Ο «Χ-factor» της Εφές και η απαραίτητη νίκη στο ΣΕΦ ενόψει Παναθηναϊκού

Ο Ολυμπιακός... έψαχνε τον Ντόρσεϊ, εμφανίστηκε από την απέναντι πλευρά ο «Χ-factor» της Εφές και του αγώνα, ο Ροντρίγκ Μπομπουά. Μόνο η νίκη θα του ξαναδώσει αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια, πολύ περισσότερο ενόψει και του δευτεριάτικου ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ.

Ο «Χ-factor» της Εφές και η απαραίτητη νίκη στο ΣΕΦ ενόψει Παναθηναϊκού

Εξ ορισμού ήταν δύσκολη η αποστολή του Ολυμπιακού στην Πόλη απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Εφές, η οποία έχει την ευτυχία να διαθέτει το καλύτερο δίδυμο γκαρντ (Λάρκιν - Μίτσιτς) και την πιο πλήρη ομάδα απ’ όλες στην EuroLeague.

Πολύ περισσότερο όταν το εκτεταμένο ροτέισον του Μπαρτζώκα έφερε ταυτόχρονα στο παρκέ τη δεύτερη πεντάδα (Λαρεντζάκης, Μακ Κίσικ, Πρίντεζης, Μάρτιν και Σλούκας). Ακόμα και τότε, όμως, οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν πνευματικά έτοιμοι για το παιχνίδι και ανταποκρίθηκαν άριστα στο επιθετικό κομμάτι, σε ένα ματς όπου το σκορ πήγε πολύ ψηλά στα δύο πρώτα δεκάλεπτα, με σκορ ημιχρόνου 44-44.

Αντίθετα με την επίθεση, ο Ολυμπιακός είχε πληγωθεί από την άμυνά του. Οι Λάρκιν και Μίτσιτς «χτυπούσαν» τα μις-ματς του Ολυμπιακού και πήγαιναν σε καταστάσεις απομόνωσης. Παράλληλα, τη στιγμή που ο Ολυμπιακός... έψαχνε τον Ντόρσεϊ, εμφανίστηκε από την απέναντι πλευρά ο «Χ-factor» της Εφές και του αγώνα, ο Ροντρίγκ Μπομπουά.

Ο Γάλλος γκαρντ από τη Γουαδελούπη είχε στο ημίχρονο 20 πόντους με 5/7 τρίποντα, στην καλύτερη βραδιά της καριέρας του. Επίσης, η δυσαναλογία των ασίστ (14 ο Ολυμπιακός - 8 η Εφές) είχε και αυτή ερμηνεία, αφού οι Τούρκοι είχαν πάρει 13 πόντους από τα λάθη του Ολυμπιακού και 6 πόντους από τα μόλις 3 επιθετικά ριμπάουντ, τη στιγμή που ο Ολυμπιακός είχε εξαργυρώσει με μόλις έναν πόντο τα δικά του, επίσης τρία, επιθετικά.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Εφές τιμωρούσε με εύκολα καλάθια τα φτηνά λάθη του Ολυμπιακού και αποσπάστηκε 7 πόντους, αλλά η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έχει φτιαχτεί έτσι φέτος που θα πουλάει ακριβά το τομάρι της σε κάθε ματς. Άνω τελεία εδώ - αυτό ίσχυε για τρία δεκάλεπτα χθες. Χαρίζοντας στιγμές μπασκετικής αποθέωσης έμενε κοντά στο σκορ και ισοφάρισε σε 63-63 στο 29' με έναν απίθανο αιφνιδιασμό από Μακ Κίσικ και Φαλ (!), με τον Γάλλο σέντερ να τον ολοκληρώνει με γκολ-φάουλ.

Στην τελευταία περίοδο ο Ολυμπιακός έψαχνε απαντήσεις στα ερωτήματα που ο ίδιος είχε θέσει στις προηγούμενες τρεις περιόδους. Μα πάνω απ' όλα τις έψαχνε μέσα από την ίδια του την άμυνα, η οποία είχε δεχθεί 23, 21 και 24 πόντους αντίστοιχα. Κι όμως, μέσα σε ένα δεκάλεπτο ήρθε «ο κόσμος ανάποδα». Η Εφές ξεκίνησε με επιμέρους 11-1 και κράτησε τον Ολυμπιακό επτά λεπτά χωρίς καλάθι εντός παιδιάς. Το… βραχυκύκλωμα έγινε κατάρρευση και το επιμέρους σκορ της τέταρτης περιόδου ήταν 20-3.

Με αυτόν τον άγαρμπο τρόπο ήρθε η τέταρτη ήττα σε ισάριθμα εκτός έδρας παιχνίδια και πλέον καλείται να υπερασπιστεί ό,τι πολυτιμότερο έχει χτίσει μέχρι στιγμής στην Ευρώπη. Το αήττητο της έδρας του, υποδεχόμενος την Παρασκευή (19/11) τη Μακάμπι του πρώην προπονητή του, Γιάννη Σφαιρόπουλου. Μια ομάδα οκτάδας, που επίσης θα έρθει στην Ελλάδα για να πουλήσει ακριβά το τομάρι της. Μόνο η νίκη θα του ξαναδώσει αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια, πολύ περισσότερο ενόψει και του δευτεριάτικου ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ.