Heavy Metal: To μέταλλο του Ολυμπιακού

Ένα ακόμη ματς στο οποίο ο Ολυμπιακός φτάνει στην επικράτηση με ανατροπή - Δείγμα πως η ομάδα έχει αποκτήσει και πάλι νοοτροπία νικητή.

Heavy Metal: To μέταλλο του Ολυμπιακού

O Oλυμπιακός κόντρα στο Μιλάνο έκανε το ίσως χειρότερο του πρώτο ημίχρονο μέσα στη χρονιά. Οι Ιταλοί, οι οποίοι διαθέτουν μία από τις καλύτερες άμυνες στη διοργάνωση, έκαναν αυτό που όλοι περίμεναν. Πήγαν το ματς σε ένα πιο αργό τέμπο, πίεσαν τους Πειραιώτες και τους ανάγκασαν να σκοράρουν μόλις 25 πόντους στο πρώτο ημίχρονο. Έχοντας το απογοητευτικό 30.8% (4/13) στα δίποντα και το φτωχό 18.2% (2/11) στα τρίποντα. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν υποτονικοί στην επίθεση για σχεδόν 30 λεπτά, σημειώνοντας μόλις 39 πόντους, σκοράροντας κατά κύριο λόγο με βολές. Είχαν... σπάσει τα καλάθια. Σκόραραν με το στανιό. Αναλώθηκαν σε λάθη, δεν έπαιρναν σωστές αποφάσεις σε δημιουργία και εκτέλεση, δείχνοντας πως ακόμη δεν είχαν «ξεμεθύσει» από την κατάκτηση του Κυπέλλου στο Ηράκλειο. H Aρμάνι ήταν υποψιασμένη. Στο ματς του πρώτου γύρου δέχτηκε σχεδόν 100 πόντους (72-93) από τους Πειραιώτες, οι οποίοι «πυρπόλησαν» τα καλάθια της με 18/33 (54.5%) τρίποντα. Δεν θα το άφηναν να επαναληφθεί. Στο τέλος, όμως, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα έδειξαν έμπρακτα πως οι νίκες τους έχουν γίνει γλυκιά συνήθεια.

Δεύτερο σερί ματς για τον Ολυμπιακό, μετά και τον τελικό στο Κύπελλο, στο οποίο οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα δυσκολεύονται στην αρχή, αλλά φτάνουν στη νίκη στο τέλος. Έφτασαν στην κατάκτηση του τροπαίου με ανατροπή κόντρα στον Παναθηναϊκό, το ίδιο έπραξαν και απέναντι στην Αρμάνι. Το γεγονός είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά και αισιόδοξο ενόψει της συνέχειας. Η ομάδα αποκτά μέταλλο, νοοτροπία νικητή, αλλά και μία αίσθηση υπεροχής όταν τα ματς κρίνονται στο τέλος. Η «ερυθρόλευκη» αυταπάρνηση, η οποία χαρακτήριζε την ομάδα της περασμένης δεκαετίας με τους τίτλους και τις μεγάλες ευρωπαϊκές διακρίσεις, έχει επιστρέψει στο dna της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού.

Πόσες φορές εκείνα τα χρόνια δεν ενθουσίαζε το κοινό ο συναρπαστικός τρόπος με τον οποίο οι «ερυθρόλευκοι» του Βασίλη Σπανούλη έφερναν τα πάνω-κάτω; Η ομάδα που αρνείται να χάσει, που δεν παραδίδεται, που παλεύει μέχρι το τέλος, φέρνοντας τα πάνω-κάτω. Η σιγουριά και η εμπιστοσύνη που είχε κερδίσει από το κοινό πως μέσα στα «σκοτάδια» του κάθε αγώνα, στο τέλος θα έβρισκε το «φως» για να φτάσει στο θετικό αποτέλεσμα. Ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη έχασε αρκετά παιχνίδια και από ένα σημείο και μετά φθάρθηκε το προφίλ του. Τώρα όμως, το νικητήριο τρίποντο του Σλούκα στην εκπνοή κόντρα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Εφές στην παράταση, το Κύπελλο του πάθους στον τελικό εναντίον του Παναθηναϊκού, αλλά και η ανατροπή απέναντι στην ισχυρή Αρμάνι Μιλάνο, δείχνουν πως οι «ερυθρόλευκοι» έχουν μάθει (και πάλι) να κερδίζουν. Ακόμη και στην όχι καλύτερή τους μέρα.

Ο Ολυμπιακός έβαλε 25 πόντους στο πρώτο ημίχρονο και 28 στην τελευταία περίοδο. Βρήκε δυνάμεις, ενέργεια, αλλά και παίκτες-πρωταγωνιστές για να κάνουν τη διαφορά στο τέλος. Και κατάφερε να πάρει τη νίκη κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο έχοντας μόλις 48.3% στα δίποντα, 20.0% στα τρίποντα, αλλά και αρνητικό πρόσημο στο ασίστ/λάθη (13/14). Ο Γιώργος Μπαρτζώκας επέμεινε σε όλο το δεύτερο μέρος στον Σακίλ ΜακΚίσικ (14 πόντοι, 3/6 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 3 ασίστ), γιατί οι μπαταρίες του δεν τελείωναν. Έβγαζε άμυνες, έβαζε σουτ, έψαχνε το ντράιβ, μοίραζε πάσες. Ήταν καθοριστικός όμως ο Κώστας Σλούκας. Με το σκορ στο 50-50, τα δύο δικά του σερί τρίποντα, τα οποία και διαμόρφωσαν το 56-50, άλλαξαν τη ροή του ματς. Η ομάδα απέκτησε ψυχολογία, βρήκε αυτοπεποίθηση, ο κόσμος μπήκε στην εξίσωση, με τον θηριώδη Μουσταφά Φαλ (12 πόντοι, 7 ριμπάουντ) στη συνέχεια να επιβάλλεται μέσα στη ρακέτα και τον Σάσα Βεζένκοφ (16 πόντοι, 5 ριμπάουντ) να δίνει τη χαριστική βολή (64-53) στο 38' στους Ιταλούς. Ένα τρίλεπτο στο οποίο ουσιαστικά οι γηπεδούχοι «τέλειωσαν» τους παίκτες του Ετόρε Μεσίνα.

Tεράστια σημασίας νίκη για τον Ολυμπιακό. Με αυτόν τον τρόπο έκανε γερό μπάσιμο για την κατάκτηση της 4ης θέσης, η οποία δίνει το πλεονέκτημα έδρας στα προημιτελικά. Νιώθει πίσω την ανάσα των Ρώσων διεκδικητών του, αλλά είναι σημαντικό πως ελέγχει εκείνος την κατάσταση. Ζενίτ, ΤΣΣΚΑ και Ούνικς θα χρειαστεί να περάσουν από την αρένα του ΣΕΦ, η οποία με γεμάτες εξέδρες «καταπίνει» τον κάθε αντίπαλο. Ρωτήστε τις Ρεάλ και Φενέρμπαχτσε. Παράλληλα, ο Ολυμπιακός ναι μεν έχει με 2 νίκες πιο πάνω την Αρμάνι, αλλά στο ενδεχόμενο ισοβαθμίας υπερτερεί με 2-0.

Οι Πειραιώτες λοιπόν νίκησαν στο γήπεδό τους έναν ακόμη πρωτοκλασάτο αντίπαλο (μετά και την Εφές), ξεπέρασαν με χαμόγελα αυτά τα εμπόδια και το έργο τους γίνεται πιο εύκολο στην πορεία για να πετύχουν τον στόχο τους. Που είναι βέβαια πρώτα η είσοδος στην οκτάδα και ακολούθως το αβαντάζ στα πλέι-οφς. Έρχονται τέσσερα ματς για τους Πειραιώτες, με τα τρία να είναι εκτός έδρας (Μπάγερν στο Μόναχο, στο ΣΕΦ με Ζενίτ, Άλμπα στο Βερολίνο, Ζαλγκίρις στο Κάουνας), αλλά σε όλα είναι φαβορί ο Ολυμπιακός. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι φέτος φτιαγμένη από ατσάλι και δεν χαρίζεται σε κανέναν.