Η άμυνα-μπετόν και ο αθόρυβος Ουόκαπ

Η άμυνα-τανάλια, σε συνδυασμό με τον επιθετικό οίστρο του β’ ημιχρόνου, μετέτρεψε ένα ματς που φαινόταν ότι θα εξελισσόταν σε γκραν γκινιόλ σε μοναδικό θρίαμβο.

Η άμυνα-μπετόν και ο αθόρυβος Ουόκαπ

Πριν από μερικά χρόνια ο μπασκετικός Ολυμπιακός ήταν μετρ των ανατροπών, με νοοτροπία «δεν τα παρατάω ποτέ» και πνεύμα νικητή. Όλα αυτά τα στοιχεία είδαν ξανά οι φίλοι της ομάδας του Πειραιά χθες βράδυ στο ΣΕΦ, όπου η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα με εμφάνιση από τα παλιά «γύρισε τούμπα» ένα παιχνίδι που ξεκίνησε… θεόστραβα, με αντίπαλο μια ιδιαίτερα ταλαντούχα ομάδα που μάλιστα έχει άγνοια κινδύνου στον θεσμό.

Τι και αν η Μονακο προηγήθηκε με 17-27 στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου, κάνοντας αμέσως και το 17-29 με το που ξεκίνησε η δεύτερη περίοδος; Έκτοτε οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν τη γνωστή ασφυκτική άμυνα που τους χαρακτηρίζει φέτος, δεχόμενοι συνολικά 38 πόντους ακόμα και στα τρία επόμενα δεκάλεπτα!

Η άμυνα-τανάλια, σε συνδυασμό με τον επιθετικό οίστρο του β’ ημιχρόνου, μετέτρεψε ένα ματς που φαινόταν ότι θα εξελισσόταν σε γκραν γκινιόλ σε μοναδικό θρίαμβο. Ειδική μνεία οφείλουμε να κάνουμε και στους 6.500 φίλους του Ολυμπιακού που βρέθηκαν χθες στο ΣΕΦ, καθώς έζησαν κάθε δευτερόλεπτο του αγώνα και στήριξαν δυναμικά τους παίκτες του Μπαρτζώκα.

Όσο για τους αθλητές; Θα μπορούσαμε να σταθούμε στον συγκινητικό Ζαν-Ζαρλ του β’ μέρους ή στους Ντόρσεϊ και Βεζένκοφ, καθώς όταν αυτοί πήραν… μπρος τελείωσαν όλα. Όμως επιλέγουμε τον Τόμας Ουόκαπ, αυτόν τον αθόρυβο πλέι μέικερ που ακριβώς στο σημείο που η ομάδα… έσπαγε τα στεφάνια την κράτησε όρθια με κρίσιμους πόντους και τέλειες επιθετικές επιλογές, δίνοντάς της τη δυνατότητα να κάνει στη συνέχεια την αντεπίθεση που της χάρισε την έκτη νίκη στη διοργάνωση.

Φυσικά, ακόμα και στις νίκες οφείλεις να επισημαίνεις τα αρνητικά ώστε αυτά να προσεχθούν και να βελτιωθούν στη συνέχεια. Αυτά ήταν αρχικά το κάκιστο πρώτο δεκάλεπτο, το οποίο θύμισε την περσινή… ασθένεια των «ερυθρόλευκων» και παραλίγο να κοστίσει ολόκληρο το ματς, όπως και το -επιεικώς απαράδεκτο, ιδίως για εντός έδρας παιχνίδι- 63% στις ελεύθερες βολές…