Το Βελιγράδι, ο Δεκέμβρης και η… τετράδα

Το αποψινό (9/12) παιχνίδι στη Σερβία έχει μεγάλη βαρύτητα για τον Ολυμπιακό, Μια 3η εκτός έδρας νίκη σε συνδυασμό με τα δύο εντός έδρας ματς στο ΣΕΦ ίσως βάλει τους Πειραιώτες στο... κόλπο της τετράδας. Γράφει ο Γιάννης Κατσαρός. 

Το Βελιγράδι, ο Δεκέμβρης και η… τετράδα

Για τρίτο διαδοχικό παιχνίδι ο Ολυμπιακός θα ταξιδέψει για τις υποχρεώσεις της Ευρωλίγκας με μοναδικό στόχο το διπλό στη διοργάνωση. Και παρότι υπάρχει η αδελφοποίηση των δύο συλλόγων, η «Χάλα Πιονίρ» δεν θα είναι… φιλόξενη. Η ίσως πιο «καυτή» έδρα σε συνδυασμό με το σκληρό παιχνίδι των Σέρβων θα βάλουν δύσκολα στους Πειραιώτες που απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα έχουν στο 100% τον Μουστάφα Φαλ.

Ο «πύργος» αποτελεί σημείο αναφοράς στις δύο πλευρές του παρκέ, με τον τραυματισμό που αποκόμισε στη Λάρισα να τον καθιστά αμφίβολο και σίγουρα να αλλάζει τα πλάνα του Γιώργου Μπαρτζώκα. Οι Χασάν Μάρτιν και Λιβιό Ζαν-Σαρλ θα πάρουν περισσότερο χρόνο συμμετοχής και θα έχουν μπόλικη δουλειά κόντρα στο δυνατό κορμί του Όγκνιεν Κούζμιτς. Θα μιλάγαμε αλλιώς αν ο Κουίνσι Έισι ήταν σε φόρμα, αλλά ο Αμερικανός έδειξε και στον κάμπο πως χρειάζεται χρόνο και… λίτρα ιδρώτα για να επανέλθει στις γνωστές επιδόσεις. Η ρακέτα λοιπόν θα παίξει κομβικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα.

Σε καμία περίπτωση ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να δώσει δεύτερες επιθέσεις από επιθετικά ριμπάουντ -άλυτο πρόβλημα μέχρι στιγμής-, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» του Πειραιά οφείλουν για μία ακόμη βραδιά να αλλάξουν… δέρμα. Στο Μιλάνο σούταραν εξωπραγματικά. Στο Καζάν η άμυνα έδωσε το ροζ φύλλο και απόψε θα χρειαστεί ένας συνδυασμός για να μπουν στο αεροπλάνο νικητές.

Ομάδα-χαμαιλέοντας ο Ολυμπιακός, με διαφορετικούς πρωταγωνιστές και μόνιμη σταθερά την άμυνά του. Και για να καταλάβει κάποιος πόσο σημαντικό θα είναι το διπλό στη σερβική πρωτεύουσα, μπορεί απλώς να ρίξει μια ματιά στο πρόγραμμα μέχρι τα Χριστούγεννα.

Μετά την… αδελφική συνάντηση οι Πειραιώτες επιστρέφουν στο ΣΕΦ όπου και έχουν το απόλυτο για τους αγώνες με Μπάγερν και Βιλερμπάν, πριν μπουν στο πούλμαν για το δεύτερο «αιώνιο» ντέρμπι, στο ΟΑΚΑ. Με 3/4 η αρμάδα του Μπαρτζώκα θα στρογγυλοκαθίσει στην τριάδα, θα κάνει… άλμα προς τα πλέι οφ και ταυτόχρονα θα βάλει γερή υποψηφιότητα για το πλεονέκτημα έδρας, παρότι είναι ακόμα πολύ νωρίς.

Από εκεί, δηλαδή, που απουσίασε για δύο χρόνια και κάτι, που ήταν ο βασικός στόχος, πριν παρουσιαστεί έτοιμη για φάιναλ φορ. Αντιθέτως, αν δεν καταφέρει να κερδίσει τα μισά, θα κατρακυλήσει στη βαθμολογία και η ενδεχόμενη γκρίνια από τους φίλους της ομάδας θα βαρύνει το κλίμα.

Είναι, λοιπόν, ματς με μεγάλη βαρύτητα το αποψινό. Όχι πως αν το χάσει, χάθηκε. Προς Θεού, υπάρχει δρόμος. Η Ευρωλίγκα είναι μαραθώνιος και οι καταστάσεις αλλάζουν από εβδομάδα σε εβδομάδα. Στο λιμάνι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τη σημασία της αναμέτρησης με τον Ερυθρό Αστέρα και τι πρέπει να κάνουν για να βάλουν στις αποσκευές τους την τρίτη εκτός έδρας νίκη.