Ολυμπιακός: Με το βλέμμα στο Βελιγράδι

Η τεράστια η σημασία της νίκης στο Μόναχο και ο Ολυμπιακός που έχει μάθει να κερδίζει και από την επίθεσή του - Το Βελιγράδι φαίνεται στον ορίζοντα - Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Με το βλέμμα στο Βελιγράδι

Ο φετινός Ολυμπιακός προχωράει σεμνά και ταπεινά. Δίχως τυμπανοκρουσίες και μεγάλα λόγια. Όπως παλιά. Η έπαρση και η αλαζονεία, άλλωστε, ποτέ δεν αποτέλεσαν χαρακτηριστικά αυτής της ομάδας. Ό,τι κατόρθωσαν οι Πειραιώτες την προηγούμενη δεκαετία, το πέτυχαν σαν αουτσάιντερ.

Όμως, δεν είναι υπερβολή να σχολιάσουμε πως με τον τρόπο που αγωνίζονται οι «ερυθρόλευκοι» και με τα αποτελέσματα που φέρνουν, μπορούν να έχουν το βλέμμα τους στο Βελιγράδι. Στη σερβική πρωτεύουσα, η οποία (όπως ανακοινώθηκε) θα διοργανώσει το φετινό Φάιναλ-Φορ. Ευκαιρία να διορθώσει και το «λάθος» του 2018, όταν και είχε σίγουρη την πρόκριση για το Βελιγράδι, αλλά του χάλασε τα σχέδια η Ζαλγκίρις.

Με την επικράτηση που πήρε ο Ολυμπιακός στο Μόναχο, την τέταρτη συνεχόμενη νίκη του στην EuroLeague, η ομάδα του Πειραιά κρατάει γερά την 4η θέση στην κατάταξη. Μία θέση που θα του προσφέρει στο τέλος το πλεονέκτημα έδρας στα προημιτελικά. Και εφόσον το κατορθώσει, έχοντας για «κάστρο» του το ΣΕΦ και την παρουσία του κοινού του στις εξέδρες, ποιός θα μπορέσει να τον σταματήσει στο Φάληρο; Ενδεχομένως μόνο ο κορονοϊός.

Η νίκη που πήρε ο Ολυμπιακός επί της Μπάγερν (88-98) ήταν σημαντική και για έναν επιπλέον λόγο. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθούν νοκ-άουτ για το υπόλοιπο της σεζόν οι ρωσικές ομάδες. Και στο σενάριο που ακυρωθούν οι μέχρι τώρα αναμετρήσεις τους, η ομάδα από το Μόναχο θα βρισκόταν μία... ανάσα από τους Πειραιώτες στην κατάταξη. Πλέον, με το 2-0 στις νίκες επί των Γερμανών, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα ξεμπέρδεψαν από τους Βαυαρούς.

Παράλληλα, ακόμη και αν συνεχίσουν κανονικά οι ΤΣΣΚΑ, Ούνικς και Ζενίτ και δεν δεχτούν καμία κύρωση, θα επιστρέψουν αρκετά διαφορετικές. Με αποδυναμωμένα ρόστερ, με απουσίες, προβλήματα και αγωνιστική αποχή που θα τους επηρεάσει. Η 5η στην κατάταξη Ζενίτ και η 6η ΤΣΣΚΑ θα χάσουν έδαφος, ενώ η 7η Εφές έχει ρεκόρ 14-12 σε 26 ματς. Ο Ολυμπιακός είναι 4ος με 16-9 ρεκόρ, έχοντας παιχνίδι (25) λιγότερο. Και το πρόγραμμα που ακολουθεί δεν είναι δύσβατο για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα. Έχει τις Άλμπα και Ζαλγκίρις εκτός έδρας, τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ και τις Μονακό-Βιλερμπάν στη Γαλλία. Τίποτε δεν χαρίζεται στην Ευρωλίγκα, τίποτε δεν είναι εύκολο, αλλά σαφώς δεν έχει μπροστά του μεγαθήρια. Κρατάει την τύχη στα χέρια του.

Ο Ολυμπιακός έχει μάθει να κερδίζει τα παιχνίδια του πρώτα μέσα από την άμυνα. Το παιχνίδι όμως στο Μόναχο εμφάνισε τις ανασταλτικές του αδυναμίες. Φάνηκε από τους 53 πόντους που σημείωσε η Μπάγερν στο πρώτο ημίχρονο. Ο αγώνας πήγε σε πολλές κατοχές και σε υψηλό τέμπο, εξαιτίας και της ευστοχίας των δύο ομάδων στην επίθεση. Είναι σημαντικό όμως για τους Πειραιώτες να μάθουν να κερδίζουν ακόμη και αν η άμυνά τους δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Είναι κέρδος για τους ερυθρόλευκους να ξέρουν να κερδίζουν και από την επίθεσή τους. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα σημείωσε +22 πόντους σε κάθε δεκάλεπτο. Πήρε το ματς με εξαιρετικά ποσοστά στην επίθεση. Με 76.5% στα δίποντα (26/34) και 47.4% (9/19) στα τρίποντα. Ομαδικό μπάσκετ, με καλή κυκλοφορία της μπάλας και θετικό πρόσημο στο ασίστ/λάθη (20/10). Ένα ακόμη ματς που οι Πειραιώτες έφτασαν στην επικράτηση με ανατροπή. Η νοοτροπία του νικητή, η ερυθρόλευκη επιμονή, η περίφημη αυταπάρνησή τους, η οποία έχει επιστρέψει στο dna τους.

Το έχουμε τονίσει πολλές φορές πως όταν ο Τάιλερ Ντόρσεϊ βρίσκει ρυθμό στην επίθεση, είναι δύσκολο να χάσει ο Ολυμπιακός. Εντυπωσιακή εμφάνιση, κάνοντας επίδειξη του εκτελεστικού του ενστίκτου. Βρήκε ψυχολογία από το πρώτο σουτ του αγώνα, έδρασε με αυτοπεποίθηση και σταμάτησε στους 25 πόντους (4/6 δίποντα, 4/4 τρίποντα) σε 25 λεπτά. Ο Αντρέα Τρινκιέρι τα είπε όλα: «Ο Ντόρσεϊ μας σκότωσε με τα σουτ που έβαλε». Οι Πειραιώτες κάνουν ήδη προσπάθειες να του ανανεώσουν το συμβόλαιο, αλλά ο παίκτης είναι ακόμη σκεπτικός λόγω της προοπτικής επιστροφής στο ΝΒΑ.

Ήταν πολύτιμη η παρουσία του Κώστα Σλούκα, ο οποίος έκανε επίδειξη στο γιατί χαρακτηρίζεται ως ένας από τους κορυφαίους γκαρντ στην Ευρώπη. Νταμπλ-νταμπλ με 11 πόντους και 10 ασίστ, δίνοντας ρεσιτάλ στη δημιουργία με τις εμπνεύσεις του. Έξοχο διάβασμα του παιχνιδιού, σωστές αποφάσεις, ψυχραιμία σε στιγμές που η μπάλα... έκαιγε. Χαμόγελα στο μεγάλο λιμάνι και με την «αφύπνιση» του Χασάν Μάρτιν. Θύμισε το «θηρίο» της περασμένης σεζόν. Μέτρησε 14 πόντους, με 6/6 δίποντα, έχοντας έξοχα τελειώματα κοντά στο καλάθι. Αν ο παίκτης σταθεροποιήσει την απόδοσή του, η ερυθρόλευκη φροντ-λάιν αυτόματα αναβαθμίζεται. Οι ψηλοί του Ολυμπιακού στην άμυνα αντιμετώπισαν προβλήματα απέναντι στους Χάντερ και Ρούμπιτ, αλλά κάλυψαν το γεγονός πως με την αποτελεσματικότητά τους στην επίθεση.

Η κατάκτηση του Κυπέλλου, αλλά και οι σερί νίκες στην Ευρώπη, έχουν τονώσει την αυτοπεποίθηση και τη ψυχολογία της ομάδας. Το «τρένο» του Ολυμπιακού έχει μπει ξανά στις ράγες.