Ολυμπιακός: Μαεστρία Μπαρτζώκα

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας οργάνωσε εξαιρετικά το παιχνίδι του Ολυμπιακού κόντρα στην Αρμάνι - Τα σημεία που έκριναν την έκβαση της αναμέτρησης που εξελίχθηκε σε «ερυθρόλευκο» θρίαμβο

Ολυμπιακός: Μαεστρία Μπαρτζώκα

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι ένας ταλαντούχος προπονητής. Με ικανότητες, πείρα, αλλά και με έξοχο μάτι στο να στελεχώνει ομάδες. Ένας έξυπνος κόουτς, με γνώσεις, αλλά και ποιότητα χαρακτήρα. Είναι περίφημη η ικανότητά του να ανακαλύπτει παίκτες-διαμάντια και να τους αναδεικνύει. Οι Ματ Λοτζέσκι, Μπράιαντ Ντάνστον, Οθέλο Χάντερ ήταν μπασκετμπολίστες που έφερε στο μεγάλο λιμάνι, οι οποίοι ακολούθως διέπρεψαν στην Ευρωλίγκα. Φέτος στον Ολυμπιακό έχει φτιάξει ένα εξαιρετικό σύνολο, το οποίο αποδίδει μπάσκετ υψηλού επιπέδου. Το δείχνουν άλλωστε και τα αποτελέσματα.

Οι Πειραιώτες βρίσκονται στην 3η θέση της κατάταξης με ρεκόρ 8-4 (αήττητοι στο ΣΕΦ), έχοντας βάλει πλώρη για μία θέση στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Τι έκανε το καλοκαίρι; Διατήρησε τον βασικό κορμό της ομάδας από πέρσι, αξιολόγησε τις αδυναμίες και τα κομμάτια που έλειπαν και με εύστοχες προσθαφαιρέσεις έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό σύνολο. Ο Μουσταφά Φαλ έδωσε μέγεθος μέσα στη ρακέτα, ο Τάιλερ Ντόρσεϊ προσφέρει επιθετική ώθηση από τη θέση «2», ενώ στον ρόλο του πλέι μέικερ ο Τόμας Ουόκαπ προσφέρει ασφάλεια στη δημιουργία και σκληράδα στην άμυνα. Το «ερυθρόλευκο» παζλ είναι έτοιμο!

Κανείς δεν είναι τέλειος και λάθη γίνονται. Ο Ολυμπιακός δέχθηκε κριτική μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό, η οποία ήταν όντως ανέλπιστη. Βλέπετε, υπάρχει αντικειμενικά διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των δύο ομάδων φέτος. Επιθυμητή (και άλλοτε ευεργετική) η καλοπροαίρετη κριτική, αλλά παράλληλα ακούστηκαν, γράφτηκαν κα ειπώθηκαν υπερβολές. Όσοι είχαν κακή πρόθεση επιχείρησαν να υποβαθμίσουν, να μειώσουν, αλλά και να βλάψουν όχι μόνο τους «ερυθρόλευκους» αλλά και τον ίδιο τον προπονητή, ο οποίος έχει ήδη δώσει τα διαπιστευτήριά του. Το γεγονός συσπείρωσε τους «ερυθρόλευκους», τους πείσμωσε και η απάντηση που έδωσαν ήταν αποστομωτική στο Μιλάνο. Η εκπληκτική εμφάνιση, αλλά και η μεγαλειώδης νίκη που σημείωσαν κόντρα στην Αρμάνι, ήταν μία ξεκάθαρα ομαδική προσπάθεια, αλλά παράλληλα είχε και τη σφραγίδα του προπονητή.

Έτσι πήρε το διπλό

* Ο Γιώργος Μπαρτζώκας προετοίμασε με αριστοτεχνικό τρόπο την ομάδα. Ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε πανέτοιμος στις απαιτήσεις της αναμέτρησης. Τόσο αγωνιστικά όσο και πνευματικά. Στο τεχνικό κομμάτι ο Έλληνας κόουτς και οι βοηθοί του (Παππάς, Μποζίκας, Τριαντάφυλλος) είχαν διαβάσει τα πάντα. Κάθε βοήθεια από τη δυνατή πλευρά, κάθε φάση όπου οι Ιταλοί θα έδιναν χώρο για τρίποντο. Ο Ντόρσεϊ τιμώρησε κάθε βήμα που οι Ιταλοί τού άφηναν και με σερί εύστοχα σουτ πίσω από τα 6,75 μέτρα στο ξεκίνημα έδειξε τον δρόμο.

* Το Μιλάνο είχε στόχο να προστατέψει τη ρακέτα του (ο Ολυμπιακός είναι από τις καλύτερες ομάδες να σκοράρει κοντά στο καλάθι), με αποτέλεσμα να δίνει βοήθειες και να προσπαθεί να κλείσει χώρους. Οι Πειραιώτες όμως το περίμεναν. Δεν ξαφνιάστηκαν. Αμέσως απάντησαν τόσο με ευστοχία στα τρίποντα όσο και με τα κοψίματα των παικτών τους μέσα στη ρακέτα. Υπήρξε υψηλός βαθμός συγκέντρωσης με αποτέλεσμα να βγουν συνεργασίες, αλλά και απίθανες ασίστ, οι οποίες «γονάτισαν» τους γηπεδούχους.

* Ο Ολυμπιακός ήταν αρκετά καλός όμως και στην άμυνα. Οι Πειραιώτες έβαλαν στόχο να «εξαφανίσουν» στο ματς τον Νικολό Μέλι, τον κορυφαίο παίκτη των αντιπάλων σε απόδοση φέτος. Ο Σάσα Βεζένκοφ ανέλαβε τον ρόλο του «εξολοθρευτή» και κράτησε τον Ιταλό πάουερ φόργουορντ μόλις στους 2 πόντους με 1/6 σουτ. Οι αλλαγές στην άμυνα έγιναν στην εντέλεια, με ένταση και ενέργεια. Οι Πειραιώτες ήταν επιθετικοί πάνω στην μπάλα, έβγαλαν σκληράδα και ανάγκασαν τους Ιταλούς να σουτάρουν και να σκοράρουν με το... στανιό. Ήταν εντυπωσιακή η παρουσία του Κώστα Παπανικολάου, ο οποίος δεν έχασε ανασταλτικά από κανέναν αντίπαλο ψηλό.

* Ροτέισον για σεμινάριο. Ο Μπαρτζώκας κόντρα στον Παναθηναϊκό πήρε το ρίσκο να μικρύνει το ροτέισον, χρησιμοποιώντας για αρκετή ώρα συγκεκριμένους παίκτες. Ήταν χαρακτηριστικό πως οι Παπανικολάου - Βεζένκοφ έπαιξαν ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο χωρίς να γίνουν αλλαγή! Στο τέλος είχαν ξεμείνει από δυνάμεις, όπως και ο Φαλ. Στο Μιλάνο όμως χειρίστηκε το κομμάτι του ροτέισον με αριστουργηματικό τρόπο. Έβρισκε ρυθμό ο Ντόρσεϊ; Τον κρατούσε στο παρκέ μέχρι να δείξει ότι χρειάζεται ανάσες. Μοίρασε τον χρόνο συμμετοχής, έβαλε στην εξίσωση τους 11 από τους 12 παίκτες του, πίστεψε σε όλους και φυσικά και εκείνοι τον δικαίωσαν. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι κανείς παίκτης δεν αγωνίστηκε πάνω από 25 λεπτά, ενώ οι 10 από τους 11 χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον για 12+ λεπτά. Και οι 11 που έπαιξαν σκόραραν, όλοι τους πήραν έστω από ένα ριμπάουντ, ενώ οι 8 στους 11 μοίρασαν από έστω μία ασίστ.

* Ο Ολυμπιακός κόντρα στον Παναθηναϊκό ήταν απελπιστικά άστοχος από την περιφέρεια. Τέλειωσε το ματς με μόλις 4/27 σουτ, ενώ δεν βρήκε στόχο από την περιφέρεια στην τελευταία περίοδο. Ο Μπαρτζώκας όμως συνέχισε να εμπιστεύεται τους παίκτες του και στόχευσε στο καλό περιφερειακό σουτ στο Μιλάνο. Το πρώτο ημίχρονο ήταν καταπληκτικό. Η ομάδα μέτρησε 12/16 τρίποντα (75%), τελειώνοντας το ματς με το ιστορικό ρεκόρ σε ευστοχία πίσω από τα 6,75 μέτρα, με 18/33 (!) σουτ (54,5%) από την περιφέρεια.

* Mετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε από καρδιάς στους παίκτες του. Τι ακριβώς ειπώθηκε δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Ο παθιασμένος τρόπος όμως που έπαιξαν όλοι οι μπασκετμπολίστες του κόντρα στην Αρμάνι είναι δείγμα πως οι ατάκες που είπε άγγιξαν τους πάντες. Οι αθλητές στο Μιλάνο αγωνίστηκαν και για τον προπονητή τους. Πήρε άριστα λοιπόν και στο κομμάτι της πνευματικής προετοιμασίας.