμικρή έκπληξη.

Όπως είπε και ο Γιώργος Μπαρτζώκας, η συγκεκριμένη σειρά είναι η πιο σκληρή στα πλέι οφ. Θα συμπληρώσουμε ότι είναι και η πλέον δύσκολη από τις ομάδες που έχουν πλεονέκτημα στα πλέι οφ. Σε σύγκριση, δηλαδή, με τις Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και Εφές, τον πιο δύσβατο δρόμο για το φάιναλ φορ του Βελιγραδίου τον έχει ο Ολυμπιακός.

Η Μακάμπι φάνηκε τίμια και κέρδισε το τελευταίο της παιχνίδι στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας, έτσι, αντί να στείλει τη Ρεάλ πάνω στην Εφές, πήγε κι έπεσε αυτή πάνω στους Μαδριλένους. Οι τελευταίοι, παρότι ντεφορμέ, έχουν την ποιότητα, την πείρα και τη φανέλα ώστε σε τέτοιες περιπτώσεις να βγάζουν τη… σκούπα, με το τελικό 3-0 στη σειρά να έρχεται εύκολα και απόλυτα φυσιολογικά, απέναντι σε μια Μακάμπι που φέτος δεν είχε την απαραίτητη συνέπεια, ούτε και ποιότητα.

Σχετικά εύκολο, επίσης, το έργο και της Εφές που είχε αντίπαλο την Αρμάνι Μιλάνο. Όχι γιατί η ομάδα του Μεσίνα δεν είναι καλή, αλλά γιατί είχε πληγωθεί με τραυματισμούς και απουσίες. Ουσιαστικά η παρέα του Λάρκιν αντιμετώπισε τα… απομεινάρια της Αρμάνι και όπως ήταν φυσικό πέρασε στο φάιναλ φορ, παρότι οι Ιταλοί κατάφεραν με ηρωισμούς να πάρουν έστω ένα παιχνίδι στη σειρά.

Πέρα από τον Ολυμπιακό, τη μεγαλύτερη αντίσταση από τις ομάδες που έχουν πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ την έχει συναντήσει η Μπαρτσελόνα. Πρώτα απ’ όλα, γιατί η Μπάγερν είναι σταθερή ομάδα με καλό προπονητή, αλλά και επειδή οι Καταλανοί μάλλον κάπου υποτίμησαν τους Γερμανούς, οι οποίοι σημειωτέον είχαν γνωρίσει 6 ήττες στα τελευταία 10 παιχνίδια τους στην κανονική περίοδο.

Ακόμα και τώρα πάντως, που γράφονται αυτές οι γραμμές, για τον Ολυμπιακό ισχύει ό,τι ίσχυε και πριν ξεκινήσει η σειρά με τη Μονακό: η κατάσταση είναι στα δικά του χέρια και με μεγάλο «όπλο» το κάστρο του ΣΕΦ, που μετά τη ρέγκιουλαρ σίζον θα πρέπει να παίξει τον ρόλο του και στο κρισιμότερο παιχνίδι της χρονιάς. Το οποίο, μάλιστα, θα είναι και το τελευταίο εντός έδρας για τους Πειραιώτες στη σεζόν 2021-22, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Ναι, η Μονακό είναι η πιο… λάθος ομάδα για τον Ολυμπιακό σε σχέση με τις άλλες τρεις με τις οποίες θα μπορούσε να έχει συναντηθεί στα πλέι οφ. Είναι τρομερά αθλητική (με τους «ερυθρόλευκους» να μην έχουν στα πρώτα τέσσερα ματς και τον δεύτερο σέντερ τους, τον Χασάν Μάρτιν), διαθέτει την καλύτερη επίθεση στην Ευρωλίγκα και μπορεί να σε κερδίσει μόνο με αυτήν, ενώ στη σειρά απέδειξε ότι όταν τα πράγματα δυσκολέψουν μπορεί να παίξει και… τρελό ξύλο στην άμυνα.

Δύσκολη, λοιπόν, η αποστολή των Πειραιωτών. Εδώ που τα λέμε, βέβαια, πότε είχε ο μπασκετικός Ολυμπιακός εύκολο δρόμο σε τέτοιες περιπτώσεις; Το έχει κάτι σαν… έθιμο, άλλωστε, η συγκεκριμένη ομάδα να είναι… ψυχοβγάλτης για τους φιλάθλους της, ανεξαρτήτως αντιπάλου. Ας πάει, πάντως, στο Βελιγράδι και χαλάλι της!