Μονακό - Ολυμπιακός: Η ώρα των μεγάλων παικτών

Η σειρά των playoffs βρίσκεται στην... κόψη του ξυραφιού και ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα αναμένει από τους πρωτοκλασάτους παίκτες του Ολυμπιακού να κάνουν το βήμα μπροστά στο Μονακό

Μονακό - Ολυμπιακός: Η ώρα των μεγάλων παικτών

Πολύτιμη η καλή προετοιμασία ενόψει των παιχνιδιών. Σημαντικό το σωστό διάβασμα του αντιπάλου. Κομβικές οι αποφάσεις ενός προπονητή κατά τη διάρκεια των αγώνων. Όταν όμως φτάνουν οι κρίσιμες αναμετρήσεις το σημαντικότερο ρόλο τον παίζουν οι αθλητές. Και κυρίως εκείνοι της μεγάλης κλάσης και των υψηλών προδιαγραφών. Ο Ολυμπιακός είναι στο 1-1 με τη Μονακό, δέχτηκε το «διπλό» μέσα στο ΣΕΦ από τους Γάλλους, είναι με την πλάτη στον τοίχο και στο Πριγκιπάτο θα ψάξει τουλάχιστον μία νίκη, για να παραμείνει ζωντανός στο κυνήγι της πρόκρισης για το Final-Four του Βελιγραδίου. Η παρέα του Μάικ Τζέιμς διαθέτει ταλέντο, ποιότητα, αθλητικότητα και παίζει ωραίο και επιθετικό μπάσκετ. Ως σύνολο όμως οι Πειραιώτες διαθέτουν υψηλότερο βαθμό χημείας και ομοιογένειας. Και αν οι «ερυθρόλευκοι» παίξουν την κατάλληλη άμυνα, όπως περίφημα έπραξαν στον πρώτο αγώνα των προημιτελικών, τότε θα κρατούν την τύχη στα χέρια τους. Αρκεί όμως;

Σε αυτά τα παιχνίδια η ιστορία έχει δείξει πως δεν παίρνει την πρόκριση για το Final-Four μόνο η πιο γεμάτη ομάδα, αλλά και εκείνη που θα έχει σε καλή κατάσταση τους παίκτες-πρωταγωνιστές της. Θυμόμαστε για παράδειγμα τα περίφημα πλέι οφ του 2017 στην Πόλη. Η Εφές είναι στο 2-1, διεκδικεί μέσα στην «καυτή» έδρα της την πρόκριση για το Final-Four και ο Ολυμπιακός τούς «σκότωσε» το όνειρο, κάνοντας το 2-2. Έπιασε τόπο εκείνο το τρικ του Γιάννη Σφαιρόπουλου με τους τρεις φόργουορντ (Παπανικολάου στο «2», Παπαπέτρου, Πρίντεζης) στην ίδια πεντάδα, αλλά τη διαφορά στην αναμέτρηση την έκανε ο Βασίλης Σπανούλης. Οι σπουδαίοι παίκτες είναι (κυρίως) για τους μεγάλους αγώνες. Πέτυχε 18 πόντους με 5/11 τρίποντα, μοίρασε 4 ασίστ και κέρδισε 7 φάουλ, φωνάζοντας «παρών» σε στιγμές που η μπάλα έκαιγε. Εξίσου πολύτιμη ήταν και η παρουσία του Γιώργου Πρίντεζη (11 π., 3/6 δίπ.), ενώ και ο Κώστας Παπανικολάου έκανε... κατάθεση ψυχής στο παρκέ (8 π., 6 ρ., 2 ασ., 2 κλ.).

O Ολυμπιακός, λοιπόν, στο Μονακό θα χρειαστεί να ποντάρει και στο ένστικτο των παικτών του. Στην υψηλή κλάση συγκεκριμένων αθλητών του, οι οποίοι έχουν το ταλέντο, την ποιότητα, αλλά και την κλάση να κάνουν τη διαφορά στα δύσκολα. Δεν τα καταφέρουν όλοι. Θα πρέπει όμως συγκεκριμένοι παίκτες να κάνουν το βήμα μπροστά, παίρνοντας την ομάδα στις πλάτες τους. Κάτι παρόμοιο δεν έκανε και η Μονακό στο ματς της Μεγάλης Παρασκευής; Τζέιμς και Μπέικον έβαλαν μαζί 40 πόντους, σημειώνοντας μεγάλα σουτ σε κρίσιμες στιγμές.

Οι Πειραιώτες φέτος έχουν παίξει όμορφο και θελκτικό μπάσκετ, συνδυάζοντας την ουσία με το θέαμα στο παιχνίδι τους. Ποντάρουν στη χημεία και την ομοιογένειά τους και στις συνεργασίες μεταξύ των παικτών τους. Θα χρειαστεί, όμως, τώρα, στα δύσκολα και στα κρίσιμα, να ηγηθούν την προσπάθειας και οι μεγάλης εμβέλειας μπασκετμπολίστες τους. Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ έχει δώσει μεγάλη επιθετική ώθηση φέτος στον Ολυμπιακό, έχει κάνει σπουδαία ματς, αλλά απέναντι στη Μονακό στα πλέι οφ είναι κυρίως άστοχος (2/10 τρίποντα, 20%, 5/10 δίποντα, 50%). Ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη τα μεγάλα του σουτ.

Ο Κώστας Σλούκας έχει παίξει καλά στα playoffs, αλλά τώρα θα χρειαστεί να δώσει το κάτι παραπάνω τόσο στην επίθεση όσο και στη δημιουργία. Ο Σάσα Βεζένκοφ είναι από τους καλύτερους παίκτες φέτος στην Ευρωλίγκα, αλλά κόντρα στη Μονακό δεν έχει εντυπωσιάσει. Άστοχος στα πλέι οφ και ο Κώστας Παπανικολάου (1/7,14,3% στα τρίποντα), όπως και ο Σακίλ Μακ Κίσικ (37,5% δίποντα, 30,8% τρίποντα), ενώ ο Μουσταφά Φαλ ναι μεν παίζει καλά στην άμυνα, αλλά στην επίθεση δεν έχει αξιοποιηθεί. Ο προπονητής θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να προετοιμάσει μία ομάδα, αλλά από εκεί και πέρα η μπάλα είναι στα χέρια των παικτών.