Ολυμπιακός: Break βγαλμένο από το dna του

O Oλυμπιακός επέστρεψε στα break που τον οδηγούν στα Final-Four - Νοοτροπία νικητή από τους Πειραιώτες, κρυφός MVP ο Ουόκαπ, έκαναν το βήμα μπροστά Σλούκας-Βεζένκοφ.

Ολυμπιακός: Break βγαλμένο από το dna του

H αλήθεια είναι πως ύστερα από την εκκωφαντική εμφάνιση της Μονακό στο ΣΕΦ δημιουργήθηκε προβληματισμός για το κατά πόσο ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να αντιδράσει στο Μόντε Κάρλο. Οι Μονεγάσκοι ήταν εντυπωσιακοί τη Μεγάλη Παρασκευή, διαλύοντας τους Πειραιώτες με το επιβλητικό σκορ 72-96. Δεν ήταν πως απλά κέρδισαν ή πως έτυχε και έκαναν καλό ματς. Έδειξαν έμπρακτα τη μεγάλη τους έφεση στο σκοράρισμα, το ξεχωριστό επιθετικό ταλέντο των παικτών τους, αλλά και πως όταν βρουν ρυθμό στο σκοράρισμα, δύσκολα τους σταματάς.

Καμία αντίρρηση πως οι Πειραιώτες φέτος έχουν κάνει μία έξοχη σεζόν. Έχουν σημειώσει μεγάλες νίκες, τερμάτισαν στη 2η θέση της κατάταξης στην Ευρώπη, έχουν παίξει ωραίο μπάσκετ συνδυάζοντας την ουσία με το θέαμα στο παιχνίδι τους. Κατέκτησαν το Κύπελλο και μετρούν τέσσερις σερί νίκες επί του Παναθηναϊκού. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει φτιάξει φέτος μία εξαιρετική ομάδα, με ξεκάθαρους ρόλους, με χημεία και ομοιογένεια. Είχε όμως ενδιαφέρουν να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδρούσαν οι "ερυθρόλευκοι" βρισκόμενοι πλέον με την πλάτη στον τοίχο. Θα έκαναν το break όπως περίφημα έπραξαν το 2012 με τη Σιένα, το 2015 με τη Μπαρτσελόνα και το 2017 με την Εφές ή θα είχαμε κατάληξη αλά 2018 με Ζαλγκίρις;

Νοοτροπία νικητή, αυταπάρνηση

Ο Ολυμπιακό, λοιπόν, στο Μόντε Κάρλο αντέδρασε, έδειξε χαρακτήρα και σημείωσε ένα εντυπωσιακό break, βγαλμένο από το dna του. Η ομάδα έχει μπολιαστεί και πάλι με τη νοοτροπία νικητή που την χαρακτήριζε, ξεχειλίζει από αυταπάρνηση και έχει βρει και ξανά τον τρόπο να σηκώνει όρθιο το ανάστημα της όταν πέφτει. Καμία αντίρρηση πως η σειρά δεν τέλειωσε. Οι Πειραιώτες προηγούνται με 2-1, απέχουν μόλις μία νίκη από την πρόκριση στο Βελιγράδι και όλα παραμένουν ανοιχτά. Όμως, αυτό το «διπλό» έδειξε τη σκληράδα του φετινού Ολυμπιακού, το μεγάλο του κίνητρο να φτάσει στο Βελιγράδι, αλλά και τη περηφάνια αυτής της παρέας.

Τα τελευταία λεπτά του αγώνα έδειξαν και κάτι ακόμη. Πως όταν τα παιχνίδια κρίνονται στην τέταρτη περίοδο, στα κρίσιμα τελευταία λεπτά, ο Ολυμπιακός ξέρει να τα κερδίζει. Το είδαμε στον τελικό του Κυπέλλου κόντρα στον Παναθηναϊκό, σε ματς όπως κόντρα στην Εφές στο ΣΕΦ στην παράταση, αλλά και με τη Μπαρτσελόνα στο Φάληρο, πως η ομάδα έχει μάθει να κερδίζει τα ματς στα οποία υπάρχει το «πρέπει».

Στα τελευταία λεπτά ο Ολυμπιακός «δάγκωνε»

Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με +15 (58-73) στην τέταρτη περίοδο στο 31', αλλά ξαφνικά είδε τους Γάλλους να παίρνουν το προβάδισμα (80-79) στο 39'. Με επί μέρους σκορ 22-6. Έχει σημασία όμως ο τρόπος που χειρίστηκε η ομάδα τα τελευταία δευτερόλεπτα. Δύο σερί βολές από τον εξαιρετικό Ουόκαπ, το ριμπάουντ του αγώνα ακολούθως από τον Βεζένκοφ που πήδηξε μέχρι το ταβάνι, ενώ στη συνέχεια κέρδισε το 5ο φάουλ του Τζέιμς. Έβαλε και εκείνος τις βολές με χαρακτηριστική ψυχραιμία στα 35'' πριν το τέλος της αναμέτρησης. Ο Ουόκαπ στην επόμενη άμυνα μόνο που δεν... δάγκωσε τον Λι που ξεφορτώθηκε τη μπάλα από πάνω του, ενώ ο Βέστερμαν αστόχησε στο λέι-απ, με τον θηριώδη Φαλ να παίζει υποδειγματική άμυνα πάνω του. Ουόκαπ και Σλούκας δεν έχασαν βολή, με τους Πειραιώτες να μετρούν 8/8 βολές στο τέλος, ενώ νωρίτερα είχαν φτάσει στο σημείο να σουτάρουν βολές με 50% ευστοχία. Στα κρίσιμα είχαν χέρι αλφάδι!

Τι άλλαξε όμως και ο Ολυμπιακός πήρε το «διπλό» στο Μονακό; Άρχισε να τροφοδοτεί περισσότερο μέσα στη ρακέτα τον Μουσταφά Φαλ. Και άργησε να το κάνει. Έχει ένα θεριό ανήμερα στη θέση «5» και στα δύο πρώτα ματς σχεδόν δεν έπαιρνε προσπάθειες πάνω του. Αυτή τη φορά μέτρησε 9 πόντους με 4/5 δίποντα. Τον έψαξαν οι συμπαίκτες του μέσα στη ρακέτα, πήρε πρωτοβουλίες και έβαλε τους Μονεγάσκους μέσα στα καλάθια. Οι Πειραιώτες βελτίωσαν το περιφερειακό τους σουτ (10/24-41.7%, ενώ είχαν 31.5% στο ΣΕΦ), κυκλοφόρησαν καλύτερα τη μπάλα, πάσαραν περισσότερο και αναλώθηκαν σε λιγότερες ντρίμπλες.

Οι ερυθρόλευκοι είχαν πλουραλισμό στην επίθεση, όχι μόνο παίρνοντας πόντους από αρκετούς παίκτες, αλλά και στον τρόπο εκτέλεσης. Πόντοι από πικ-εν-ρολ, από ντράιβ, από ποστ παιχνίδι των ψηλών, από αιφνιδιασμούς, από τρίποντα. Δεν ήταν μονοδιάστατοι. Η άμυνα του Ολυμπιακού δεν ήταν άριστη όπως στο πρώτο ματς της σειράς, αλλά βραχυκύκλωσε το ομαδικό παιχνίδι της Μονακό. Την ανάγκασε να στραφεί αρκετά στο «ένας με έναν», ο Μπέικον ναι μεν έβαλε 23 πόντους, αλλά ο Τζέιμς τέλειωσε το ματς με μόλις 1/9 σουτ.

Ο Ουόκαπ είναι ο κρυφός MVP του Ολυμπιακού

Ο Τόμας Ουόκαπ είναι ο κρυφός MVP του Ολυμπιακού στη μέχρι τώρα σειρά με τη Μονακό. Έχει κάνει το βήμα μπροστά στα πιο κρίσιμα παιχνίδια της σεζόν, δείχνοντας χαρακτήρα, αγωνιστικό θράσος αλλά και μεγάλο σθένος. Είναι τεράστια η δουλειά που έχει κάνει τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση. Στα προημιτελικά αριθμεί ήδη 11 πόντους, με 100% στα δίποντα (5/5) και 40% (5/13) στα τρίποντα, συν 8/11 (73%) βολές. Σε όλα αυτά προσθέστε 4 ασίστ, 1.7 κλεψίματα και 3 ριμπάουντ μέσον όρο. Δείχνει εντυπωσιακή συνέπεια, έχει ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοσή του και ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον εμπιστεύεται δικαιολογημένα όλο και περισσότερο.

Είπαμε και πριν το τρίτο ματς της σειράς πως είναι σημαντικό σε αυτά τα ματς να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και οι παίκτες-πρωταγωνιστές. Να αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των παιχνιδιών και να είναι έτοιμοι για να δώσουν το κάτι παραπάνω. Να ηγηθούν της προσπάθειας, τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο βέβαια και με το να παίξουν ενεργό ρόλο στο ομαδικό παιχνίδι του Ολυμπιακού. Ο αφηνιασμένος Κώστας Σλούκας φώναξε «παρών». Μέτρησε 21 πόντους, με 5/6 δίποντα και 2/3 τρίποντα, συν 5/6 βολές. Σχεδόν όλες οι αποφάσεις του ήταν εξαιρετικές και ήταν εντυπωσιακά αποτελεσματικός στην επίθεση. Κάπου έχασε την ισορροπία του με τα απίθανα φάουλ που τον χρέωναν οι διαιτητές, αλλά έχει τεράστια εμπειρία και διατήρησε τη ψυχραιμία του μέχρι το τέλος.

Ο Σάσα Βεζένκοφ έπαιξε 37 λεπτά, βγάζοντας στο παρκέ τεράστια αποθέματα ενέργειας. Άγγιξε το νταμπλ με 17 πόντους και 9 ριμπάουντ, συν 2 ασίστ. Η Μονακό του έχει βάλει δύσκολα στη σειρά των playoffs, αλλά αυτή τη φορά στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ ήταν άστοχος (4/13 σουτ) παρά τους 11 πόντους που έβαλε, αλλά σε καμία φάση δεν κρύφτηκε.

Ήταν απαράδεκτη πάντως η διαιτησία στην αναμέτρηση. Πολλά λάθη. Δεν θυμόμαστε τον Ολυμπιακό να έχει χρεωθεί στο παρελθόν με τόσα πολλά επιθετικά φάουλ. Αρκετά από αυτά ήταν ανύπαρκτα, ενώ αποκορύφωμα ήταν η τεχνική ποινή που δέχτηκε ο Κώστας Παπανικολάου. Ο Ντουέιν Μπέικον τον έπιασε από τον λαιμό, τον έριξε στο παρκέ, ο Αμερικανός χρεώθηκε με αντιαθλητικό και ο Έλληνας φόργουορντ με τεχνική ποινή!

Ο Ολυμπιακός, πάντως, στο Μονακό νίκησε θεούς και δαίμονες, είναι στο 2-1, απέβαλλε το άγχος και την πίεση και τη μετέφερε στους Γάλλους. Τη Μεγάλη Παρασκευή έχει τη δυνατότητα να επαναφέρει την ομάδα στο Final-Four. Κανείς δεν σκέφτεται το πέμπτο ματς στο ΣΕΦ. Άπαντες θέλουν να τελειώσουν την πρόκριση στο Μόντε Κάρλο.