Ολυμπιακός: Με το βλέμμα στο ΟΑΚΑ

Ο Ολυμπιακός θέλει να πάει μόνο με νίκες (με ρεκόρ 12-4) μέχρι το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στις 23 Δεκεμβρίου - Θα ψάξει τη ρεβάνς, αλλά προέχει ο Ερυθρός Αστέρας στο Βελιγράδι

Ολυμπιακός: Με το βλέμμα στο ΟΑΚΑ

Ο Ολυμπιακός νίκησε εύκολα στο δεύτερο ημίχρονο τη Λάρισα, παίζοντας εξαιρετικό μπάσκετ, ειδικά στην τρίτη περίοδο. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μοίρασε τον χρόνο συμμετοχής στους παίκτες του, κάνοντας μεγάλο ροτέισον και θέλοντας να ξεκουράσει τους παίκτες του. Είναι χαρακτηριστικό πως κανείς δεν αγωνίστηκε πάνω από 22 λεπτά, χρόνο που πήρε στο παρκέ ο Σακίλ Μακ Κίσικ.

Από την άλλη βέβαια ξένισε ελαφρώς το γεγονός πως στο ματς χρησιμοποιήθηκε μόλις για 8 λεπτά ο Γιώργος Πρίντεζης. Κατανοητό να έχει έναν μικρότερο ρόλο στην Ευρωλίγκα στα 36 του πλέον (με 11.3 λεπτά, 3.9 πόντους και 59.4% στα δίποντα), με τον Σάσα Βεζένκοφ άλλωστε να παίζει εξαιρετικά στη θέση του, αλλά παιχνίδια σαν και αυτό κόντρα στη Λάρισα στο πρωτάθλημα είναι ευκαιρία για τον έμπειρο φόργουορντ ώστε να «ξεμπουκώνει». Όχι μόνο μπορεί να παίζει περισσότερο αλλά παράλληλα και να ξεκουράζει τους «βασικούς» συμπαίκτες του.

Η ουσία όμως είναι πως η ομάδα κερδίζει, προχωρά, έχει ρυθμό και έχει βρει ξανά τις ισορροπίες της ύστερα από εκείνη την απρόσμενη ήττα από τον Παναθηναϊκό. Δύο σερί εκτός έδρας νίκες στην Ευρωλίγκα κόντρα σε Ούνιξ και Μιλάνο αλλά και μία εξαιρετική εμφάνιση κόντρα στη Λάρισα. Μπορεί ο αντίπαλος να μην είναι σπουδαίας δυναμικής, αλλά παίζει ρόλο και ο τρόπος που παίζει ο Ολυμπιακός. Αξιόπιστο σουτ από την περιφέρεια (17/32-53.1%), ομαδικό μπάσκετ (28 ασίστ), υψηλό σκορ (70-101), πλουραλισμός στο σκοράρισμα (έβαλαν την μπάλα στο καλάθι οι 11 από τους 12 αθλητές). Μόνο ψεγάδι ήταν τα ριμπάουντ, καθώς ο αντίπαλος πήρε 17 επιθετικά.

Μιλάνο, Καζάν και επόμενος σταθμός Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός πλέον προχωρά, συνεχίζει και έχει στρέψει την προσοχή του στο αυριανό ματς (20.00) κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι. Η αποστολή των «ερυθρολεύκων» αναχώρησε για τη Σερβία. Στόχος της ομάδας να σημειώσει την τέταρτη σερί νίκη της στην Ευρωλίγκα και παράλληλα την τρίτη μακριά από το ΣΕΦ. Τα διπλά σε Καζάν και Μιλάνο έχουν γεμίσει με αυτοπεποίθηση και καλή ψυχολογία τους Πειραιώτες.

Ενδεχομένως ορισμένοι να εκτιμήσουν πως αφού κέρδισε σε Ιταλία και Ρωσία θα τα καταφέρει και στη Σερβία, αλλά ο Αστέρας είναι μία ομάδα επικίνδυνη. Ναι μεν υστερεί σε μπάτζετ και ποιότητα σε σχέση με Αρμάνι και Ούνιξ, αλλά είναι ένα σύνολο ικανό για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο. Νίκησε τη Μακάμπι στο Τελ Αβίβ, την περασμένη εβδομάδα πήρε διπλό μέσα στην έδρα της Ζενίτ, αλλά έχει χάσει από την Άλμπα. Δεν παίζει καλά φέτος, έχει ρεκόρ 5-8 και ποντάρει κυρίως στο ταλέντο των Νέιτ Ουόλτερς (12.3 πόντοι, 4.2 ασίστ), Νίκολα Κάλινιτς (11.2 πόντοι, 3.8 ριμπάουντ, 2.8 ασίστ) και Όγκνιεν Κούζμιτς (7.4 πόντοι, 6 ριμπάουντ).

Το ματς θα γίνει στη «Χάλα Πιονίρ», στη μικρότερη αλλά πιο καυτή έδρα για τους Σέρβους. Τα δύο σωματεία ναι μεν είναι αδελφοποιημένα και έχουν ζεστή σχέση μεταξύ τους, αλλά εντός παρκέ τα δεδομένα αλλάζουν. Πέρσι οι Πειραιώτες είχαν... αλώσει το Βελιγράδι με σκορ 79-81 χάρη στο νικητήριο καλάθι του Γιώργου Πρίντεζη.

Ζητούμενο το 12-4 μέχρι το ΟΑΚΑ

Ξέρετε ποιος είναι ο στόχος του Ολυμπιακού για τις επόμενες μέρες; Να καταφέρει να πάει αήττητος έως και το ΟΑΚΑ. Στις 23 Δεκεμβρίου θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό για τη 17η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Νωρίτερα έχει να παίξει με Ερυθρό Αστέρα (9/12), με Μπάγερν στο ΣΕΦ (15/12) και με Βιλερμπάν ξανά στο Φάληρο (17/12). Τρεις σερί νίκες επιπλέον, ώστε να πάει με ρεκόρ 12-4 στο Μαρούσι.

Κάθε ματς είναι ξεχωριστό, οι «πράσινοι» υπολείπονται σε δυναμική από τους «ερυθρόλευκους», αλλά όπως είδαμε στο ματς του πρωταθλήματος αυτά τα ντέρμπι είναι ιδιαίτερα. Δεν έχει καμία σημασία αν ο Ολυμπιακός είναι το θεωρητικό φαβορί. Είναι ξεκάθαρο πως παίζουν σημαντικό ρόλο η πνευματική προετοιμασία αλλά και η ψυχολογία. Το γήπεδο θα... φλέγεται, ο Παναθηναϊκός φέτος παίρνει… ζωή από νίκες σε «αιώνια» ντέρμπι και είναι δεδομένο πως άπαντες στο «πράσινο» στρατόπεδο θα κάνουν κατάθεση ψυχής.

Όπως και να το κάνουμε, τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων αγώνων επηρεάζουν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, κυρίως επικοινωνιακά αλλά και αγωνιστικά. Υπάρχει μεγάλη δίψα βέβαια και στο μεγάλο λιμάνι για αποτέλεσμα-εκδίκηση για την ήττα στο ΣΕΦ. Μέχρι τότε όμως προέχουν άλλα ματς.