Η πρόκληση του Μπαρτζώκα

Ο Ολυμπιακός που «βυθίζεται» στα προβλήματα  του και ο Γιώργος Μπαρτζώκας που καλείται να ανταπεξέλθει στην πρόκληση να λύσει ένα θέμα που αντιμετώπισε και στο πρώτο του πέρασμα στην ομάδα - Γράφει ο Ν. Ψιλόπουλος. 

Η πρόκληση του Μπαρτζώκα

Eίναι γεγονός πως ο Ολυμπιακός έχει βγει εκτός κανονικότητας τις τελευταίες εβδομάδες. Όπως οι περισσότερες ομάδες στην EuroLeague λόγω της έξαρσης της πανδημίας. Καμία αντίρρηση. Οι «ερυθρόλευκοι» που έκλεισαν με εντυπωσιακό τρόπο τον πρώτο γύρο της διοργάνωσης, φιγουράροντας με ρεκόρ 12-5 στην 3η θέση της κατάταξης, ξαφνικά μετρούν 3 σερί ήττες μετά τη διακοπή και τις αναβολές.

Άπαντες ανέμεναν την αντίδραση των Πειραιωτών κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα, αλλά η κατάσταση στράβωσε λίγες ώρες πριν το τζάμπολ. Ο Γιώργος Πρίντεζης ασθενής, ο Σακίλ ΜακΚίσικ τραυματίας, ενώ ακολούθως τέθηκε νοκ-άουτ και ο Κώστας Παπανικολάου λόγω ίωσης. Ξαφνικά η ομάδα κλήθηκε να παίξει χωρίς «3άρια», δίχως τον αρχηγό της που ναι μεν έπαιζε λίγο, αλλά η παρουσία του ήταν ουσιαστική, αλλά και με έναν Χασάν Μάρτιν που ήταν απροπόνητος. Και όλα αυτά σε ένα γήπεδο που θύμιζε περισσότερο το περσινό ΣΕΦ (που τον πλήγωσε) και όχι το φετινό του «απόρθητο κάστρο», αφού λόγω των μέτρων κλήθηκε να αγωνιστεί μπροστά σε σχεδόν άδειες εξέδρες.

Όταν τα δεδομένα στραβώνουν

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στις δηλώσεις του στάθηκε στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, τονίζοντας τόσο το πόσο κόστισαν στην ομάδα οι απουσίες, όσο και το γεγονός πως ο Ολυμπιακός παίζει σε κενά καθίσματα στο «σπίτι» του, ενώ εκτός συναντά γεμάτα γήπεδα. Έχει δίκιο, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» πρέπει να προσαρμοστούν στις εξελίξεις.

Γνωρίζοντας τον Έλληνα κόουτς από τα πρώτα του χρόνια στο μεγάλο λιμάνι, καλύπτοντας το ρεπορτάζ των «ερυθρολεύκων», έχει ένα χαρακτηριστικό. Όταν οι ομάδες του είναι υγιείς, χωρίς προβλήματα και απουσίες, αποδίδουν το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους, συνδυάζοντας την ουσία με το θέαμα στο παιχνίδι τους. Φέρνουν νίκες, παίζουν ωραίο μπάσκετ. Όταν όμως λόγω καταστάσεων κάποια δεδομένα αλλάξουν ή κάποια κομμάτια του παζλ απουσιάσουν, οι ομάδες του χάνουν σε μεγάλο βαθμό την ισορροπία τους. Είναι εξαιρετικός προπονητής, εγνωσμένης αξίας, με γνώσεις και δεδομένες ικανότητες. Ξέρει να στελεχώνει αξιόλογα ρόστερ, να ανακαλύπτει παίκτες και να δημιουργεί ομάδες που ξέρουν να νικούν παίζοντας και θελκτικό μπάσκετ. Πρέπει όμως να βρει την ψυχραιμία και το καθαρό μυαλό να προσαρμόζεται στα προβλήματα και να βγαίνει νικητής μέσα από αυτά. Να διαχειρίζεται με ψυχραιμία τις κρίσεις.

Το TOP-16 του 2014

Θυμάστε τη σεζόν 2013-2014; Ο Ολυμπιακός ξεκινά τη σεζόν ως ο επί δύο συναπτά έτη πρωταθλητής Ευρώπης, παίζοντας ολοκληρωτικό μπάσκετ στο Final-Four του Λονδίνου με προπονητή τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Στην ομάδα έχει εξελιχθεί σε μεταγραφή «χρυσάφι» ο Αμερικανός σέντερ Μπράιαντ Ντάνστον (δική του ανακάλυψη), με τους Πειραιώτες να κάνουν θραύση στην Ευρώπη. Τέλειωσαν τον πρώτο γύρο με 10-0 (!) νίκες (συνολικά είχαν ένα νικηφόρο σερί 25-0) και προκρίθηκαν πανηγυρικά στο TOP-16, παίζοντας σπουδαίο μπάσκετ. Εκεί, όμως, άρχισαν και τα προβλήματα. Αντιμετώπισαν θέματα τραυματισμού οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της ομάδας. Σπανούλης-Πρίντεζης-Περπέρογλου. Όλοι τους τότε στα ντουζένια τους. Απουσίασαν από ορισμένα ματς, με αποτέλεσμα οι "ερυθρόλευκοι" να επηρεαστούν, να κάνουν ήττες (οι 4 σερί) και να τερματίσουν στην 3η θέση με ρεκόρ 8-6, έχοντας μειονέκτημα έδρας στα πλέι-οφς.

Το γεγονός τους έφερε να παίξουν κόντρα στην υπερηχητική τότε Ρεάλ, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό, αν και κατάφεραν να σταθούν ανταγωνιστικοί. Δεν θα ξεχάσουμε το πόσο «σκασμένος» ήταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας (κατά τη διάρκεια του TOP-16) για το γεγονός πως η ομάδα του έχανε ματς επειδή είχε στερηθεί τους πρωταγωνιστές της. Έβλεπε την ομάδα του που «πετούσε» ούσα πλήρης και μόλις άρχισαν οι απουσίες ο Ολυμπιακός «βραχυκύκλωνε». Θυμόμαστε σε συνέντευξη που είχαμε κάνει μαζί του (εκείνη την περίοδο) το πόσο σίγουρος ήταν πως αν η ομάδα του ήταν 100% υγιής θα είχε φτάσει και πάλι στο Final-Four. Και συμφωνούμε μαζί του. Γιατί η ομάδα το άξιζε. Οι τραυματισμοί (και οι ιώσεις) όμως είναι μέρος του παιχνιδιού.

Και στους τελικούς του 2013 νωρίτερα, όταν ο Ολυμπιακός έχασε το πρωτάθλημα στην Ελλάδα από τον Παναθηναϊκό (αν και ερχόταν με φόρα από τον θρίαμβο στο Λονδίνο), ήταν όντως καθοριστική η απουσία του πολύτιμου Έισι Λο. Τα είχε βάλει με την... τύχη του και με εκείνο το πρόβλημα που παρουσιάστηκε. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε (και έχει) σε τεράστια εκτίμηση τον Αμερικανό πλέι-μέικερ και είχε στεναχωρηθεί ακόμη περισσότερο όταν λόγω του τραυματισμού του αποχώρησε άδοξα μεσούσης της σεζόν (2013-2014) από το μεγάλο λιμάνι. Ήταν περίεργη εκείνη σεζόν, γιατί είχαν χτυπήσει τόσο ο Ιωάννης Παπαπέτρου, όσο και ο Μίρτζα Μπέγκιτς και ο Έλληνας τεχνικός δεν μπορούσε να ηρεμήσει.

Κάποιοι θα σχολιάσουν πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας στέκεται εύκολα στη δικαιολογία. Ίσως ναι. Εμείς θα πούμε πως θέλει να παίρνει αυτό που του αξίζει ανάλογα με τη δουλειά που κάνει. Και τον εξοργίζει όταν το έργο του που έχει κερδίσει τον θαυμασμό ξαφνικά «μουτζουρώνεται» από εξωγενείς παράγοντες. Όμως και αυτά είναι μέρος του παιχνιδιού...

Η σεζόν ξεκίνησε εξαιρετικά αλλά...

Καμία αντίρρηση πως έχει σταθεί αρκετές φορές άτυχος στην καριέρα του με τις ομάδες του να πληγώνονται από τραυματισμούς και προβλήματα. Ακόμη και φέτος. Έχει στελεχώσει ένα ποιοτικό ρόστερ, με βάθος στον πάγκο, διαμορφώνοντας μία εξαιρετική ομάδα με καλή χημεία και ρόλους, η οποία συνδυάζει την ουσία με το θέαμα στο παιχνίδι της. Τερμάτισε στην 3η θέση στον πρώτο γύρο, πετυχαίνοντας μεγάλες νίκες, παραμένοντας αήττητη στο ΣΕΦ. Και σε αυτό του αξίζουν τα εύσημα.

Ήρθαν όμως και πάλι τα προβλήματα. Οι τραυματισμοί, οι ιώσεις, οι αναβολές, οι ατυχίες. Είναι άδικο; Ναι. Πρέπει όμως μέσα στις επόμενες μέρες να προσαρμοστεί στα δεδομένα, να βρει λύσεις εκ των έσω και να κάνει τον Ολυμπιακό και πάλι νικητή. Πρέπει να βρει τρόπο η ομάδα να αποφύγει τον κίνδυνο να την πάρει η... κάτω βόλτα (όπως πέρσι) και να βγει αλώβητη μέσα από τις κακουχίες. Αυτή είναι η πρόκλησή του για τον επόμενο μήνα. Ακολουθεί δύσκολο πρόγραμμα, με διπλή αγωνιστική σε Ισπανία κόντρα σε Ρεάλ και Μπασκόνια.

Το αγωνιστικό κομμάτι - Και πάλι λάθη!

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από μία κατώτερη ομάδα από εκείνον για δεύτερη σερί φορά μέσα στη σεζόν και αυτό είναι θέμα. Και αν στο Βελιγράδι το αρνητικό αποτέλεσμα δεν ήταν σημαντική απώλεια, στο ΣΕΦ είναι. Γιατί είναι από τα ματς που δεν πρέπει να χάνεις. Είναι σαν να σπατάλησε τη σημαντική νίκη που έκανε στο Φάληρο επί της Ρεάλ ή το σπουδαίο «διπλό» που πήρε στο Μιλάνο. Του κόστισαν όμως οι απουσίες. Τρεις σημαντικές παίκτες, ΜακΚίσικ, Παπανικολάου, Πρίντεζης, τέθηκαν νοκ-άουτ. Δεν είναι λίγο. Πρέπει, όμως, να αξιοποιηθούν και αυτοί που ήρθαν. Είναι δύο μήνες στην ομάδα ο Κουίνσι Έισι και ο ρόλος του είναι τουλάχιστον διακριτικός. Σε ματς με σημαντικές απουσίες και αγωνίστηκε μόλις 4 λεπτά...

Στο αγωνιστικό κομμάτι όμως η ομάδα εμφάνισε και προβλήματα. Τρίτο σερί ματς που ο Ολυμπιακός αναλώνεται όχι μόνο σε (17) λάθη (είχε 15 και 16 με Φενέρμπαχτσε και Μακάμπι), αλλά και σε πολλά εύκολα λάθη. Βιαστικές πάσες, κακές αποφάσεις, έλλειψη συγκέντρωσης, λάθη ακόμη και στο να κατεβάσει ο παίκτης τη μπάλα από το ένα μισό του γηπέδου στο άλλο. Eίναι χαρακτηριστικό πως οι Σέρβοι μέτρησαν στο ματς 11 κλεψίματα, παίρνοντας εύκολα τη μπάλα μέσα από τα χέρια των Πειραιωτών. Και ήταν καθοριστικό το γεγονός πως ο Αστέρας τιμωρούσε σχεδόν κάθε λάθος με καλάθι στον αιφνιδιασμό. Κόστισαν και ορισμένα χαμένα ριμπάουντ στην άμυνα (10), με τους Σέρβους να παίρνουν "ζωές" με δεύτερες επιθέσεις και τρίποντα. Διαφορετικές πεντάδες, άλλες θέσεις, νέο ροτέισον, η ομάδα ακόμη προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Ο Ολυμπιακός όμως φάνηκε να έχει και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Υπήρχαν πολλές φάσεις που οι παίκτες του το σκεφτόντουσαν το σουτ, την πάσα. Έγιναν αρκετά σουτ-προσευχές, σουτ με το... στανιό. Υπήρχε δισταγμός, ακόμη και όταν υπήρχε χώρος για ντράιβ, αλλά και για ελεύθερα σουτ. Οι ήττες είναι αναμενόμενο να επηρεάσουν και τη ψυχολογία. Βρέθηκε και σε κακό βράδυ ο Ντόρσεϊ (0/5 τρίποντα, 4 λάθη), κάνοντας ένα από τα χειρότερά του φετινά παιχνίδια, με την ομάδα να ζορίζεται να βρει ρυθμό στην επίθεση. Οι Πειραιώτες καλούνται να συνέλθουν όσο πιο σύντομα γίνεται καθώς έρχεται διπλή αγωνιστική την ερχόμενη εβδομάδα, στην Ισπανία, απέναντι σε Ρεάλ και Μπασκόνια.