Ολυμπιακός: Το κάλεσμα του «πρέπει» στο ΣΕΦ

O Ολυμπιακός επέστρεψε από το Μονακό με θετικό πρόσημο, αλλά στο 5ο ματς στο ΣΕΦ θα κληθεί να ανταπεξέλθει στο μεγαλύτερο «πρέπει» της φετινής σεζόν - Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Το κάλεσμα του «πρέπει» στο ΣΕΦ

Για ένα σουτ ο Ολυμπιακός σπατάλησε την ευκαιρία να πάρει την πρόκριση στο Βελιγράδι από το Μόντε Κάρλο, από το τέταρτο ματς της σειράς. Και ορισμένες φορές είναι ενδεχομένως καλύτερα να χάνεις με 10-15 πόντους διαφορά, παρά με αυτόν τον τρόπο. Παίκτες, προπονητές, η ίδια η ομάδα, δεν μπορεί να το χωνέψει εύκολα. Κρίμα και άδικο, αλλά έτσι είναι το μπάσκετ. Ο Κώστας Σλούκας είχε αστοχήσει για το νικητήριο σουτ στη Βαρκελώνη, έβαλε όμως εκείνο στο ΣΕΦ κόντρα στην Εφές. Η μπάλα βρήκε στεφάνη στην εκπνοή στο Μονακό, αλλά είμαστε σίγουροι πως θα βάλει το επόμενο.

Το θετικό για τους «ερυθρόλευκους» είναι πως αντέδρασαν εξαιρετικά ύστερα από την ήττα με -24 (72-96) από τους Μονεγάσκους στο Φάληρο. Την πρώτη φορά τους κέρδισαν (83-87) και στην επόμενη τους κοψοχόλιασαν μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Ο Ολυμπιακός έστειλε μήνυμα πως «αν παίξω όπως ξέρω, θα σε νικήσω». Οι Γάλλοι, πάντως, κατάφεραν και έμειναν ζωντανοί, στέλνοντας τη σειρά σε πέμπτο αγώνα στο ΣΕΦ. Το συγκεκριμένο ματς βέβαια δεν θα έχει σχέση με το δεύτερο παιχνίδι της σειράς. Σε εκείνο υπήρχε αύριο, δύο τουλάχιστον ακόμη αγώνες. Τώρα, πρόκειται για αναμέτρηση «ζωής ή θανάτου». Θα αντέξουν; Μένει να φανεί αν το επιθετικό τους ταλέντο επικρατήσει της ξεκάθαρης έλλειψης εμπειρίας τους από αυτές τις καταστάσεις ή το αντίθετο.

Αυτό για το οποίο πάλευε σχεδόν σε όλη τη σεζόν

Ο Ολυμπιακός από την άλλη, καλείται να αξιοποιήσει αυτό για το οποίο πάλευε στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν. Ποιο; Μα το πολύτιμο πλεονέκτημα έδρας! Τερμάτισε παλικαρίσια στη 2η θέση της κατάταξης και θα είναι «έγκλημα» να φτάνει στην πηγή και να μην πιει νερό. Η σειρά, λοιπόν, πήγε σε πέμπτο και τελευταίο ματς και εκεί θα κληθεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Φέτος διέθετε την πιο αποτελεσματική ομάδα όταν παίζει στο γήπεδο της (ρεκόρ 13-1), αλλά το τελευταίο «διπλό» (72-96) της Μονακό προβλημάτισε. Πλέον, υπάρχει ένα μεγάλο «πρέπει» στους Πειραιώτες, στο οποίο και θα κληθούν να ανταπεξέλθουν. Να υπερασπιστούν το ΣΕΦ, να ανταποκριθούν στον ρόλο του φαβορί, να δείξουν χαρακτήρα και να πάρουν την πρόκριση για το Φάιναλ-Φορ του Βελιγραδίου.

Ας έχουμε όμως εμπιστοσύνη στο συγκρότημα του Γιώργου Μπαρτζώκα. Έχει ήδη καταφέρει να ανταποκριθεί σε αρκετά «πρέπει» μέσα στη σεζόν. Νίκησε στο ΣΕΦ την Αναντολού Εφές, την Αρμάνι Μιλάνο και τη Μπαρτσελόνα, στην προσπάθεια του να καπαρώσει το πλεονέκτημα έδρας, ενώ πήρε και το «διπλό» στο Μόναχο. Νίκησε τον Παναθηναϊκό στο τελικό για το Κύπελλο, ενώ πήρε νέο «διπλό» στο ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα, καλύπτοντας και τη διαφορά της ήττας του πρώτου αγώνα, μένοντας πρώτος στη βαθμολογία.

Αυτή η ομάδα έχει αποκτήσει ξανά νοοτροπία νικητή, ξέρει να σηκώνεται στα πόδια της όταν πέφτει, αλλά και να πετυχαίνει τους στόχους της. Η ιστορία έχει δείξει πως αυτός ο Ολυμπιακός (της τελευταίας δεκαετίας) δεν έχει χάσει ποτέ πρόκριση στην Ευρώπη που κρίνεται στο ΣΕΦ. Το 2012, το 2013, το 2015, το 2017, το φαληρικό στάδιο τον έστειλε στα Final-Four. Γιατί να μην κάνει το ίδιο και φέτος; Διαθέτει την ομάδα, την ποιότητα, το σύνολο, τους παίκτες, αλλά και τον προπονητή για να τα καταφέρει.

Ο Σλούκας είχε μπει σε ρυθμούς... Σπανούλη!

O Κώστας Σλούκας πραγματοποίησε τρομερή εμφάνιση και υπήρχαν στιγμές που ένιωθες πως λειτουργούσε σε ρυθμούς... Βασίλη Σπανούλη. Μεγάλα σουτ μετά από ντρίμπλα, έξοχες ασίστ, πρωτοβουλίες, αγωνιστικό θράσος σε στιγμές που η μπάλα... έκαιγε. Έδειχνε έτοιμος να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στο Final-Four. Μέτρησε 19 πόντους και 3 ασίστ. Είχε 3/3 τρίποντα νωρίτερα, αλλά αστόχησε στο κρίσιμο σουτ στην εκπνοή της αναμέτρησης. Κρίμα και άδικο.

Κάποιος μπορεί να τον χαρακτηρίσει μοιραίο, αλλά δεν θα ήταν τίμιο, καθώς κράτησε όρθιους τους Πειραιώτες νωρίτερα στην αναμέτρηση. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία, έχει βιώσει πολλά playoffs, έχει παίξει σε αρκετά Final-Four και ξέρει τι πρέπει να κάνει για να επαναφέρει την ομάδα του στην ελίτ της διοργάνωσης. Στο μεγάλο λιμάνι επέστρεψε και για αυτά τα ματς. Θα καταφέρει να γυρίσει στην αγωνιστική δράση ο Χασάν Μάρτιν; Μακάρι! Σλούκας και Μάρτιν έχουν τρομερή χημεία στα πικ-εν-ρολ και αυτοί οι ξεκούραστοι πόντοι από τις συνεργασίες τους έχουν λείψει από τον Ολυμπιακό στα προημιτελικά με τη Μονακό.

Το μικρό ροτέισον και ο Ντόρσεϊ

Οι προπονητές συνηθίζουν να λένε πως όταν η σεζόν φτάνει προς το τέλος της, είναι λογικό-επιθυμητό να μικραίνει το ροτέισον. Σε εκείνο το σημείο αρχίζουν να ποντάρουν περισσότερο σε συγκεκριμένους παίκτες. Καμία αντίρρηση πάνω σε αυτό, αλλά σε μία σειρά πέντε αγώνων, οι αθλητές που αγωνίζονται +30 λεπτά σε κάθε ματς, είναι αναμενόμενο στο τέλος να ξεμείνουν από ενέργεια και δυνάμεις.

Ο Σάσα Βεζένκοφ παίζει στα... κόκκινα (32.1 λεπτά μέσον όρο), ενώ το ίδιο ισχύει και για τους Παπανικολάου-Σλούκα-Φαλ-Ουόκαπ στα τελευταία ματς. Ο ΜακΚίσικ πλέον παίζει ελάχιστα (είτε γιατί κάνει λάθη, είτε και επειδή ο "Παπ" είναι εξαιρετικός), ο Λαρεντζάκης έχει μείνει σταθερά εκτός ροτέισον, ενώ ο Πρίντεζης παίζει παραδοσιακά λίγα λεπτά στη δεύτερη περίοδο, δίνοντας ανάσες στον Βεζένκοφ. Είναι ένα ρίσκο που θα κληθεί να μη το πληρώσει ο Ολυμπιακός στο τέλος.

Υπάρχει όμως και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, ο οποίος φέτος έχει κάνει εξαιρετική σεζόν, αλλά στα playoffs με τη Μονακό προσπαθεί να βρει τα πατήματά του. Δεν είναι πως κρύβεται, πως δεν παίρνει πρωτοβουλίες. Αντιθέτως, έχει θέληση, κίνητρο, επιθυμία, αλλά όσο τα σουτ δεν του μπαίνουν, τόσο απογοητεύεται και θολώνει το μυαλό του. Είχε 3/13 σουτ στο 4ο ματς και 4/13 σουτ στο 3ο παιχνίδι. Συνολικά στα προημιτελικά αριθμεί 8,5 πόντους, αλλά με 9/24 δίποντα (37.5%) και 5/22 στα τρίποντα (22.7%).

Είναι απώλεια για τον Ολυμπιακό το γεμάτο σκαμπανεβάσματα επιθετικό παιχνίδι του Τάιλερ Ντόρσεϊ στα προημιτελικά, ενώ το γεγονός δείχνει να τον επηρεάζει και στην άμυνα. Υπάρχουν στιγμές που ξεχνιέται. Είναι παίκτης ψυχολογίας και είναι δεδομένο πως αν βρει ρυθμό στο 5ο ματς στο ΣΕΦ, οι Πειραιώτες θα κάνουν ένα μεγάλο βήμα για να πάρουν την πρόκριση. Μοιάζει συχνά σαν το κομμάτι παζλ που λείπει από το κάδρο για να «καθαρίσει» ο Ολυμπιακός τους Μονεγάσκους.

Την επόμενη φορά θα πρέπει να είναι απόλυτα έτοιμος

Τα πάντα κρίθηκαν στο τελευταίο δίλεπτο στο 4ο ματς της σειράς. Μεγάλο τρίποντο από τον Σλούκα (76-77), απίθανο σουτ στη συνέχεια από τον Μπέικον (78-77) μπροστά από τον Παπανικολάου που το τερμάτισε στην άμυνα χωρίς φάουλ, ενώ στη συνέχεια ο Σλούκας έδωσε κακή πάσα στον Φαλ. Είπαμε, υπάρχει και η κούραση. Κακό σουτ του Μπέικον, ριμπάουντ, μένουν 14'' και η ομάδα προσπαθεί να οργανωθεί στην επίθεση.

Πικ-εν-ρολ Σλούκα-Φαλ, ο Χολ βγαίνει μπροστά στον Σλούκα και ο Έλληνας γκαρντ σωστά δίνει τη μπάλα στον Γάλλο που είχε για αντίπαλο τον 30 πόντους κοντύτερό του Τζέιμς. Εδώ θα λέγαμε πως ο ψηλός... κόλλησε. Με τέτοιο ξεκάθαρο μις-ματς θα έπρεπε να πάρει πάνω του την τελευταία επίθεση. Έδωσε τη μπάλα στα 2'' στον Σλούκα, ο οποίος χωρίς να έχει την άνεση, τον χρόνο και τον χώρο δοκίμασε το τρίποντο με τον καλύτερο τρόπο που θα μπορούσε. Η μπάλα στεφάνη. Παρόμοια στιγμή ενδεχομένως να υπάρξει και στο ΣΕΦ. Και ο Ολυμπιακός θα κληθεί να παρουσιαστεί περισσότερο έτοιμος, φρέσκος και προετοιμασμένος.

Η άμυνα πάντως θα είναι και πάλι το «κλειδί» στο ΣΕΦ. Τζέιμς και Μπέικον έβαλαν μαζί τους μισούς (39) πόντους της Μονακό (78) στο ματς. Η «εξολόθρευσή» τους θα είναι το βασικό ζητούμενο. Η Μονακό νίκησε αν και είχε το φτωχό 21.7% (5/23) στα τρίποντα. Δύσκολα θα σουτάρει ξανά με τόσο χαμηλό ποσοστό.