Μπαρτζώκας: «Ήμασταν αισιόδοξοι ξεκινώντας αυτή την προσπάθεια, αλλά δεν ξέραμε πού θα φτάσουμε»

Ο κόουτς του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε για όλα όσα έγιναν και η ομάδα του «απογειώθηκε» στην 3η θέση της Ευρωλίγκας.

Μπαρτζώκας: «Ήμασταν αισιόδοξοι ξεκινώντας αυτή την προσπάθεια, αλλά δεν ξέραμε πού θα φτάσουμε»

Πολλά ενδιαφέροντα είπε ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας μετά τη νίκη επί της Μπαρτσελόνα.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για το ματς: «Δεν είναι εύκολο απέναντι σε μία ομάδα όπως η Μπαρτσελόνα. Ήταν μία εντυπωσιακή εμφάνιση, ειδικά αμυντικά. Παρότι χάσαμε πολλά λέι απ στο παιχνίδι δεν χάσαμε το μυαλό μας και πήραμε τη νίκη. Δεν ήταν από τα σημαντικά παιχνίδια βαθμολογικά, αλλά θέλαμε να τελειώσουμε με νίκη μέσα στην έδρα μας για τον κόσμο μας».

Για το πώς έφτασε έως την 3η θέση: «Eμείς ξεκινήσαμε να χτίσουμε κάτι με ορθόδοξο τρόπο. Είναι μία διαδικασία που κρατάει πάνω από έναν χρόνο. Φέρνεις τους π αίκτες που θες και ξεκινάς να φτιάχνεις μία ομάδα που έχει επιτυχίες και αποτυχίες, αλλά πλάθεις χαρακτήρες και έναν αγωνιστικό τρόπο. Μπήκαμε στον ανταγωνισμό αισιόδοξοι, αλλά δεν ξέραμε πού θα φτάσουμε. Πολλά συγχαρητήρια στους παίκτες και τον κόσμο μας».

Για το κλίμα στην ομάδα: «Η ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια πάντα αντανακλάται και πώς παίζει η ομάδα. Ηλικιακά είναι κοντά οι παίκτες. Εχουμε πιο έμπειρους παίκτες, έχουμε παίκτες που είναι δύο χρόνια στην ομάδα. Εχουν δεθεί μεταξύ τους. Κάποιες φορές με κράζουν οι παίκτες και κάποιες φορές με κράζουν κι εκείνοι. Το λέω χαριτολογώντας».

Για το ποια ήταν η καλύτερη και χειρότερη περίοδος του Ολυμπιακού: «Το διάστημα μετά τα Χριστούγεννα είχαμε πολλά κρούσματα κορονοϊού. Τις προηγούμενες χρονιές σε άλλες ομάδες στην Ευρωλίγκα, ήταν χρονιές που δεν είχαμε πολλά προβλήματα τραυματισμού. Η υγεία είναι σημαντικό να έχεις και φέτος δεν είχαμε πολλά προβλήματα τραυματισμούς. Είχαμε στο παρελθόν τον Παπανικολάου έξι μήνες έξω. Η χειρότερη περίοδος είναι ότι χάσαμε κάποια σερί ματς, αλλά την ομάδα την βλέπεις στην προπόνηση. Κι εκεί βλέπω καλές επαφές και καλό μπασκετικό ξύλο. Εκεί κατάλαβα ότι αυτή η ομάδα μπορεί να φτάσει κάπου ψηλά. Δεν έχει ολοκληρωθεί η χρονιά. Θα κριθούμε στα πλέι οφ, θα πάμε βήμα-βήμα, να δούμε ποιο είναι το ταβάνι μας και να ετοιμαστούμε για τον επόμενο αντίπαλο που θα έρθει. Για καλύτερη περίοδο δεν έχω να ξεχωρίσω κάτι. Υπάρχουν ματς που μπήκαμε καλά, όπως σήμερα στο δεύτερο ημίχρονο με την Μπαρτσελόνα. Δεν θυμάμαι κάποιο συγκεκριμένο παιχνίδι».

Για τις προσδοκίες που είναι πολύ ψηλά πλέον: «Στην Ελλάδα πιστεύουμε ότι πρέπει οπωσδήποτε να κατακτήσουμε την Ευρωλίγκα και αν χάνουμε, πρέπει να φεύγουμε με τις κλοτσιές. Το να μείνεις σεμνός και προσγειωμένος, πιστεύω ότι θα μας βγει σε καλό».

Για τις φετινές προσθήκες: «Πολλές φορές οι επιλογές που κάνεις έχουν σχέση και με την αγορά. Κάποιους παίκτες τούς θέλαμε και πέρσι, αλλά δεν ήταν ελεύθεροι και δεν ήταν ώριμη η κατάσταση να έρθουν. Με την εικόνα που παρουσιάσαμε πέρσι. Εχουμε ένα μεγάλο brand name και είναι από τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρώπη. Αρχίσαμε με τον Σλούκα που ήταν από τους κορυφαίους και σιγά-σιγά συμπαρέσυρε να έρθουν και άλλοι. Σας διαβεβαιώ ότι και από αυτά που ακούω, δεν φαντάζεστε πόσοι παίκτες θέλουν να έρθουν. Φέτος ήταν πιο εύκολα τα πράγματα για εμένα».

Για τη μετά-Σπανούλη εποχή και το πόσο δύσκολο ήταν να φτιάξει την φετινή ομάδα: «Στον ομαδικό αθλητισμό παίζει η ομαδική δουλειά. Για να γίνει αυτό που βλέπετε, έγιναν εκατοντάδες συσκέψεις με τους προέδρους και τον κ. Σκινδήλια. Είναι σημαντικό το ότι γυρίσαμε στο ελληνικό πρωτάθλημα και είναι το νορμάλ. Πέρσι δεν το κάναμε. Ηταν μία διαδικασία που σιγά-σιγά ωρίμασε. Χωρίς τον Βασίλη που με ρωτάτε, όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα με τον Ναβάρο, δείχνουν ότι είναι πάνω από πρόσωπα. Με έναν νορμάλ σχεδιασμό δεν είχαμε κλυδωνισμούς. Σκοράρουμε πολύ γρήγορα, κάνουμε πολλά ρεκόρ, έχουμε το καλύτερο ράνκινγκ μετά την Μπαρτσελόνα. Πολλά ματς που τα κερδίσαμε με μεγάλες διαφορές. Ήμουν τυχερός που συνεργάστηκα με τον Ναβάρο και τον Σπανούλη. Ο Ναβάρο δεν ήταν στην ακμή του. Με τον Βασίλη συνεργάστηκα και πήραμε μία Ευρωλίγκα».

Για το τι άλλαξε σε 27 μήνες: «Όταν είχα έρθει από τον Πανιώνιο στον Ολυμπιακό, ήταν ήδη πρωταθλητής Ευρώπης με τον Ίβκοβιτς. Ήταν δύσκολο να το αποδεχτεί ο κόσμος. Δέχτηκα σκληρή κριτικη΄που ήταν αποδεκτή. Θέλει γερό στομάχι να τα καταφέρεις. Τότε πήραμε δύο-τρεις παίκτες που ήταν πολύ σημαντικοί, όπως ο Περπέρογλου. Αλλά υπήρχε και ένας σημαντικός κορμός Ελλήνων και ξένων παικτών. Αυτή είναι μία εντελώς διαφορετική διαδικασία. Ερχόμενος πίσω κατάλαβα από τη συζήτηση με τους προέδρους τι ακριβώς ήθελαν. Δεν έχει ολοκληρωθεί όμως η χρονιά για να κάνουμε μία αξιολόγηση».