Ήταν θέμα τιμής και περηφάνιας

Ο Ολυμπιακός δεν ήθελε απλά να νικήσει τον Παναθηναϊκό για να μείνει σε τροχιά τετράδας, αλλά και να τον ισοπεδώσει για τους λόγους του. Και είχε πολλούς - Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος.

Ήταν θέμα τιμής και περηφάνιας

Η αλήθεια είναι πως στο μεγάλο λιμάνι είχαν ένα άγχος στο κατά πόσο η ομάδα θα παρουσιαζόταν κόντρα στον Παναθηναϊκό έχοντας υψηλά επίπεδα ενέργειας. Βλέπετε, λίγες ώρες πριν είχαν ταξίδι και αγώνα στο Κάουνας κόντρα στη Ζαλγκίρις, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα στο τέλος να κάνει ροτέισον με σχεδόν επτά παίκτες. Και όλα αυτά απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό που ήταν πιο φρέσκος και ξεκούραστος.

Η απάντηση στο παρκέ του ΣΕΦ ήταν εκκωφαντική και αποστομωτική. Οι γηπεδούχοι μπήκαν στο παρκέ αφηνιασμένοι. Τέτοιο εντυπωσιακό ξεκίνημα σε πρώτη περίοδο και μάλιστα σε «αιώνιο» ντέρμπι, είχαμε πολλά χρόνια να δούμε. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με σκορ 38-13, όντας αρκετά εύστοχος: 8/10 δίποντα, 6/8 τρίποντα, 4/4 βολές. Σε όλα αυτά προσθέστε 13 ριμπάουντ, 7 ασίστ και 1 κλέψιμο, με τους φιλοξενούμενους να έχουν 0/6 σουτ από την περιφέρεια.

Ο Παπανικολάου από την περιφέρεια έφερε τη διαφορά στο +20 μόλις στο 8ο λεπτό (28-8) και κάπου εκεί όλα έδειχναν να έχουν τελειώσει. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα είχαν τεράστιο κίνητρο, δίψα και θέληση για να πάρουν το ματς. Ναι μεν έβαλαν πολλά σουτ, αλλά «δάγκωναν» σε κάθε κατοχή. Σε άμυνα, επίθεση, ριμπάουντ. Έπαιζαν μπάσκετ με τεράστια αυτοπεποίθηση, με καλή κυκλοφορία της μπάλας, αλλά και με έναν... αέρα ανωτερότητας, υπεροχής, θέλοντας να κάνουν έμπρακτα επίδειξη δύναμης. Το τέλος του πρώτου μέρους βρήκε τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα να προηγούνται με σκορ 58-33, έχοντας 13/17 δίποντα (76.5%), 8/17 τρίποντα (47.1%), συν 10 ριμπάουντ (21-11) και 13 ασίστ.

Ο Ολυμπιακός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για το ποιός είναι πλέον το «αφεντικό» στην Ελλάδα. Τρίτη σερί νίκη επί του Παναθηναϊκού και μάλιστα πιο επιβλητική από ποτέ. Οι Πειραιώτες για κάποια λεπτά έπαιζαν μπάσκετ κόντρα στους «πράσινους» με τη διαφορά στο +30, αναγκάζοντας τους φιλοξενούμενους να δείχνουν λίγοι στο παρκέ. Στο τέλος δεν γλίτωσαν τον διασυρμό. Το 101-73 στο σκορ και η επικράτηση με 28 πόντους διαφορά, είναι η μεγαλύτερη νίκη σε έκταση στα χρονικά σε «αιώνια» ντέρμπι στην Ευρώπη.

Ήταν φανερό πως οι «ερυθρόλευκοι» δεν έπαιζαν μπάσκετ μόνο για τη νίκη που θα τους διατηρούσε στην τετράδα, αλλά για λόγους τιμής, περηφάνιας, τιμής, αλλά και εκδίκησης. Για την ήττα στο ΣΕΦ στο ματς του πρώτου γύρου στο πρωτάθλημα, αλλά και για να πάρει μπροστά στο κοινό του μία μεγαλειώδης νίκη. Ανταμείβοντάς τους με αυτόν τον τρόπο για τις θυσίες, αλλά και τις δυσκολίες που βίωσε η ομάδα την τελευταία τριετία. Μόλις ροκάνισε τη διαφορά ο Παναθηναϊκός με τον Νέντοβιτς (60-46), ο Γιώργος Μπαρτζώκας ήταν έξαλλος στον πάγκο. Πήρε τάιμ-άουτ, αφύπνισε τους παίκτες του και μέσα σε λίγα λεπτά επανήλθε η τάξη, με το σκορ να γράφει 78-51 στο 30'. Ήταν φανερό πως οι γηπεδούχοι δεν ήθελαν απλά τη νίκη, αλλά θρίαμβο. Το κοινό στο ΣΕΦ απαιτούσε επικράτηση και με +40 πόντους διαφορά, με τους γηπεδούχους στο τέλος να ξεπερνούν τους 100, έχοντας δώσει ρεσιτάλ στην επίθεση: 26/39 δίποντα-66.7%, 13/29 τρίποντα-44.8%.

Ο Ολυμπιακός είναι ανώτερη ομάδα από τον Παναθηναϊκό και υπερέχει σε όλους τους τομείς. Σε θέμα ποιότητας, χημείας, ομοιογένειας, αλλά και ρόστερ. Στα «αιώνια» ντέρμπι όμως δεν παίζει πάντα ρόλο η διαφορά δυναμικής. Τρανό παράδειγμα το ματς του πρώτου γύρου στο πρωτάθλημα, όταν και οι «πράσινοι» έκαναν την έκπληξη με «διπλό» στο Φάληρο. Οι «ερυθρόλευκοι» όμως, ήθελαν να δείξουν έμπρακτα τη μεγάλη διαφορά που χωρίζει τις δύο ομάδες. Τέτοιες νίκες τρέφουν την ψυχολογία, τη νοοτροπία νικητή, ενώ παράλληλα επηρεάζουν και τη ψυχολογία του αντιπάλου. Με τρεις σερί ήττες στα μεταξύ τους ματς και με την τελευταία να παίρνει διαστάσεις θριάμβου, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα έδειξαν πως είναι το ξεκάθαρο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Ελλάδα.

Ο Ολυμπιακός έδειξε κόντρα στον Παναθηναϊκό και τον πλουραλισμό του, το μεγάλο βάθος που έχει στο ρόστερ του. Η στελέχωση του ρόστερ φέτος, όπως έχουμε τονίσει, ήταν εξαιρετική. Ο εντυπωσιακός Μουσταφά Φαλ έκανε την αρχή, νικώντας κατά κράτος τον Γιώργο Παπαγιάννη. Σημαντική νίκη στη θέση «5», γιατί στα προηγούμενα ματς ο Έλληνας ψηλός είχε δημιουργήσει προβλήματα στους Πειραιώτες. Ο Γάλλος, όμως, έστειλε μήνυμα από νωρίς πως «απόψε θα χάσετε». Μέτρησε 13 πόντους (6/7 δίποντα), 6 ριμπάουντ και 5 ασίστ, σε μία γεμάτη εμφάνιση που αποτελεί δείγμα του ταλέντου.

Εξίσου πληθωρική και η απόδοση του Σακίλ ΜακΚίσικ (10 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 6 ασίστ), ο οποίος χτίζει παράδοση κόντρα στους «πράσινους». Ο Κώστας Σλούκας έδωσε τεράστια ώθηση στην ομάδα του σε σκορ και δημιουργία (16 πόντοι, 9 ασίστ), βάζοντας μεγάλα σουτ και μοιράζοντας έξοχες πάσες στους συμπαίκτες του. Παλικαρίσια εμφάνιση και από τον Κώστα Παπανικολάου (13 πόντοι, 3/4 τρίποντα), ο οποίος έχει αρχίσει να βρίσκει την φόρμα του από την περιφέρεια.

Ο Ολυμπιακός είναι μία... ανάσα από την κατάκτηση μιας θέσης στην πρώτη τετράδα, αλλά έτσι όπως είναι το πρόγραμμα, μην αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ακόμη και να βρεθεί στην 3η θέση. Μία νίκη τον χωρίζει από την Αρμάνι Μιλάνο. Αν οι Ιταλοί κάνουν μία ήττα, οι Πειραιώτες θα ισοβαθμίσουν μαζί τους και θα έχουν το πάνω χέρι, καθώς μέσα στη σεζόν τους έχουν νικήσει δύο φορές. Θα είναι θετική εξέλιξη, καθώς η Εφές πιθανότατα θα τερματίσει 5η και κανείς δεν τη θέλει στο διάβα της. Πάντως, ούτε και η Αναντολού θα θέλει να αντιμετωπίσει αυτόν τον αφηνιασμένο Ολυμπιακό.