Ο θεότρελος Ολυμπιακός και ο παράγοντας ΣΕΦ

Το διαφορετικό πρόσωπο του Ολυμπιακού μέσα σε ένα τριήμερο και ο ενθουσιασμός στο ΣΕΦ.

Ο θεότρελος Ολυμπιακός και ο παράγοντας ΣΕΦ

Δυσκολευόμαστε, ομολογουμένως, να σχολιάσουμε το τόσο διαφορετικό πρόσωπο που… κατόρθωσε να δείξει δις ο Ολυμπιακός μέσα σε ένα τριήμερο. Πώς εξηγείται το γεγονός ότι η ίδια ομάδα που στην τελευταία περίοδο στο ματς της Πόλης σκόραρε με συχνότητα… ποδοσφαιρική (ένα καλάθι σημείωσε όλο κι όλο), βράδυ της Παρασκευής (19/11) στο ΣΕΦ έβλεπε το καλάθι σαν… βαρέλι, «πυροβολώντας» για 35 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο και ισοπεδώνοντας ίσως την πιο φορμαρισμένη ομάδα της EuroLeague;

Τρεις είναι, για εμάς, οι βασικές παράμετροι που εξηγούν την μπασκετική… τρέλα που χαρακτηρίζει τους «ερυθρόλευκους» και την οφθαλμοφανή διαφορά που παρουσιάζουν στα εντός έδρας ματς σε σχέση με τα εκτός. Είναι ομάδα έδρας ο Ολυμπιακός; Και ναι και όχι. Και εξηγούμαστε.

Οι δύο πρώτοι λόγοι που η εμφάνιση των Πειραιωτών κόντρα στην Εφές απείχε έτη φωτός από τη χθεσινή στο «Ειρήνης και Φιλίας» αλληλλοσυνδέονται. Κάτι το νεαρό της ηλικίας ορισμένων εκ των βασικών φετινών μονάδων του όπως ο Ντόρσεϊ και ο Βεζένκοφ, κάτι η «φλογερή» ιδιοσυγκρασία των αθλητών του (οι περιπτώσεις των Λαρεντζάκη και Παπανικολάου είναι χαρακτηριστικές), κάνουν τον Ολυμπιακό να παίζει μπάσκετ ενθουσιασμού.

Όταν αυτός ο ενθουσιασμός ενισχύεται στον υπερθετικό από την «καυτή» ατμόσφαιρα που δημιουργούν και πάλι φέτος οι πιστοί φίλοι του που δίνουν το «παρών» στο ΣΕΦ, είναι λογικό η ομάδα να μεταμορφώνεται σε τεράστιο βαθμό προς το καλύτερο. Το γήπεδο και οι φίλαθλοι αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τους Πειραιώτες, οι οποίοι όμως θα πρέπει να μάθουν να ζουν και χωρίς αυτόν, αν θέλουν να πετύχουν στη φετινή Ευρωλίγκα. Το ταλέντο σε ρόστερ και τεχνικό τιμ το έχουν.

Η τρίτη παράμετρος έχει να κάνει με τον «ερυθρόλευκο» πάγκο. Δεν θα κάνουμε, φυσικά, εμείς μαθήματα προπονητικής σε έναν τόσο έμπειρο και δεδομένα εξαιρετικό τεχνικό όπως ο κόουτς Μπαρτζώκας. Αναφερόμαστε ωστόσο στον παράγοντα της ψυχολογίας. Όταν τα πράγματα κυλούν εξαρχής καλά, ο προπονητής του Ολυμπιακού έχει τον απόλυτο έλεγχο. Θα πρέπει όμως κι αυτός να μάθει να μην… τρελαίνεται όταν τα πράγματα στραβώνουν μακριά από το ΣΕΦ, διότι η δική του αναστάτωση μεταφέρεται αναπόφευκτα και στους «στρατιώτες» του…