Ολυμπιακός - Φενέρμπαχτσε: Η νίκη θα έχει διπλό κέρδος

Ο Ολυμπιακός δίνει σημαντικό ματς απόψε (21.00) κόντρα στη Φενέρμπαχτσε - Ενδεχόμενη νίκη στο ΣΕΦ θα έχει διπλό κέρδος για τους Πειραιώτες. 

Ολυμπιακός - Φενέρμπαχτσε: Η νίκη θα έχει διπλό κέρδος

Το απαιτητικό αγωνιστικό πρόγραμμα του Ολυμπιακού μέσα στον Οκτώβρη συνεχίζεται. Ύστερα από το δύσκολο διπλό μέσα στη Θεσσαλονίκη επί του Ηρακλή και την αγχωτική στο τέλος επικράτηση κόντρα στην Άλμπα την Τρίτη, οι Πειραιώτες επιστρέφουν στο ΣΕΦ για το ματς κόντρα στη Φενέρμπαχτσε. Στόχος των «ερυθρολεύκων» να διατηρήσουν το αήττητο στην έδρα τους, να κάνουν το ρεκόρ τους 5-2, να κάνουν γερό μπάσιμο στην οκτάδα και παράλληλα να αφήσουν αρκετά πίσω τους Τούρκους.

Έχει σημασία αυτό, καθώς το συγκρότημα των Σάσα Τζόρτζεβιτς και Γιαν Βέσελι αποτελεί έναν από τους βασικούς αντιπάλους των «ερυθρολεύκων» στην προσπάθεια για μία θέση στην οκτάδα των πλέι οφ. Η Φενέρ είναι στην 11η θέση με ρεκόρ 2-4, ο οπότε σε ενδεχόμενη ήττα θα... βουλιάξει περισσότερο την κατάταξη. Σε αντίθεση με τους Πειραιώτες που είναι στην 5η θέση (4-2). Η Φενέρμπαχτσε διαθέτει μία σκληροτράχηλη ομάδα, η οποία είναι βέβαια επηρεασμένη ψυχολογικά. Βλέπετε, μετρά δύο σερί ήττες στην Ευρωλίγκα από Ρεάλ (70-69) και Μπαρτσελόνα (74-76), χάνοντας στον πόντο, για ένα σουτ στην εκπνοή, όπως έγινε πρόσφατα μέσα στην Πόλη με το απίθανο καλάθι του Νίκολα Μίροτιτς. Οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να αντιδράσουν, καθώς σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να σκέφτονται το σενάριο της τρίτης σερί ήττας.

Κλειδί o ρυθμός στην επίθεση

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, ο οποίος έχει ήδη ένα σερί 4-0 στο ΣΕΦ, θέλει να συνεχίσει να έχει «απόρθητο» κάστρο του το φαληρικό στάδιο. Και για να τα καταφέρει, θα επιδιώξει να έχει σε καλή μέρα τους τρεις πρώτους σκόρερ του. Ο λόγος για τους Τάιλερ Ντόρσεϊ (13.8 πόντοι), Σάσα Βεζένκοφ (11.8) και Κώστα Σλούκα (10.3). Και το τονίζουμε αυτό, καθώς η Φενέρμπαχτσε ναι μεν έχει επιθετικό ταλέντο αλλά κυρίως φέτος παίζει αρκετά καλά ανασταλτικά.

Διαθέτει τη δεύτερη καλύτερη άμυνα στη διοργάνωση, έχοντας παθητικό τους 69.8 πόντους, ενώ είναι και η πρώτη ομάδα στα κλεψίματα με 8.8 ανά παιχνίδι. Θα είναι σημαντικό και να ανοίξει την αντίπαλη άμυνα ο Ολυμπιακός, καθώς μέσα στη ρακέτα έχουν δύο αθλητικούς ψηλούς, με ικανότητα στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη. Ο λόγος για τους Ντέβιν Μπούκερ (57.5% δίποντα) και Γιαν Βέσελι (12 πόντοι, 60.4% δίποντα, 6.3 ριμπάουντ). Για να ανοίξεις όμως την αντίπαλη άμυνα, θα πρέπει να έχεις και αξιόπιστο περιφερειακό σουτ. Τάιλερ Ντόρσεϊ (50%), Κώστας Παπανικολάου (47.4%) και Γιαννούλης Λαρεντζάκης (39.1%) σουτάρουν εξαιρετικά πίσω από τα 6.75 μέτρα και ο Γιώργος Μπαρτζώκας αναμένει τα μεγάλα τους σουτ.

«Παίξτε σκληρά, βάλτε τα κορμιά σας στη φωτιά»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε στους παίκτες του και τους τόνισε πως αυτό που θέλει κυρίως από εκείνους είναι να παίξουν με σκληράδα στην άμυνα. Να πάνε στις επαφές, να βάλουν τα κορμιά τους στη «φωτιά», τονίζοντάς τους πως δεν θέλει να βλέπει χαλάρωση από κανέναν. Έμεινε ευχαριστημένος από την προσπάθεια των παικτών του στην επίθεση, αλλά κόντρα στην Άλμπα παρατήρησε τα εξής.

Η ομάδα δίσταζε να κάνει φάουλ στα πρώτα λεπτά, υπήρχε μία αφηρημάδα σε ορισμένες φάσεις, ενώ στην τελευταία περίοδο οι παίκτες του έδειξαν σημάδια εφησυχασμού. Αυτά τα στοιχεία δεν θέλει να τα ξαναδεί. Αν πάντως θεωρήσουμε πως οι Πειραιώτες είχαν ελαφρώς μειωμένο κίνητρο με μία ομάδα όπως η Άλμπα, αναμφίβολα θα έχουν μεγαλύτερη πρόκληση κόντρα στη Φενέρμπαχτσε. Οι Τούρκοι διαθέτουν μεγάλο και πλήρες ρόστερ σε όλες τις θέσεις: Ντε Κολό, Χένρι, Γκούντουριτς, Βέσελι, Πολονάρα, Μπούκερ.

Το ματς απ Ντε Κολό - Ντόρσεϊ

Ο Νάντο Ντε Κολό έρχεται κυρίως από τον πάγκο, αλλά αναμφίβολα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα. Ο 34χρονος γκαρντ παραμένει σε εξαιρετική κατάσταση. Έχει 11 πόντους (58.6% δίποντα, 33.3% τρίποντα), 4 ασίστ, 2.5 ριμπάουντ και 1.5 κλέψιμο, σε περίπου 21 λεπτά συμμετοχής. Είναι ο ιθύνων νους των Τούρκων και με την πείρα και την κλάση του μπορεί να κάνει τη διαφορά. Από την άλλη υπάρχει ο Τάιλερ ΝτόρσεΪ.

Έκανε το ματς της ζωής του στη Μόσχα (32 πόντοι), κόντρα στην Άλμπα έπαιξε λιγότερο, αλλά και πάλι ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 13 πόντους. Δείχνοντας χαρακτήρα και εντυπωσιακή ψυχραιμία στις κρίσιμες βολές στο τέλος, μετρώντας συνολικά 6/6. Γενικότερα, όταν η μπάλα «καίει», έχει αποδείξει πως κάνει το βήμα μπροστά, όντας ιδιαίτερα αποτελεσματικός. Αναμφίβολα η παρουσία τους θα είναι βαρόμετρο στην εξέλιξη της αναμέτρησης.

Ο πολύτιμος Φαλ

Ο Μουσταφά Φαλ δεν είναι ένας ψηλός ο οποίος θα εντυπωσιάσει με τις κινήσεις του στο παρκέ. Δεν θα κάνει θεαματικά καρφώματα, ενώ ακόμη και στις αντιδράσεις του είναι σχεδόν πάντα ψύχραιμος και προσγειωμένος. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι πως η παρουσία του είναι ουσιαστική και πολύτιμη στο παρκέ για τον Ολυμπιακό. Ο Μουσταφά Φαλ ήταν εξαιρετικός κόντρα στην Άλμπα. Σε 23 λεπτά συμμετοχής μέτρησε 8 πόντους (4/5 δίποντα), 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 κλεψίματα. Στον χρόνο που βρέθηκε στο παρκέ το σκορ για τον Ολυμπιακό ήταν 60-40!

Δημιουργούσε φόβο στους Γερμανούς να πλησιάσουν μέσα στη ρακέτα, ενώ και με τα μακριά του χέρια αλλοίωνε τις προσπάθειες του αντιπάλου. Ένας σέντερ ο οποίος όχι μόνο έχει καταπληκτικά τελειώματα μέσα στη ρακέτα αλλά και που πασάρει εξαιρετικά. Βλέπει γήπεδο, ψάχνει τον ελεύθερο παίκτη και σχεδόν ποτέ δεν πελαγώνει όταν έρχεται δεύτερος παίκτης πάνω του. Κάνει σωστά σκριν, δεν είναι αρκετά γρήγορος, αλλά τα 2,18 μ. μέσα στη ρακέτα προσφέρουν ασφάλεια στην ομάδα του Πειραιά.