Άνοιξε η όρεξη για Final-Four

Η σημασία του «διπλού» στο Μόναχο, το λάθος του 2018 προς διόρθωση και η νοοτροπία νικητή που έχει αποκτήσει ο Ολυμπιακός - Ο Ντόρσεϊ, η «αφύπνιση» του Μάρτιν και ο Πρίντεζης.

Άνοιξε η όρεξη για Final-Four

Στο μεγάλο λιμάνι θέλουν να κρατούν χαμηλούς τόνους. Δεν τους αρέσουν οι μεγάλες κουβέντες. Η έπαρση και η αλαζονεία είναι χαρακτηριστικά που δεν ανήκουν στα «ερυθρόλευκα» αποδυτήρια. Ο Ολυμπιακός προχωράει με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά για τη δυναμική της ομάδας του, αλλά σεμνά και ταπεινά. Πρώτος στόχος στην Ευρώπη ήταν και είναι η επιστροφή στα προημιτελικά, από τα οποία απέχει από το 2018.

Τρώγοντας, όμως, έρχεται και η όρεξη. Και οι Πειραιώτες, με τις μέχρι τώρα εξαιρετικές εμφανίσεις τους, με τις μεγάλες νίκες και τη συνέπειά τους στο να παίρνουν αποτελέσματα, δείχνουν ικανοί όχι μόνο να δώσουν το «παρών» στα πλέι οφ αλλά και να διεκδικήσουν την πρόκριση για το Final-Four του Βελιγραδίου. Αν μάλιστα τερματίσουν και στην πρώτη τετράδα της διοργάνωσης, η οποία αποφέρει και το πολύτιμο πλεονέκτημα έδρας, θα έχουν ακόμη περισσότερες πιθανότητες για να πετύχουν τον στόχο τους.

Όχι, δεν είμαστε υπερβολικοί. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα έχουν αποδείξει πως μπορούν. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν μετατρέψει το ΣΕΦ σε «απόρθητο κάστρο». Μία φορά έχουν χάσει φέτος (από τον Ερυθρό Αστέρα) και αυτό επειδή η ομάδα είχε ταλαιπωρηθεί από κρούσματα, έχοντας παράλληλα προσέλευση κόσμου στις κερκίδες στο 10%. Ποιος θα μπορέσει να περάσει από τον Πειραιά με τις κερκίδες στο 100%; Ρεάλ, Φενέρμπαχτσε, Εφές, Μακάμπι, Μονακό και Μιλάνο αποχώρησαν με σκυμμένα κεφάλια από το Φάληρο.

Το λάθος του 2018

Βελιγράδι είπατε; Ευκαιρία για τον Ολυμπιακό να διορθώσει και το λάθος του 2018. Όταν με προπονητή τον Γιάννη Σφαιρόπουλο η ομάδα ναι μεν τερμάτισε στην 3η θέση της κατάταξης, αλλά στη συνέχεια υπέστη αποκλεισμό-σοκ από τη Ζαλγκίρις. Σπατάλησε το πλεονέκτημα έδρας και έχασε τη δυνατότητα να λάβει μέρος στο Final Four της σερβική πρωτεύουσας, στο οποίο θα είχε τη στήριξη και των Σέρβων.

Ξεμπέρδεψε με την Μπάγερν

Ο Ολυμπιακός σημείωσε την τέταρτη σερί νίκη του στην EuroLeague, απέδειξε πως βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και έκανε ένα ακόμη γερό βήμα για την παραμονή του εκεί. Παράλληλα, όμως, με το διπλό που πήρε στο Μόναχο κατάφερε και κάτι ακόμη. Ξεμπέρδεψε με την Μπάγερν. Να εξηγήσουμε το γιατί. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να τιμωρηθούν οι ρωσικές ομάδες για φέτος και να αποβληθούν από τη διοργάνωση. Και στο ενδεχόμενο αυτό δεν θα μετρήσουν καθόλου (όπως αποφασίστηκε) οι νίκες-ήττες των άλλων συλλόγων κόντρα σε ΤΣΣΚΑ, Ούνιξ και Ζενίτ.

Σε αυτήν την περίπτωση, επειδή οι Βαυαροί είχαν τρεις ήττες από τους Ρώσους, θα ανέβαιναν στην 5η θέση της κατάταξης. Και εφόσον νικούσαν τους Πειραιώτες, θα βρίσκονταν στη μία νίκη απόσταση από τους «ερυθρόλευκους». Τώρα, όμως, με την επικράτηση στο Μόναχο ο Ολυμπιακός έχει 2-0 νίκες κόντρα στην Μπάγερν και την άφησε πίσω.

Έρχεται βατό πρόγραμμα

Έρχεται και ένα πιο βολικό πρόγραμμα για τον Ολυμπιακό. Στην Ευρωλίγκα τίποτα δεν χαρίζεται και όλα τα ματς είναι δύσκολα, αλλά δεν έχει να αντιμετωπίσει ομάδες-φόβητρα. Να υπενθυμίσουμε πως ήταν προγραμματισμένα δύο ματς κόντρα σε ΤΣΣΚΑ και Ζενίτ, τα οποία αναβλήθηκαν μέχρι νεωτέρας. Άγνωστο το αν θα γίνουν.

Επόμενο ματς για τους Πειραιώτες κόντρα στην Άλμπα στη Γερμανία (10/3), ενώ ακολούθως θα αντιμετωπίσουν την αδιάφορη Ζαλγκίρις (15/3) στο Κάουνας και δύο μέρες μετά (17/3) τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ. Στη συνέχεια έρχεται ταξίδι και παραμονή στη Γαλλία για να αντιμετωπίσουν τις Μονακό (23/3) και Βιλερμπάν (25/3). Οι «ερυθρόλευκοι» κρατούν την τύχη στα χέρια τους.

Κερδίζει και μέσα από την επίθεση - Οι ανατροπές έγιναν συνήθεια

Ο Ολυμπιακός διαθέτει μία από τις καλύτερες αμυντικές ομάδες στην Ευρωλίγκα. Το παιχνίδι του ξεκινά από την άμυνα και μέσα από αυτήν βρίσκει ρυθμό και βάζει τις βάσεις για να φτάσει στη νίκη. Όμως, είναι σημαντικό για τους Πειραιώτες να κατορθώνουν να φτάνουν στο θετικό αποτέλεσμα ακόμη και αν το παιχνίδι ξεφεύγει και πηγαίνει σε υψηλό σκορ. Είναι πολύτιμο να ξέρουν να κερδίζουν και μέσα από την επίθεση. Ακόμη και αν η αναμέτρηση κυλάει έξω από τα νερά τους. Έτσι χτίζεται η νοοτροπία νικητή.

Για να λέμε την αλήθεια, βέβαια, οι «ερυθρόλευκοι» δεν διαθέτουν και έλλειψη ταλέντου στο σκοράρισμα. Έχουν την 5η κορυφαία επίθεση στη διοργάνωση, σκοράροντας μέσον όρο σχεδόν (79.7) 80 πόντους ανά παιχνίδι.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ήταν... συννεφιασμένος στο Μόναχο από τους 29 και 24 πόντους που δέχτηκε στα πρώτα δύο δεκάλεπτα στα μετόπισθεν, αλλά αναμφισβήτητα χαμογελά από το γεγονός πως οι παίκτες του σκόραραν +22 πόντους σε κάθε περίοδο. Σχεδόν 100 πόντοι σε ματς χωρίς παράταση. Και με εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας. Με 76.5% στα δίποντα (26/34) και 47.4% (9/19) στα τρίποντα. Ομαδικό μπάσκετ, με καλή κυκλοφορία της μπάλας και θετικό πρόσημο στον συσχετισμό ασίστ/λάθη (20/10).

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως οι Πειραιώτες έφτασαν στη νίκη στο ματς με ανατροπή στο σκορ για ακόμη μία φορά. Η νοοτροπία του νικητή, η «ερυθρόλευκη» επιμονή, η περίφημη αυταπάρνησή τους, η οποία έχει επιστρέψει στο DNA τους. Η ομάδα που δεν τα παρατά ποτέ, που παλεύει μέχρι τέλους, που βρίσκει το σθένος να αντιδρά, ακόμη και αν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Το έκανε στον τελικό του Κυπέλλου κόντρα στον Παναθηναϊκό, έπραξε το ίδιο κόντρα στην Αρμάνι στο Μιλάνο, το επανέλαβε και στο Μόναχο κόντρα στην Μπάγερν.

Ο παράγοντας Ντόρσεϊ

Μετά την ανανέωση του συμβολαίου του Μουσταφά Φαλ, έχοντας προηγηθεί και εκείνες με τους Βεζένκοφ, ΜακΚίσικ, Παπανικολάου, στόχος της ΚΑΕ Ολυμπιακός είναι να «δέσει» στο μεγάλο λιμάνι και τον Τάιλερ Ντόρσεϊ, έναν παίκτη που έχει εξελιχθεί στον πρώτο σκόρερ της ομάδας φέτος, διαθέτει το πιο αξιόπιστο σουτ από την περιφέρεια, έχει ταιριάξει με ιδανικό τρόπο στο «ερυθρόλευκο» ρόστερ, ενώ διαθέτει και ελληνικό διαβατήριο. Άπαντες είναι ενθουσιασμένοι με την παρουσία του στην ομάδα. Το καλοκαίρι μένει ελεύθερος, καθώς υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο. Και αυτό καθώς έχει πάντα στο μυαλό του το ενδεχόμενο να επιστρέψει στο ΝΒΑ. Αυτός είναι ο… μόνος αντίπαλος για τους Πειραιώτες, ώστε να τον «δέσουν» στον Πειραιά. Έχουν ξεκινήσει συζητήσεις μαζί του, πάντως, και αναμένονται εξελίξεις.

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ στο Μόναχο ήταν καταπληκτικός. Μπήκε ζεστός στο ματς από το ξεκίνημα. Έβαλε σουτ, βρήκε ρυθμό και όσο βάζει τα καλάθια που θέλει τόσο και εκτοξεύονται στα ύψη η αυτοπεποίθηση και το αγωνιστικό του θράσος. «Μας σκότωσε ο Ντόρσεϊ» τόνισε στις δηλώσεις του ο Αντρέα Τρινκιέρι και δεν είχε άδικο. Τελείωσε το ματς έχοντας 25 πόντους, με 4/6 δίποντα και 4/4 τρίποντα, σε 25 λεπτά συμμετοχής. Και το έχουμε επισημάνει πως όταν ο ομογενής γκαρντ βρίσκεται σε καλή κατάσταση, είναι πολύ δύσκολο να χάσει ο Ολυμπιακός. Αν εμπεδώσει πως το μέλλον του είναι στην Ευρώπη, έχει το ταλέντο, τις δυνατότητες και την προοπτική να εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρωλίγκα.

Η «αφύπνιση» του Μάρτιν

Ο Μουσταφά Φαλ είναι η βασική «κολόνα» φέτος του Ολυμπιακού μέσα στη ρακέτα. Και οι Πειραιώτες δικαίως τον επιβράβευσαν με νέο συμβόλαιο. Είναι από τους κορυφαίους σέντερ της διοργάνωσης. Είναι σημαντικό όμως για τους «ερυθρόλευκους» να έχουν σε καλή κατάσταση και τον Χασάν Μάρτιν. Αν ο παίκτης κινείτο στα υψηλά στάνταρ απόδοσης όπως και πέρσι, αυτόματα θα αναβαθμιζόταν και η δυναμική της ομάδας στη φροντλάιν της.

Ο τραυματισμός που τον ταλαιπώρησε και οι επεμβάσεις που έκανε είναι φανερό πως τον έχουν επηρεάσει. Σιγά σιγά όμως δείχνει να συνέρχεται. Πατάει πιο γερά στα πόδια του και γίνεται ουσιαστικός για την ομάδα του. Κόντρα στην Μπάγερν «αφυπνίστηκε». Μέτρησε 14 πόντους, με 6/6 δίποντα, έχοντας άριστα τελειώματα κοντά στο καλάθι. Θύμισε τον περσινό καλό Μάρτιν που έβαζε πόντους έχοντας μπροστά του δύο και τρεις παίκτες, με τέλεια ισορροπία στον αέρα.

Η διαχείριση στον Πρίντεζη

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε ανέκαθεν σε μεγάλη εκτίμηση τον Γιώργο Πρίντεζη. Από την εποχή που τον είχε παίκτη στη Λάρισα, όταν και είχε παραχωρηθεί δανεικός από τον Ολυμπιακό. Είχαν καλή συνεργασία και στην πρώτη του περίοδο (2012-14) στο μεγάλο λιμάνι. Φέτος, όμως, ο Έλληνας τεχνικός αντιμετωπίζει με έναν αρκετά διαφορετικό τρόπο τον αρχηγό της ομάδας. Όσο περνά ο καιρός τόσο το λιγότερο τον χρησιμοποιεί, ενώ σε αρκετά ματς τον κρατά 40 λεπτά θεατή στον πάγκο.

Δεν τον έβαλε καθόλου στο ματς απέναντι στην Μπάγερν, ενώ το ίδιο είχε συμβεί και στο παιχνίδι κόντρα στη Ρεάλ στη Μαδρίτη. Έπαιξε μόλις 5 λεπτά κόντρα στο Μιλάνο και 7’ απέναντι στην Εφές. Τον χρόνο δεν τον νίκησε κανείς, είναι στα 37 του χρόνια, αλλά διαθέτει ποιότητα και πείρα, ενώ και για την ηλικία του παραμένει σε καλή κατάσταση. Στα δίποντα έχει 53.6%. Σίγουρα δεν μπορεί να είναι χαρούμενος που δεν παίζει, αλλά χαίρεται όσο κανείς άλλος να βλέπει την ομάδα του να κερδίζει. Το «όλοι για έναν και ένας για όλους», το «εμείς» πάνω από το «εγώ» είναι χαρακτηριστικά μπολιασμένα στη νοοτροπία του.