«Μπαμπούλας» οι ρώσικες ομάδες

Οι ρώσικες ομάδες έχουν αποδεχτεί την μοίρα τους στη φετινή Ευρωλίγκα, αλλά νιώθουν άσχημα βλέποντας τους πάντες εναντίον τους

«Μπαμπούλας» οι ρώσικες ομάδες

Ο αθλητισμός λένε ότι πρέπει να μένει μακριά από την πολιτική, αλλά -όπως διαπιστώνουμε- ως κομμάτι της κοινωνίας εμπλέκεται και αυτός, κάτι που ισχύει και για τον πολιτισμό. Βλέπουμε έτσι τους εκπροσώπους της Ρωσίας ως… μαύρα πρόβατα και… αποδιοπομπαίους τράγους να αποκλείονται από κάθε δραστηριότητα, λες και όλοι ήταν με τον Πούτιν ή ήθελαν την εισβολή στην Ουκρανία. Εμάς δεν μας αρέσει αυτό που γίνεται.

Εν προκειμένω στα μπασκετικά, γιατί δηλαδή να την πληρώσουν ΤΣΣΚΑ, Ούνιξ και Ζενίτ; Τι έφταιγαν εκείνες; Σύμφωνοι, ο κόσμος είναι εναντίον των Ρώσων και στο πρόσωπό τους έβλεπαν τον… Πούτιν. Εμείς όμως το βλέπουμε άδικο. Έκαναν μια επένδυση, είχαν τα όνειρά τους, το μπάσκετ ήταν στο μυαλό τους. Και, στην τελική, το πλήρωσαν με την αποχώρηση των καλύτερων παικτών τους και θα παρουσιάζονταν ούτως ή άλλως αποδυναμωμένες (και παίζοντας σε ουδέτερο έδαφος). Και δεν κράτησαν κανέναν με το ζόρι στη Ρωσία και μπορεί να ανακοίνωναν από μόνες τους την αποχώρηση από την Ευρωλίγκα. Από πείσμα όμως, βλέποντας σχεδόν τους πάντες εναντίον τους, δεν το κάνουν έως τώρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι όλοι προδίκασαν την αποβολή τους, αν και η Ευρωλίγκα ακόμη δεν έχει πάρει την τελική της απόφαση και στη βαθμολογία έχει ακόμη μέσα τις ρώσικες ομάδες. Ξέρουν όμως τι θα συμβεί, όπως παραδέχτηκε και ο Βατούτιν.

Πολλές ανυπομονούν για την αποβολή τους, ώστε να ευνοηθούν και να περάσουν στα πλέι οφ. Αλλά είναι αυτός αθλητισμός; Είναι fair play; Να περιμένεις να χαρείς στη λύπη του άλλου; Να έχουν γίνει… μπαμπούλας οι ρώσικες ομάδες; Μπορεί αρκετοί να διαφωνήσουν μαζί μας, όταν οι Ρώσοι σκοτώνουν καθημερινά άμαχο πληθυσμό, αλλά εμείς τα διαχωρίζουμε. Άλλο το μπάσκετ (όπως και όλα τα σπορ), άλλο ο πολιτισμός και άλλο ο πόλεμος. Άποψή μας.

Και αν αυτά είναι σοβαρά, η κατάσταση στο ελληνικό επαγγελματικό μπάσκετ παραμένει για… γέλια. Βλέπουμε πάλι τι γίνεται τις τελευταίες ημέρες στην Μπάσκετ Λιγκ, με τον ΕΣΑΚΕ για άλλη μια φορά να δυσκολεύεται να διαχειριστεί την κατάσταση. Μπάχαλο με τις αναβολές πάλι των αγώνων λόγω κορονοϊού (και αν είναι έγκυρα ή όχι τα τεστ στα… φαρμακεία), μπάχαλο με την υπόθεση του Ηρακλή και με το πόσες ομάδες θα υποβιβαστούν. Στο μόνο που δίνουμε δίκιο στις ΚΑΕ είναι για τα λεφτά από το στοίχημα, καθώς σχεδόν όλες είχαν βασίσει τον προϋπολογισμό τους πάνω στα χρήματα αυτά. Και, χωρίς αυτά, οι περισσότερες αδυνατούν να βγάλουν τη χρονιά.

Τουλάχιστον κάτι κινείται στη βάση του ελληνικού μπάσκετ, με τη νέα διοίκηση της ΕΟΚ να κάνει σημαντικές προσπάθειες για να φέρει φρέσκο αέρα. Γίνονται αρκετά πραγματάκια το τελευταίο διάστημα, με έμφαση στις μικρές ηλικίες, και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε να μην είναι περιστασιακό όλο αυτό και να συνεχιστεί απ’ όλους ενωμένους η προσπάθεια. Κανείς δεν πρέπει να μείνει απέξω σε αυτό το νέο ξεκίνημα. Όλοι χωράνε και όλοι μπορούν να βοηθήσουν. Αρκεί να υπάρχει καλή διάθεση.