Ολυμπιακός - Μονακό: Απαντήσεις στο Πριγκιπάτο

Η ήττα του Ολυμπιακού από τη Μονακό στο ΣΕΦ και η αντίδραση των Πειραιωτών στο Πριγκιπάτο - Γράφει ο Γιάννης Κατσαρός. 

Ολυμπιακός - Μονακό: Απαντήσεις στο Πριγκιπάτο

Πριν από τον δεύτερο τελικό ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε τονίσει πως περιμένει μια Μονακό πιο… αγριεμένη. Και τελικά βγήκε αληθινός. Όλοι ήξεραν ότι η ομάδα από το Πριγκιπάτο δεν θα εμφανιζόταν όπως τη Μεγάλη Τετάρτη, ούτε ο Μάικ Τζέιμς θα έσπαγε τα… στεφάνια σε όλη τη σειρά. Μια σειρά που ξεκινάει τώρα! Οι Γάλλοι έπαιξαν σκληρά, έβγαλαν ενέργεια, τα έβαλαν όλα, κατάφεραν να κάνουν το μπρεικ -πιο εύκολα από ό,τι περίμεναν- και να κρατήσουν τη μοίρα στα χέρια τους, αφού με δύο νίκες στο «σπίτι» τους θα πάρουν το εισιτήριο για το Φάιναλ φορ.

Δεν ήταν όμως τόσο η δική τους εικόνα που έφερε το 1-1 όσο το τελείως διαφορετικό πρόσωπο του Ολυμπιακού, ο οποίος ξέχασε τις αρχές του. Η έκρηξη στα πρώτα λεπτά του αγώνα έγινε… βασανιστήριο από το δεύτερο 10λεπτο και ύστερα. Ελεύθερα σουτ στον αντίπαλο, επίθεση χωρίς κίνηση και πολλά λάθη, πάρα πολλά. Κάτι που απαγορεύεται να κάνεις σε πλέι οφ, ιδίως στην έδρα σου. Την ίδια ώρα οι Μονεγάσκοι, που είχαν βρει ψυχολογία, τα έβαζαν όλα. Το σερί έγραψε 0-20 και κανείς δεν μπορούσε να το πιστέψει.

Προσέξτε: όσο οι παίκτες του Σάσα Ομπράντοβιτς «βομβάρδιζαν» το «ερυθρόλευκο» καλάθι, ο Μάικ Τζέιμς είχε μείνει με 2 πόντους (και αυτοί από βολές). Ήταν ανησυχητικό το γεγονός πως η Μονακό είχε πάρει διαφορά 12 πόντων στην ανάπαυλα με τον Αμερικανό «άσφαιρο». Τελικά ο άλλοτε «πράσινος» ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 21 πόντους, 5 τρίποντα και συνολικά 8/10 σουτ. Αναμενόμενο θα πει κάποιος.

Με τρόπο που δεν γνώριζε…

Όταν λοιπόν οι Πειραιώτες βρέθηκαν πίσω στο σκορ προσπάθησαν να γυρίσουν το ματς με τρόπο που δεν γνώριζαν. Πιο συγκεκριμένα, προσπάθησαν να πληγώσουν τη Μονακό από την επίθεση και όχι από την άμυνα. Στα διαστήματα που στο πίσω μέρος του παρκέ δάγκωνε, βρήκε χώρους, έτρεξε και σκόραρε με άνεση. Με λίγα λόγια ξέχασε τις αρχές του και η Μονακό έγινε η δεύτερη ομάδα μετά τον Ερυθρό Αστέρα που αποχωρεί με το ροζ φύλλο στη βαλίτσα. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι παίκτες του έχουν μεγάλη πρόκληση μπροστά τους. Τίποτα δεν τελείωσε στο Φάληρο. Με μια νίκη στη Γαλλία η σειρά θα επιστρέψει στον Πειραιά και τότε τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

Το ζητούμενο είναι το εξής: Μπορεί να ελέγξει απόλυτα τον ρυθμό σε 2 από τα 3 παιχνίδια που υπολείπονται; Αν το κάνει, τότε θα «τσεκάρει» θέση για Βελιγράδι. Οδηγός του πρέπει να είναι οι εμφανίσεις της κανονικής περιόδου. Το ενθαρρυντικό είναι πως δύσκολα θα ξαναβρεθεί σε τέτοια βραδιά, με χαμηλά ποσοστά και με παιδικά λάθη. Επίσης, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου ο Ολυμπιακός βρέθηκε αρκετές φορές με την πλάτη στον τοίχο και έβγαλε αντίδραση με «διπλά» σε Λομβαρδία, Ρωσία και ΟΑΚΑ. Καιρός λοιπόν να βάλει το καλό του «κουστούμι» και να πάρει μία νίκη –τουλάχιστον- στην έδρα της «Σταχτοπούτας» της διοργάνωσης.

ΥΓ.: Έπιασαν τόπο οι δηλώσεις του Ομπράντοβιτς για το σκληρό παιχνίδι του Ολυμπιακού στην άμυνα. Οι διαιτητές άφηναν όλες τις επαφές -κυρίως- στο πρώτο ημίχρονο. Σε τέτοιον βαθμό μάλιστα που οδηγήθηκαν σε λάθη.

Υ Γ.1: Μοναδικό θετικό από τη χθεσινή βραδιά, η ατμόσφαιρα και η συμπεριφορά του κόσμου, που παρά τη στενοχώρια του, έμεινε ως το τέλος και παρότρυνε την ομάδα να κερδίσει στη Γαλλία.