Ολυμπιακός: Η χρονιά του εξορκισμού

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε στους εγχώριους τίτλους, «σφράγισε» την είσοδό του στην οκτάδα, βρίσκεται αγκαλιά με το πλεονέκτημα έδρας και έχει το βλέμμα του στο Βελιγράδι.

Ολυμπιακός: Η χρονιά του εξορκισμού

H φετινή ομάδα του Ολυμπιακού προσπαθεί να γιάνει τις πληγές του παρελθόντος. Και μέχρι στιγμής τα καταφέρνει περίφημα. Επέστρεψε στους εγχώριους τίτλους με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας νικώντας στον τελικό τον Παναθηναϊκό. Στην Ευρώπη εξασφάλισε την πρόκριση στα προημιτελικά (πάντα με δεδομένο πως οι Ρώσοι τέθηκαν νοκ-άουτ), ενώ παράλληλα βρίσκεται μία... ανάσα από το να εξασφαλίσει το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs της EuroLeague. Και θα το καταφέρει με το σπαθί του, είτε συνεχίσουν στη διοργάνωση ΤΣΣΚΑ, Ζενίτ, Ούνικς, είτε τεθούν εκτός για το υπόλοιπο της σεζόν. Οι Πειραιώτες ήταν στην τέταρτη θέση πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις γνωστές συνέπειες.

Το «φάντασμα» της Ζαλγκίρις

Παράλληλα, όμως, οι ερυθρόλευκοι... ξορκίζουν και φαντάσματα. Η Ζαλγκίρις από το 2018 και μετά είχε εξελιχθεί σε εφιάλτη για τον Ολυμπιακό. Μετά από εκείνον τον οδυνηρό αποκλεισμό στα προημιτελικά αν και είχε το αβαντάζ έδρας, οι Λιθουανοί έκαναν κάθε χρόνο «κηδείες» στους Πειραιώτες. Πέρσι η Ζαλγκίρις τους νίκησε μέσα-έξω, πληγώνοντάς τον στην προσπάθεια του να φτάσει στην οκτάδα. Στο τέλος δεν τα κατάφερε.

Φέτος, όμως, τα δεδομένα άλλαξαν. Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν εκδίκηση νικώντας τους "πράσινους" σε ΣΕΦ και Κάουνας, δείχνοντας πως είναι έτοιμοι για μεγάλα πράγματα φέτος. Ενδεχομένως κάποιος να σχολιάσει πως η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα νίκησε τον τελευταίο στην κατάταξη, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Η παρέα των Ουλανόβας, Γιανκούνας, Μιλάκινς, Λεκαβίτσιους και Λοβέρν, μετρούσε πέντε σερί νίκες, έχοντας κερδίσει μέσα σε αυτά τα ματς τις Μονακό, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα. Αντιπάλους οκτάδας!

Ο Ολυμπιακός, όμως, δεν έπεσε θύμα της Ζαλγκίρις. Μπορεί το ματς να είχε εξέλιξη... θρίλερ για 30 λεπτά, αλλά είναι σημαντικό πως στο τέλος οι Πειραιώτες έδειξαν χαρακτήρα. Η ομάδα βελτιώθηκε από τη δεύτερη περίοδο και μετά στο κομμάτι της δημιουργίας, μοιράζοντας 20 ασίστ (21 στο σύνολο) σε 30 λεπτά. Το ποσοστό στο τρίποντο ήταν χαμηλό (8/26-30.8%), οι Πειραιώτες αστόχησαν σε αρκετές προσπάθειες, αλλά έχει σημασία το γεγονός πως στο τέλος έβαλαν όλα τα μεγάλα σουτ. Παπανικολάου, Σλούκας, Βεζένκοφ και Ντόρσεϊ «μαχαίρωσαν» τους Λιθουανούς από την περιφέρεια, τους οποίους στο τέλος τους «στραγγάλισαν», όχι μόνο με την άμυνά τους, αλλά και με τα υψηλά επίπεδα ενέργειας που έβγαλαν. Όπως είναι σημαντικό για τον Ολυμπιακό να φτάνει σε νίκες με ανατροπές, εξίσου πολύτιμο είναι και το να δείχνει χαρακτήρα, αλλά και νοοτροπία νικητή, σε ματς που κρίνονται στο τέλος, με την κάθε κατοχή να «καίει».

Και στο βάθος η Εφές όπως το 2013 και το 2017

Ο Ολυμπιακός έχει εξασφαλίσει την πρόκρισή του στα προημιτελικά, γεγονός σημαντικό, καθώς επιστρέφει για πρώτη φορά εκεί μετά το 2018. Πέρασαν τρεις δύσκολες σεζόν, στις οποίες έγιναν πολλές θυσίες, αλλά η φετινή χρονιά δείχνει πως θα ξεχρεώσει τους Πειραιώτες για τα δεινά που πέρασαν. Τα καλύτερα έρχονται!

Με τις ρωσικές ομάδες νοκ-άουτ (αναμένεται να επιβεβαιωθεί σύντομα) οι Πειραιώτες βρίσκονται αγκαλιά με το πλεονέκτημα έδρας, το οποίο θα τους δώσει σημαντική ώθηση για να διεκδικήσουν μία θέση στο Final-Four. Τελευταία τους παρουσία εκεί το 2017 στην Πόλη, όταν και έχασαν το τρόπαιο στον τελικό από τη Φενέρμπαχτσε.

Αν όλα κυλήσουν σύμφωνα με τη λογική, οι "ερυθρόλευκοι" θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στην οκτάδα με αβαντάζ την κάτοχο του τίτλου Εφές. Συμπτωματικά, μάλιστα, είχε συμβεί ακριβώς το ίδιο και το 2013, όταν και τότε η ομάδα είχε για προπονητή τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Στην πορεία ήρθε το τρόπαιο στο Λονδίνο. Αναντολού - Ολυμπιακός ήταν και το ζευγάρι του 2017, όταν και πάλι οι Πειραιώτες προκρίθηκαν στην τελική τετράδα.

Καμία αντίρρηση πως η παρέα των Λάρκιν-Μίτσιτς-Μπομπουά-Ντάνστον-Σίνγκλετον είναι σκληρό καρύδι και διαθέτει τεράστια ποιότητα, αλλά από το ΣΕΦ φέτος δεν περνάει κανείς, εκτός αν βάλει φρένο ο κορονοϊός. Μόνο από τον Ερυθρό Αστέρα έχει χάσει εντός ο Ολυμπιακός και αυτό γιατί η ομάδα του Πειραιά είχε ταλαιπωρηθεί με συνεχή κρούσματα, παίζοντας σε κερκίδες με προσέλευση στο 10%. Με το φαληρικό στάδιο κατάμεστο, την ομάδα υγιή και το νικητήριο τρίποντο του Σλούκα ακόμη νωπό στις μνήνες, τα πόδια των Τούρκων θα... τρέμουν.

Ο «Παπ» τα έκανε όλα - Θεριό ανήμερο ο Μάρτιν

«Άκουσα πολλά το τελευταίο διάστημα για την απόδοσή μου στην επίθεση» σχολίασε δημόσια ο Κώστας Παπανικολάου μετά το τέλος της αναμέτρησης στο Κάουνας. Η αλήθεια είναι πως στις τέσσερις τελευταίες αναμετρήσεις της ομάδας (με Εφές, Μιλάνο, Μπάγερν, Άλμπα) είχε σημειώσει συνολικά 8 πόντους, έχοντας 1/6 δίποντα και 2/16 τρίποντα. Απάντησε όμως εκκωφαντικά κόντρα στη Ζαλγκίρις, σημειώνοντας 18 πόντους, με 3/4 δίποντα και 3/6 τρίποντα, βάζοντας μεγάλα σουτ στο ματς. Και κυρίως επέστρεψε στις πληθωρικές αλά... Παπανικολάου εμφανίσεις, κάνοντας σχεδόν τα πάντα στο παρκέ. Στους 18 πόντους προσθέστε 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 2 κλεψίματα. Ήταν παντού! Είναι παίκτης-βαρόμετρο για τον Ολυμπιακό και όταν παίζει καλά, αυτόματα αναβαθμίζεται και η συνολική εικόνα της ομάδας.

Στο μεγάλο λιμάνι βέβαια χαμογελούν και λίγο παραπάνω για τον Χασάν Μάρτιν. Αυτός και αν έχει ακούσει πολλά τους τελευταίους μήνες. Πέρσι ήταν σέντερ-φόβητρο, αλλά φέτος, δείχνοντας φανερά επηρεασμένος από τον τραυματισμό του, ήταν... σκιά του καλού εαυτού του. Το τελευταίο διάστημα, όμως, έχει αναθαρρήσει. Έχει ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοσή του, έχει βρει ρυθμό, παίζει με αυτοπεποίθηση, πατάει γερά στο παρκέ και είναι σκέτο αγρίμι κάτω από τα καλάθια.

Μέτρησε 13 πόντους με 5/8 δίποντα, βάζοντας αρκετά δύσκολα σουτ υπό πίεση. Σε όλα αυτά προσθέστε 7 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 κλεψίματα, έχοντας βρει χημεία και πάλι στα πικ-εν-ρολ με τον Κώστα Σλούκα. Τρίτο σερί ματς που σημειώνει διψήφιο αριθμό πόντων. Στους τελευταίους τρεις αγώνες έχει 14.6 πόντους με 19/24 δίποντα, δηλαδή ποσοστό ευστοχίας 79.1%. Το θεριό «αφυπνίστηκε» και με δίδυμο Φαλ-Μάρτιν στο «5» σε καλή κατάσταση, η ερυθρόλευκη φροντ-λάιν θα μοιάζει απροσπέλαστη.