Ολυμπιακός: «Κάψε» το ρολόι!

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θέλησε να μείνει πιστός στο ροτέισον που κάνει παραδοσιακά στο πρώτο ημίχρονο - Κόστισε η παραμονή του εκπληκτικού Ντόρσεϊ στον πάγκο στη 2η περίοδο - Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: «Κάψε» το ρολόι!

Το παιχνίδι στη Μόσχα δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Ο Ολυμπιακός στην πράξη πλήρωσε το το ροτέισον που έγινε στην καταστροφική του δεύτερη περίοδο (28-13), η οποία και ουσιαστικά έκρινε το ματς. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Πειραιώτες βγήκαν νικητές σε όλα τα άλλα δεκάλεπτα (20-25, 18-21, 22-23) με εξαίρεση εκείνο. Είναι γεγονός πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει μία συγκεκριμένη φιλοσοφία στη διαχείριση των παικτών και των πεντάδων του από την αρχή της σεζόν. Κάνει ρολόι στις αλλαγές. Ξεκινά τα ματς με Ουόκαπ, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Βεζένκοφ, Φαλ, ενώ στη δεύτερη παίζει συνήθως με Σλούκα, Λαρεντζάκη, ΜακΚίσικ, Πρίντεζη και Μάρτιν. Και στη συνέχεια για να τελειώσει τα παιχνίδια παίζει με εκείνους που δείχνουν να πατούν καλύτερα στο παρκέ. Η φιλοσοφία του αυτή έχει λογική και φυσικά του έχει φέρει αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Στη Μόσχα, όμως, είναι γεγονός πως επέμεινε πεισματικά σε αυτή τη λογική, με αποτέλεσμα στο τέλος να το πληρώσει. Ενώ ο Ολυμπιακός έχει κάνει ένα σχεδόν έξοχο πρώτο δεκάλεπτο, με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ να είναι σε δαιμονιώδη κατάσταση με 14 πόντους, χωρίς να έχει χάσει σουτ (4/4 τρίποντα, 1/1 δίποντα), επέλεξε να τον κρατήσει στον πάγκο σε όλη την δεύτερη περίοδο. Αυτή η κίνηση θα είχε λογική αν η δεύτερη πεντάδα του ήταν λειτουργική στο παρκέ. Όταν, όμως, το σχήμα παραπατάει στο παρκέ, με τους Ρώσους να φέρνουν τα πάνω-κάτω, είναι απορίας άξιο το πώς επέμενε στο ρίσκο να κρατά τον καλύτερό του παίκτη, το φονικό του όπλο» σβηστό στον πάγκο. Όχι για τέσσερα-πέντε λεπτά, αλλά για όλη την περίοδο. Άποψή μας πως θα έπρεπε να «κάψει» το ρολόι στους χρόνους συμμετοχής των παικτών και να επανέφερε τον ομογενή γκαρντ στο παρκέ στη δύσκολη δεύτερη περίοδο. Θα υπάρχουν ματς που η ομάδα θα έχει περισσότερη ανάγκη τον Βεζένκοφ, τον Σλούκα, τον Παπανικολάου, τον Φαλ. Τώρα, είχε ανάγκη τον Ντόρσεϊ.

Στην πορεία, βέβαια, ο Γιώργος Μπαρτζώκας κατάλαβε το λάθος του, καθώς ο Τάιλερ Ντόρσεϊ δεν βγήκε ποτέ ξανά από το γήπεδο, με τον Έλληνα ομογενή γκαρντ να συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε. Ρεκόρ καριέρας από εκείνον, σε μία απολαυστική εμφάνιση, σταματώντας στους 32 πόντους με 7/10 τρίποντα και 4/4 δίποντα. Και δεν ήταν μόνο η απουσία του Ντόρσεϊ. Ήταν και η απουσία των Παπανικολάου-Βεζένκοφ, οι οποίοι είχαν βάλει δύσκολα στους Κλάιμπερν και Μπολομπόι με την καλή τους άμυνα. Ο Πρίντεζης ανασταλτικά δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον Κλάιμπερν στο "4", ο Μάρτιν ακόμη ψάχνεται και ξαφνικά οι Ρώσοι έφεραν τα πάνω-κάτω στο ματς, βλέποντας (με ικανοποίηση) και τον «δαίμονα» τους Ντόρσεϊ εκτός αγώνα.

Ο Ολυμπιακός προχωράει. Δεν είναι καταδίκη μία ήττα στη Μόσχα από την ΤΣΣΚΑ, αλλοίμονο. Είναι κρίμα όμως που σπατάλησε το καταπληκτικό του πρώτο 9λεπτο (12-23 με σπουδαία απόδοση) στη συνέχεια. Από ένα σημείο και μετά, βέβαια, έδειχνε και ο Ντόρσεί... μόνος του. Ήταν και εκτός κλίματος από τον αγώνα ο Κώστας Σλούκας, σε μία από τις χειρότερες εμφανίσεις του από την επιστροφή του στο μεγάλο λιμάνι, ενώ και ο Σάσα Βεζένκοφ κινήθηκε σε... ρηχά νερά. Συμβαίνουν αυτά όμως.

Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι η συνέχεια. Οι Πειραιώτες έχουν μπροστά τους τρία σερί εντός έδρας ματς (Άλμπα, Φενέρμπαχτσε, Μονακό), στα οποία χρειάζεται να κάνει το "3 στα 3". Αν το πετύχουν θα δείξουν πως παραμένουν στις ράγες του τρένου για την επιστροφή τους στα πλέι-οφς της Ευρωλίγκας. Ο Ολυμπιακός μέχρι στιγμής κάνει πολύ καλή σεζόν και δείχνει πως βαδίζει στο σωστό δρόμο.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110