Ολυμπιακός: Με την πλάτη στον τοίχο - Όπως του αρέσει!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε στη θέση που του αρέσει - Με την πλάτη στον τοίχο και από φαβορί έγινε αουτσάιντερ, όπως του αρέσει - Οι αριθμοί στο 2ο ματς είπαν την αλήθεια - Γράφει ο Ν. Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Με την πλάτη στον τοίχο - Όπως του αρέσει!

Το έχει συνήθειο αυτή η ομάδα του Ολυμπιακού την τελευταία δεκαετία. Λες και το κάνει επίτηδες να πετάει στον... κουβά τον τίτλο του φαβορί και να φορά τον μανδύα του αουτσάιντερ. Ενδεχομένως γιατί έτσι λειτουργεί καλύτερα. Όταν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Είναι γεγονός πως αυτή η ομάδα είναι φτιαγμένη για τα δύσκολα. Έτσι και αλλιώς στην περασμένη δεκαετία που διέπρεψε, τίποτα δεν της χαρίστηκε και ποτέ δεν διάλεξε τον βατό δρόμο. Μέσα στις επιτυχίες της πάντα υπήρχε και ένα δράμα. Ύστερα λοιπόν από την έξοχη εμφάνιση του πρώτου αγώνα, οι Πειραιώτες στο δεύτερο ματς δεν είχαν τα ίδια επίπεδα ενέργειας και γνώρισαν την ήττα από τη Μονακό στο Φάληρο. Η σειρά στο 1-1 και πλέον μεταφέρεται στο «Πριγκιπάτο».

Είναι εντυπωσιακό πάντως αυτό που συμβαίνει ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Μονακό φέτος. Έχουν αγωνιστεί μεταξύ τους 4 φορές και κανένα ματς δεν ήταν... ντέρμπι. Μετρούν από 2 νίκες, και όποια ομάδα έχει καταφέρει να κερδίσει, το έχει πετύχει με άνετο τρόπο. Με διψήφια διαφορά πόντων. Λες και όποιος βρίσκει τρόπο να επιβάλλει τον ρυθμό του από νωρίς, τότε έχει πάρει και το ματς. Οι Πειραιώτες επικράτησαν με +21 (86-65) στο πρώτο ματς στο Φάληρο, ακολούθως γονάτισαν στο Μόντε Κάρλο (92-72), στο ξεκίνημα των playoffs διέλυσαν τους Γάλλους (71-54), ενώ στη συνέχεια ηττήθηκαν με 24 πόντους διαφορά (72-96).

Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, αλλά τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Όποτε η παρέα του Μάικ Τζέιμς βρίσκει μπόσικο τον αντίπαλο στην άμυνα και βάζει σουτ, βρίσκει τρομερό ρυθμό στην επίθεση. Παίζει μπάσκετ πολλών κατοχών, σε υψηλό τέμπο και όταν ξεπερνά τους +85 πόντους, δύσκολα χάνει. Όταν ο αντίπαλος, όμως, την κρατά σε χαμηλό σκορ, οι Μονεγάσκοι μοιάζουν χαμένοι στην ερημιά. Από ένα σημείο και μετά εκνευρίζονται και φτάνουν στο σημείο να παρατούν και το παιχνίδι. Οι «ερυθρόλευκοι» επιθετικά ήταν στα ίδιο επίπεδο με τον πρώτο αγώνα. Από τους 71 στους 72 πόντους. Οι φιλοξενούμενοι όμως από τους 54 πήγαν στους 96! Δηλαδή, σκόραραν 42 πόντους παραπάνω και αυτό είναι θέμα! H ερυθρόλευκη άμυνα δεν είχε την ενέργεια και τη σκληράδα του πρώτου αγώνα, με αποτέλεσμα να δεχτεί 86 πόντους σε 30 λεπτά.

Ο Ολυμπιακός έκανε μόλις 8 λάθη στο πρώτο ματς, αλλά στο δεύτερο μέτρησε 20! Λάθος πάσες, αρκετές χαμένες μπάλες που δόθηκαν στον αντίπαλο. Είναι μεγάλος αριθμός για αυτό το επίπεδο. Η Μονακό τα εκμεταλλεύτηκε και τα τιμώρησε σχεδόν σε κάθε κατοχή της. Ένα τίμιο και καλό πρώτο δεκάλεπτο έκανε ο Ολυμπιακός (16-10) και μετά ήρθε η... κατάρρευση. Το επιβλητικό επί μέρους σκορ στη 2η περίοδο (12-30), με τον Ντουέιν Μπέικον να δίνει το σύνθημα στους φιλοξενούμενους, άλλαξε τα δεδομένα. Είναι αδιανόητο σε ματς των playoffs ο γηπεδούχους να δέχεται σερί 20-0 μένοντας για πέντε λεπτά δίχως σκορ. Έχοντας αναλωθεί σε σωρεία λαθών, κακών επιλογών και χαμένων σουτ. Οι Πειραιώτες διαθέτουν σπουδαία ομάδα φέτος, αλλά με την εικόνα που παρουσίασαν σε εκείνο το διάστημα τσαλάκωσαν την εικόνα τους. Και το χειρότερο; Αδυνατούσαν να αντιδράσουν. Ήθελαν, αλλά δεν μπορούσαν.

Παίζει και ο αντίπαλος βέβαια. Η Μονακό αυτή τη φορά πίεσε περισσότερο στην άμυνα. Ήταν πιο... αγριεμένη, πιο αποφασιστική να παίξει άμυνα, κάτι που αποτυπώνεται και στα 10 κλεψίματα που έκανε στο ματς. Σούταρε με εξαιρετικά ποσοστά (21/32-65.6% δίποντα, 13/26 τρίποντα-50%), υπήρχαν στιγμές που έβαζε τη μπάλα στο καλάθι σχεδόν σε κάθε φάση, και πολλές φορές και στο τέλος του χρόνου. Είναι και μέρος του ταλέντου της όμως. Τζέιμς και Μπέικον είχαν μαζί στο πρώτο ματς 12 πόντους με 1/6 δίποντα και 2/8 τρίποντα. Τι έκαναν στο δεύτερο; Έβαλαν 40 πόντους με 9/18 δίποντα και 6/9 τρίποντα. Ο Ολυμπιακός έχασε με 26 πόντους διαφορά, δηλαδή σχεδόν με όσους παραπάνω πόντους (+28) έβαλαν στο ματς μαζί οι Τζέιμς/Μπέικον. Οι αριθμοί αυτή τη φορά είπαν την αλήθεια.

Είναι σίγουρο πως ο Ολυμπιακός θα αντιδράσει. Δεν έχει σχέση η σειρά με εκείνη στο Κάουνας το 2018, όταν και η ομάδα αποκλείστηκε. Εκείνο το σύνολο ήταν ταλαιπωρημένο από τραυματισμούς και με μηδενικά επίπεδα ενέργειας. Αυτή τη στιγμή η ομάδα είναι φρέσκια, υγιής και παίζει καλό μπάσκετ. Είναι ικανή να πάρει τουλάχιστον ένα «διπλό» στο Μονακό, αρκεί να παίξει άμυνα, κρατώντας τους Γάλλους σε χαμηλό σκορ. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Θα λέγαμε όμως πως η σειρά μοιάζει περισσότερο με εκείνη του 2017, όταν και οι Πειραιώτες απάντησαν με break στο break στην Πόλη απέναντι στην Εφές. Σε εκείνο το ματς όμως είχαν κάνει το βήμα μπροστά παίκτες με προσωπικότητα, όπως οι Βασίλης Σπανούλης και Γιώργος Πρίντεζης, ενώ και η έμπνευση του Γιάννη Σφαιρόπουλου με τους πολλούς φόργουορντ στην πεντάδα (Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Πρίντεζης) έφερε αποτέλεσμα. Θα χρειαστεί και οι επόμενοι να εμπνευστούν, να ηγηθούν και να δείξουν έμπρακτα τη δίψα τους για πρόκριση στο Final-Four.