Ολυμπιακός: Smells Like Team Spirit

Ο Ολυμπιακός φέτος είναι φτιαγμένος για μεγάλα πράγματα - Ομαδικό μπάσκετ, αξιοζήλευτη συνοχή και ομοιογένεια και νοοτροπία νικητή, θυμίζοντας εποχές 2012-2017 - Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Smells Like Team Spirit

Λίγο μετά το τέλος της αναμέτρησης κόντρα στην Ούνικς, ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς δεν θέλησε να σταθεί σε δικαιολογίες για την ήττα από τον Ολυμπιακό. Μάλιστα, παραδέχτηκε την ποιότητα, αλλά και την αγωνιστική ανωτερότητα των Πειραιωτών, εκθειάζοντάς τους: «Χάσαμε από μία ομάδα που είναι φαβορί για το Final Four». Καμία αντίρρηση πως είναι αρκετά νωρίς, πολλά μπορούν να αλλάξουν μέσα στις επόμενες βδομάδες και μήνες, αλλά υπάρχει κάποιος που δεν βλέπει πως το συγκρότημα του Γιώργου Μπαρτζώκα φέτος είναι φτιαγμένο για μεγάλα πράγματα; Η ομάδα φέτος έχει νοοτροπία νικητή και δείχνει έτοιμη να επιστρέψει στα playoffs και να διεκδικήσει την πρόκριση στο Final-Four.

Το ρεσιτάλ στην Ευρώπη και η μόνη «ανορθογραφία»

Αν δεν υπήρχε αυτή η «ανορθογραφία» με την ήττα από τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ, η σεζόν μέχρι στιγμής έχει κυλήσει ιδανικά για τους «ερυθρόλευκους». Έχουν ένα αήττητο ρεκόρ στο γήπεδό τους, το οποίο έχει φτάσει στο 7-0, ενώ αριθμούν τρεις σερί νίκες το τελευταίο διάστημα. Κόντρα σε αντιπάλους που βρίσκονται μέσα στην πρώτη οκτάδα. Ισοπέδωσαν τη Μακάμπι στο Φάληρο (90-73), διέλυσαν την Αρμάνι στο Μιλάνο (72-93), ενώ έδειξαν χαρακτήρα στο Καζάν στην παράταση (84-87), απέναντι σε μία Ούνικς που μέτραγε 4 σερί νίκες. Δεύτερη σερί επικράτηση μακριά από τον Πειραιά, με τον Ολυμπιακό να δείχνει με εντυπωσιακό τρόπο πως ξέρει να κερδίζει και μακριά από το «κάστρο» του. Η ομάδα βγάζει υγεία εντός και εκτός παρκέ. Υπάρχει "δέσιμο" μεταξύ παικτών και προπονητών, αλλά και ένα εξαιρετικό κλίμα που θυμίζει εποχές 2012-2017.

Ομάδα άριστα φτιαγμένη

Έχουμε τονίσει πολλές φορές από την αρχή της σεζόν πως η φετινή ομάδα είναι άριστα φτιαγμένη. Πάντα βέβαια με το διαθέσιμο μπάτζετ που είχε ο Ολυμπιακός. Διατηρήθηκε ένας βασικός κορμός από πέρσι, ενώ έγιναν και εύστοχες κινήσεις στην ενίσχυση του ρόστερ. Η ομάδα χρειαζόταν ένα ψηλό κορμί στο "5"; Το βρήκε στο πρόσωπο του εξαιρετικού Μουσταφά Φαλ, ο οποίος είναι ο 2ος καλύτερος παίκτης της ομάδας (και πρώτος ριμπάουντερ) σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης. Είχε ανάγκη από έναν σκόρερ/σουτέρ στο "2"; Έφερε τον Τάιλερ Ντόρσεϊ, ο οποίος τα πηγαίνει περίφημα. Είναι ο πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού (12.5), αλλά και ο πιο εύστοχος παίκτη του στο τρίποντο (43.1%). Ήθελε έναν αξιόπιστο πλέι-μέικερ με έφεση στην άμυνα; Τον βρήκε στο πρόσωπο του πολύτιμου Τόμας Ουόκαπ. Ο Ολυμπιακός δεν είναι τέλειος, αλλά έχει μία αξιοζήλευτη ισορροπία και χημεία στο παιχνίδι του. Ακόμη και όταν χάνει, χάνει δύσκολα και παλεύει σχεδόν όλα τα ματς μέχρι το τέλος. Δεν έχει διασυρθεί σε κανένα ματς. Αντιθέτως, έχει αποδειχτεί σκληρό καρύδι. Στη Βαρκελώνη έχασε στην παράταση, για ένα σουτ στο τέλος...

Ο Βεζένκοφ έκανε το καλύτερο του φετινό ματς

Έκανε το καλύτερό του φετινό παιχνίδι ο Σάσα Βεζένκοφ. Πέρασε ένα ολιγοήμερο ντεφορμάρισμα. Το παραδέχτηκε και ο ίδιος, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες έχει επιστρέψει στις υψηλές πτήσεις. Στο Καζάν ήταν καταπληκτικός. Έβαζε σουτ, μάζευε ριμπάουντ, ευστοχύσε σε καθοριστικά τρίποντα, έκλεβε μπάλες, μοίραζε ασίστ. Σε 38 λεπτά μέτρησε 22 πόντους, 7 ριμπάουντ, 5 κλεψίματα και 3 ασίστ, κάνοντας κατάθεση ψυχής στο παρκέ. Αποτελεί, πλέον, ένα από τα κορυφαία "4άρια" της Ευρωλίγκας.

Ο Γιώργος Πρίντεζης βλέπει με χαμόγελο τον αντικαταστάτη του να προοδεύει και η ΚΑΕ Ολυμπιακός αισθάνεται απόλυτα ικανοποιημένη που πριν λίγους μήνες του επέκτεινε το συμβόλαιο. Έχει εξελιχθεί σε παίκτη πρωταγωνιστή. Γίνεται κομβικός σε πολλά ματς φέτος και έχει μάθει να φωνάζει "παρών" στα δύσκολα.

Σλούκας και Λαρεντζάκης φώναξαν «παρών»

Ο Κώστας Σλούκας φώναξε "παρών". Πήρε πρωτοβουλίες, έβαλε μεγάλα σουτ και οργάνωσε με μαεστρία το παιχνίδι (12 πόντοι, 8 ασίστ, 2 κλεψίματα) της ομάδας του. Απόλαυσε τα πικ-εν-ρολ που έβγαλε με τον Χασάν Μάρτιν, ενώ στο τέλος, ναι μεν μέτρησε 1/2 βολές, αλλά ας μη ξεχνάμε πως έπαιζε σερί σχεδόν 18 λεπτά.

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης συνεχίζει να παίζει μπάσκετ με αυτοπεποίθηση και να παραμένει πάντα χρήσιμος μέσα στο παρκέ. Το περίσσιο αγωνιστικό του θράσος, αλλά και η συνεχής αγωνιστική του βελτίωση, έχουν αναβαθμίσει επιθετικά το παιχνίδι της ομάδας. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ούτε που σκέφτηκε να τον βγάλει στο παρκέ στην 4η περίοδο και στην παράταση, δείχνοντάς του τεράστια εμπιστοσύνη. Την αξίζει και την έχει κερδίσει με το σπαθί του. Είναι το κρυφό του όπλο σε άμυνα-επίθεση.

Ο Ολυμπιακός αμυντικά δεν ήταν καλός όπως σε άλλα παιχνίδια του. Όχι μόνο έδωσε σουτ στην Ούνικς, αλλά κυρίως την πρόσφερε τη δυνατότητα να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο και να σκοράρει στον αιφνιδιασμό. Το ήξερε από πριν πως οι Ρώσοι είναι εξπέρ στο ανοιχτό γήπεδο, αλλά ζορίστηκε να τους περιορίσει. Οι Πειραιώτες πάντως έβαλαν δύσκολα στον Χεζόνια (τέλειωσε το ματς με 3/14 σουτ) και τον έβγαλαν εκτός ρυθμού. Είχαν πάντως εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας. Ομαδικό μπάσκετ, ωραίες και έξυπνες συνεργασίες, κάτι που φάνηκε στις 24 ασίστ, οι οποίες προήλθαν από 8 παίκτες!

Οι "ερυθρόλευκοι" πλέον έχουν εδραιωθεί στην 3η θέση της κατάταξης και καλούνται να συνεχίσουν τις σπουδαίες εμφανίσεις. Επόμενος σταθμός ο Ερυθρός Αστέρας στο Βελιγράδι.

Twitter: Notispsi