Ολυμπιακός: Η ομάδα που αρνείται να χάσει

Ο Ολυμπιακός φέτος έχει αποκτήσει  πάλι τη νοοτροπία της ομάδας που αρνείται να χάσει - Άξιζε τη νίκη μέσα στη Βαρκελώνη, έχασε το ματς για ένα ριμπάουντ... Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Η ομάδα που αρνείται να χάσει

Από την έναρξη της σεζόν, όλες οι ομάδες ξέρουν πως μία ενδεχόμενη ήττα μέσα στη Βαρκελώνη, είναι από τις λεγόμενες «εντός προγράμματος». Ο Ολυμπιακός, όμως, έχει δείξει από την αρχή της σεζόν τις... άγριες διαθέσεις του. Ήταν ξεκάθαρο πως δεν θα πήγαινε στην Καταλονία απλά για την συμμετοχή, αλλά για να κερδίσει το ματς. Και το απέδειξε στην πράξη με το μπάσκετ που έπαιξε. Με την εξαιρετική του άμυνα αποδιοργάνωσε τους "μπλαουγκράνα" στο πρώτο ημίχρονο, αναγκάζοντάς τους να είναι απελπιστικά άστοχοι από την περιφέρεια (0/12 τρίποντα), κρατώντας τους μόλις στους 27 πόντους. Μία ομάδα με περίσσιο επιθετικό ταλέντο. Με παίκτες σουτέρ, σκόρερ, αλλά και με έξοχους δημιουργούς. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν «βραχυκυκλώσει» μία από τις πιο σταθερές «μηχανές» της διοργάνωσης.

Η Μπαρτσελόνα αντέδρασε στην τρίτη περίοδο, ξέφυγε στο σκορ και έδειχνε τη διάθεση να «καθαρίσει» το ματς. Ενδεχομένως άλλες χρονιές οι Πειραιώτες να κατέρρεαν, ίσως ακόμη και να παρατούσαν το ματς. Αυτά, όμως, φέτος δεν υπάρχουν. Ο Ολυμπιακός είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει. Αρνείται να χάσει! Ένα στοιχείο που τον χαρακτήριζε για χρόνια, το οποίο στην πορεία το έχασε, πλέον βρίσκεται και πάλι στη νοοτροπία του. Όχι απλά γύρισε το ματς στην κανονική διάρκεια, αλλά έφτασε κοντά και στο να πάρει το «διπλό». Ακόμη και στον έξτρα χρόνο, παρά τα λάθη και την κούραση που έβγαινε στους παίκτες του, έχασε το ματς μέσα από τα χέρια του. Για ένα χαμένο αμυντικό ριμπάουντ, με τον Φαλ να κάνει μπλοκ-άουτ, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» αδράνησαν να μαζέψουν τη μπάλα. Για ένα χαμένο σουτ, από τον ίσως φθαρμένο στην αναμέτρηση Κώστα Σλούκα, έχοντας κουραστεί από τα συνεχόμενα λεπτά στο παρκέ. Είναι όμως από τους πιο έμπειρους παίκτες της ομάδας, έχει δεδομένες ικανότητες σε καταστάσεις που η μπάλα «καίει», έχει βάλει αρκετά νικητήρια σουτ και πήρε πάνω του λογικά την κρίσιμη προσπάθεια. Δεν μπήκε όμως, δεν εκτελέστηκε και υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις, αλλά αυτά συμβαίνουν.

Ο Ολυμπιακός δεν έκανε το καλύτερο του παιχνίδι. Ήταν άστοχος στην επίθεση (19/43-44.2% δίποντα, 6/26 τρίποντα-23.1%), σπαταλώντας ακόμη και εύκολα σουτ, είχε αρνητικό πρόσημο στον συσχετισμό ασίστ/λάθη (11/12), ενώ έδωσε και 12 επιθετικά ριμπάουντ στους Καταλανούς. Και πάλι όμως, ακόμη και στην όχι καλύτερη του μέρα, έσπειρε τον φόβο και τον τρόμο μέσα στη Βαρκελώνη, με τους γηπεδούχους στο τέλος να βλέπουν τον χάρο με τα μάτια τους. Και μιλάμε για έναν αντίπαλο με τεράστιο μπάτζετ και πανίσχυρο ρόστερ. Μία ομάδα φιναλίστ του περσινού Final Four, η οποία φέτος έχει στόχο να κατακτήσει την EuroLeague. Eίναι ξεκάθαρο από την αρχή της σεζόν πως κάτι καλό γίνεται φέτος στον Πειραιά. Ο τρόπος με τον οποίο αγωνίζεται και συμπεριφέρεται η ομάδα μέσα στο παρκέ, ικανοποιεί και γεμίζει τους πάντες.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει κάνει εξαιρετική δουλειά μέχρι στιγμής. Έχει φτιάξει ένα σύνολο με χημεία, ομοιογένεια και ξεκάθαρους ρόλους, με τις μεταγραφικές του κινήσεις να έχουν εξελιχθεί όλες σε χρήσιμες και πολύτιμες. Έχει φτιάξει μία ομάδα με ποιότητα, αλλά και με νοοτροπία νικητή. Με σκληράδα και αυταπάρνηση. Στο τέλος, όμως, θα λέγαμε πως επέμεινε ίσως περισσότερο από όσο έπρεπε στην πεντάδα με τους Σλούκα, Λαρεντζάκη, ΜακΚίσικ, Βεζένκοφ, Μάρτιν. Από ένα σημείο και μετά βγήκε κούραση στους παίκτες, με αποτέλεσμα στην επίθεση να μην έχουν καθαρό μυαλό και ενέργεια. Έγιναν λάθη, χάθηκαν σουτ, πάρθηκαν κακές αποφάσεις Η έλευση του Ντόρσεϊ στη συνέχεια αντί του Λαρεντζάκη, έδωσε αμέσως ώθηση στο σκορ. Μία κίνηση που θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα ώστε να έδινε φρεσκάδα στο ερυθρόλευκο σχήμα.

Μέχρι στιγμής, λοιπόν, σε αυτές τις τρεις πρώτες αγωνιστικές στην EuroLeague, ο εξαιρετικός Ολυμπιακός έχει νικήσει τη Μπασκόνια στο ΣΕΦ με 25 πόντους διαφορά, «έπνιξε» την πανίσχυρη Ρεάλ στον Πειραιά με σπουδαίο μπάσκετ και γνώρισε την ήττα στις λεπτομέρειες, για ένα χαμένο ριμπάουντ, για ένα σουτ, στην παράταση από την Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη. Κοίταξε στα μάτια και τρόμαξε τρεις ισπανικές ομάδες, δείγμα της δυναμικής του. Πλέον, στρέφει το μυαλό του στο ματς της Παρασκευής κόντρα στη Ζαλγκίρις. Εδώ υπάρχει το «πρέπει» για νίκη και αν θέλει να φτάσει ψηλά φέτος, αυτά τα παιχνίδια απαγορεύεται να τα χαρίζει.