Λιοντάρια στην αρένα

Η τρομερή άμυνα του Ολυμπιακού που κράτησε τη Μονακό στο -30 από τον μέσον όρο της, το ρεσιτάλ του Ουόκαπ, η εμπειρία του Πρίντεζη και ο βρυχηθμός που ακούστηκε μέχρι το Βελιγράδι.

Λιοντάρια στην αρένα

Τα δύο πρώτα ματς που προηγήθηκαν στην κανονική διάρκεια της EuroLeague ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Μονακό έδειξαν το ποιος είναι ο σωστός δρόμος. Η άμυνα! Οι Πειραιώτες είχαν νικήσει στο ΣΕΦ τους Μονεγάσκους με σκορ 86-65. Τους πίεσαν, τους ανάγκασαν να κάνουν 17 λάθη, αλλά και να τα... σπάσουν (16/45-35.6%) στα δίποντα. Στον Μάικ Τζέιμς πέρασαν.... χειροπέδες (7 πόντοι με 2/11 σουτ).

Στο «Πριγκιπάτο», όμως, οι «ερυθρόλευκοι» άλλαξαν ρότα. Έχασαν την προσήλωσή τους στην άμυνα, έδωσαν χώρο στους Γάλλους και εκείνοι τους «πάτησαν», επικρατώντας με 92-72 στο σκορ. Έχοντας 52.4% στα τρίποντα (11/21), 55.9% στα δίποντα (55.9%) και εξαιρετικό συσχετισμό στο ασίστ/λάθη (20/9). Παράλληλα, ο Μάικ Τζέιμς έκανε θραύση με 25 πόντους (2/3 δίποντα, 5/7 τρίποντα). Το ζητούμενο, λοιπόν, στον πρώτο αγώνα των playoffs, ήταν να κρατήσουν οι Πειραιώτες τη Μονακό σε χαμηλό σκορ, αλλά και να περιορίσουν τα κύρια επιθετικά τους όπλα. Δηλαδή, το ταλέντο των Τζέιμς και Μπέικον. Και τα πήγαν περίφημα!

Στο -30π. από τον μέσον όρο της στην επίθεση!

Ο Ολυμπιακός όχι απλά νίκησε τη Μονακό με σκορ 71-54, αλλά κράτησε και την κορυφαία ομάδα της EuroLeague στην επίθεση 30 πόντους κάτω από τον μέσον όρο της! Έχει 84.0 πόντους σε όλη τη σεζόν και στο Φάληρο έμεινε στους 54, σκοράροντας μόλις 36 πόντους σε 30 λεπτά αγώνα. Οι Πειραιώτες πίεσαν πάνω στη μπάλα, πήγαν στην επαφή και ήταν εξαιρετικοί τόσο στην ατομική, όσο και στην ομαδική άμυνα. Τρεξίματα, αλληλοκαλύψεις, βοήθειες, «δάγκωναν» για κάθε κατοχή. Ανάγκασαν τους Μονεγάσκους να στραφούν σε κακές επιθέσεις, σε βιαστικές επιλογές και να παίρνουν πάνω τους «σκοτωμένα» σουτ. Οι γηπεδούχοι μέτρησαν 10 κλεψίματα, ανάγκασαν τους Γάλλους να αναλωθούν σε 18 λάθη και να πέσουν σε χαμηλά ποσοστά (16/31 δίποντα-51%, 6/20 τρίποντα-30%) ευστοχίας. Η "ερυθρόλευκη" άμυνα «έπνιξε» τους Μονεγάσκους που μάταια έψαχναν οξυγόνο σε μακρινά σουτ.

Ο Μάικ Τζέιμς ήρθε στο ΣΕΦ με αυτοπεποίθηση, αλλά στην πράξη ένιωσε το παρκέ του ΣΕΦ να χάνεται από τα πόδια του. Ο Τόμας Ουόκαπ τον «εξαφάνισε». Ο Αμερικανός σκόρερ ναι μεν έβαλε 10 πόντους, αλλά απέναντι στον πλέι-μέικερ του Ολυμπιακού σημείωσε μόλις 1 καλάθι. Ο σούπερ-σταρ της Μονακό αδυνατούσε να βρει ρυθμό. Αναλώθηκε σε απογοητευτικά έρμπολ, μέτρησε 3/9 σουτ στο ματς, υπέπεσε σε 5 λάθη, ενώ έφτασε και στο σημείο να χάνει βολές, τα... αυγά και τα πασχάλια. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πολυδιαφημισμένος Ντουέιν Μπέιον. Μόλις 2 πόντοι με 1/4 σουτ και 3 λάθη. Κλείστηκε, περιορίστηκε, εξαφανίστηκε από την ερυθρόλευκη άμυνα. Οι παίκτες του Ολυμπιακού έμοιαζαν σαν λιοντάρια στην αρένα, έτοιμα να κατασπαράξουν τον κάθε αντίπαλο.

Οι γηπεδούχοι μπήκαν νωθρά στο ματς. Το 8-15 στο σκορ, όμως, δεν οφειλόταν τόσο στην άμυνα, όσο στην αδυναμία τους να βρουν ρυθμό στην επίθεση και να δημιουργήσουν. Τα 0/7 τρίποντα και η μόλις 1 ασίστ ήταν θέμα. Η έλευση των Κώστα Σλούκα και Σακίλ ΜακΚίσικ όμως, όπως και η παρουσία του Γιώργου Πρίντεζη, άλλαξε τα δεδομένα. Ο Ολυμπιακός άρχισε να κυκλοφορεί καλύτερα τη μπάλα (7 ασίστ), πήρε πρωτοβουλίες στην επίθεση, έτρεξε στο ανοιχτό γήπεδο, ενώ πήρε και μπρος από την περιφέρεια με 4/7 τρίποντα. Η διαφορά πήγε στο +11 (33-22), με το σκορ του δεκαλέπτου να «γράφει» 25-11.

Το ρεσιτάλ του... νταή Ουόκαπ

Αν υπάρχει πάντως στιγμή που ο Ολυμπιακός έβαλε τη «σφραγίδα» του στο ματς ήταν στην τρίτη περίοδο με πρωταγωνιστή τον... νταή Τόμας Ουόκαπ. Λες και ο Τεξανός πλέι-μέικερ είχε σημαδέψει αυτό το ματς από την αρχή της σεζόν. Έξοχη εμφάνιση, επιβλητική παρουσία, σε άμυνα και επίθεση. Σε 5 σερί φάσεις «καθάρισε» τη Μονακό. Μόνος του. Οι Γάλλοι μείωσαν σε 35-30 στο 24'. Τι ακολούθησε; Το «Το Κατά Θωμάν Ευαγγέλιον».

Τρίποντο από τη γωνία χωρίς δεύτερη σκέψη, τρομερό κλέψιμο με το «έτσι θέλω» πάνω στον Βέστερμαν και ακολούθως το επιβλητικό του κάρφωμα με μανία στον αιφνιδιασμό πάνω στον ανήμπορο Τζέιμς. Το ΣΕΦ σηκώθηκε στο... πόδι. Έχει και άλλο όμως. Με την αυτοπεποίθησή του να βρίσκεται στα ύψη, πήρε πάνω του τις δύο επόμενες φάσεις. Δύο σερί εύστοχα σουτ, προσωπικό σερί 9-0, οι Πειραιώτες στο +14 (44-30) στο 26', με τους Μονεγάσκους να αδυνατούν να συνέλθουν από το... δεξί κροσέ του Γουόκαπ. Τρομερή εμφάνιση από τον «εξολοθρευτή» του φετινού Ολυμπιακού, με 11 πόντους, 4 κλεψίματα και 2 ασίστ.

Ο Πρίντεζης και η «δίψα» για το Final-Four

Ο χρόνος συμμετοχής του Γιώργου Πρίντεζη φέτος έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Πλέον, του έχει δοθεί ο ρόλος του 10ου παίκτη στο ρόστερ. Φαίνεται όμως στην πράξη το πόσο σημαντική είναι η εμπειρία του σε αυτό το επίπεδο. Ματς σαν και αυτά στα playoffs, τα έχει φάει με το κουτάλι. Ξέρει τις απαιτήσεις, την κρισιμότητα των παιχνιδιών, αλλά και την ετοιμότητα που χρειάζεται. Σε 13 λεπτά μέτρησε 12 πόντους (1/1 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 4/4 βολές), δίχως να χάσει σουτ, βάζοντας μεγάλα τρίποντα σε στιγμές που η ομάδα τα χρειαζόταν. Ο Κώστας Σλούκας έκανε έξοχη δουλειά στη δημιουργία (6 ασίστ), δίνοντας πάσες πάρε-βάλε στους συμπαίκτες του, ενώ ο Σακίλ ΜακΚίσικ δημιούργησε ρήγματα, έδωσε λύσεις από την περιφέρεια, ενώ έκανε έξοχη δουλειά στην άμυνα. Ο Λιβιό Ζαν-Σαρλ έπαιξε και για τον Χασάν Μάρτιν. Ουσιαστική δουλειά μέσα στη ρακέτα (6 πόντοι, 7 ριμπάουντ).

Ο Ολυμπιακός έκανε το 1-0, απέβαλλε το άγχος του πρώτου αγώνα, πήρε το προβάδισμα και τη Μεγάλη Παρασκευή θα επιδιώξει να διατηρήσει και πάλι το ΣΕΦ σε απόρθητο κάστρο του. Ζητούμενο να διατηρήσει την άμυνά του στα ίδια επίπεδα και να βελτιώσει το περιφερειακό του σουτ, το οποίο και ήταν χαμηλό (8/27-29%) στο πρώτο ματς. Θα αναμένει έναν περισσότερο ενεργό Τάιλερ Ντόρσεϊ και μεγαλύτερο πλουραλισμό στη δημιουργία. Και κυρίως να διατηρήσει τη «δίψα» του για νίκη, αλλά και για την πρόκριση στο Final-Four. Ο βρυχηθμός του πάντως στο Φάληρο κόντρα στη Μονακό ακούστηκε μέχρι και το Βελιγράδι.