Ολυμπιακός: Περιμένει τον καλό Μάρτιν

Ο Χασάν Μάρτιν έκανε θραύση πέρσι, αλλά φέτος είναι σκιά του καλού εαυτού του * Θέλει χρόνο για να βρει και πάλι τα πατήματά του στο παρκέ

Ολυμπιακός: Περιμένει τον καλό Μάρτιν

Ο Ολυμπιακός έχει κάνει καταπληκτικό ξεκίνημα στη σεζόν. Σημειώνει νίκες, παίζει ωραίο μπάσκετ, δείχνει χαρακτήρα, κάνει ανατροπές και ακόμη και όταν χάνει, έχει ζορίσει τον αντίπαλό του... μέχρι τέλους. Υπάρχουν χημεία, ομοιογένεια, ξεκάθαροι ρόλοι, ενώ και οι νεοαποκτηθέντες παίκτες έχουν προσαρμοστεί γρήγορα στο σύνολο.
Υπάρχουν, όμως, και πράγματα τα οποία χρειάζονται χρόνο, βελτίωση, υπομονή, ίσως και ενθάρρυνση. Είναι γεγονός πως ο Χασάν Μάρτιν δεν θυμίζει τον εντυπωσιακό περσινό σέντερ, ο οποίος είχε εξελιχθεί σε μεταγραφή-λαβράκι για τους Πειραιώτες. Οι «ερυθρόλευκοι» έτριβαν τα χέρια τους από ικανοποίηση, βλέποντας να συνεχίζουν την τρομερή τους παράδοση στους εξαιρετικούς αθλητικούς σέντερ: Κάιλ Χάινς, Τζόι Ντόρσεϊ, Μπράιαντ Ντάνστον, Οθέλο Χάντερ, Κεμ Μπιρτς και τώρα Χασάν Μάρτιν.

Από το 72% στα δίποντα πέρσι στο 26.7% φέτος

Πέρσι πραγματοποίησε εξαιρετική σεζόν. Αγωνίστηκε σε 24 ματς, έχοντας τρομερά ποσοστά ευστοχίας. Ολοκλήρωσε τη χρονιά έχοντας 9 πόντους, με 72% στα δίποντα (95/132), συν 4.6 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, σε περίπου 23 λεπτά συμμετοχής. Κορυφαία του εμφάνιση εκείνη στη Γαλλία απέναντι στη Βιλερμπάν (15 πόντοι, 7/10 δίποντα, 6 ριμπάουντ, 4 κλεψίματα). Πέρσι, μάλιστα, στις 4 πρώτες αγωνιστικές της Ευρωλίγκας (κόντρα σε Ζαλγκίρις, Παναθηναϊκό, Μιλάνο, Μακάμπι) είχε 10.5 πόντους μέσον όρο με 91.3 (!) στα δίποντα με 21/23 προσπάθειες. Ήταν θεριό ανήμερο, απολαυστικός.

Στην τρέχουσα σεζόν όμως σε αυτές τις 4 πρώτες αγωνιστικές στη διοργάνωση τα δεδομένα είναι αρκετά διαφορετικά, προς το χειρότερο. Έχει μόλις 3 πόντους μέσον όρο, με το απογοητευτικό 26.7% στα δίποντα, με 4/15 προσπάθειες, συν 2.8 ριμπάουντ. Παίζει λιγότερο βέβαια, 12.3 λεπτά, αλλά δεν μπορεί να κάνει και αλλιώς ο Γιώργος Μπαρτζώκας, βλέποντας τον παίκτη του να μην πατάει ακόμη καλά στο παρκέ. Καμία αντίρρηση πως στην ομάδα βρίσκεται και ένας πολύτιμος σέντερ, όπως ο Μουσταφά Φαλ, ενώ στο «5» λειτουργεί καλά και ο Λιβιό Ζαν-Σαρλ. Όμως, το γεγονός πως ο Μάρτιν παίζει λιγότερο οφείλεται κυρίως σε εκείνον και στην πεσμένη του απόδοση. Τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα στο ελληνικό πρωτάθλημα: 6.3 πόντοι (6/11 δίποντα-54.5%) και 2 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, σε 11.3 λεπτά συμμετοχής.

Η πολύμηνη αποχή και η νέα επέμβαση

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε βέβαια πως ο Χασάν Μάρτιν έρχεται και από πολύμηνη αγωνιστική αποχή. Τον περασμένο Φεβρουάριο έκανε επέμβαση στο πόδι του (ρήξη μηνίσκου), ενώ το καλοκαίρι (χωρίς να ενημερώσει την ΚΑΕ Ολυμπιακός) έκανε νέο χειρουργείο στο ίδιο σημείο, δείχνοντας εμπιστοσύνη στους δικούς του γιατρούς. Δημιουργήθηκε παρεξήγηση, η οποία βέβαια στην πορεία λύθηκε, με τον 26χρονο Αμερικανό σέντερ να δηλώνει τα εξής για το θέμα: «Όταν γύρισα στις ΗΠΑ, πήγα αμέσως στον γιατρό μου. Εκείνος είδε το γόνατό μου στη μαγνητική και είπε πως η ζημιά που είχα έπρεπε να διορθωθεί άμεσα. Οπότε την επόμενη μέρα μπήκα στο χειρουργείο και μου είπε πως θα χρειαστώ χρόνο, οπότε έμεινα εκτός το καλοκαίρι. Δεν έτρεξα, δεν έκανα άλματα. Γενικά δεν έκανα τίποτα. Ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει. Δεν μίλησα με την ομάδα μέχρι τον Ιούλιο. Έπρεπε να τους μιλήσω, γιατί ήξερα πως δεν θα είμαι στο 100% όταν θα επέστρεφα. Έπρεπε να τους ενημερώσω νωρίτερα, αλλά δεν το έκανα. Συζητήσαμε όταν γύρισα πίσω και πλέον το έχουμε ξεπεράσει. Αισθάνομαι καλύτερα πλέον και σύντομα θα είμαι στο 100%».

Έτσι ευελπιστεί ο Χασάν Μάρτιν, αλλά η αλήθεια είναι πως μέχρι στιγμής παρουσιάζεται σαν σκιά του καλού εαυτού του. Το ευτύχημα είναι πως ο Μουσταφά Φαλ λειτουργεί εξαιρετικά μέσα στη ρακέτα, συν την αξιόλογη παρουσία του Λιβιό Ζαν-Σαρλ, με αποτέλεσμα η αγωνιστική του πτώση να «κρύβεται» μέσα από την καλή εικόνα της ομάδας. Ο Ολυμπιακός, όμως, στην πορεία θα χρειαστεί τον δυναμικό Χασάν Μάρτιν.

Έχει ανάγκη ένα αγωνιστικό ξέσπασμα

Δείχνει να έχει χάσει μέρος της εκρηκτικότητάς του μέσα στη ρακέτα. Υπάρχουν στιγμές που δεν μπορεί να ακολουθήσει με ιδανικό τρόπο τα πικ εν ρολ. Θυμόμαστε, μάλιστα, μία στιγμή που ο Κώστας Σλούκας δυσαρεστήθηκε πάνω στην ένταση του αγώνα, καθώς ο Αμερικανός σέντερ δεν πρόλαβε την πάσα του. Ακόμη και τα τελειώματά του μέσα στη ρακέτα δεν είναι ιδανικά. Χάνει αρκετά σουτ. Ενδεχομένως να είναι και θέμα ψυχολογίας αλλά και αυτοπεποίθησης. Το σίγουρο είναι πως ο Χασάν Μάρτιν χρειάζεται περισσότερο χρόνο στο παρκέ. Δείχνει να έχει ανάγκη από ένα αγωνιστικό ξέσπασμα που θα του δώσει και πάλι ώθηση. Είναι καλός παίκτης, εξαιρετικός σέντερ και ο σταθερά καλός περσινός Χασάν Μάρτιν θα εξελιχθεί σε πολύτιμο κλειδί φέτος για να πετύχει η ομάδα τους στόχους της.